De strandrolstoel: door Ralph Weber

De strandrolstoel

Piëteit. Eigenlijk is het niks meer dan een duur woord voor ‘eerbied’ of ‘vroomheid.’ Eerbied voor de doden. Je hoort het woord veel bij plechtigheden zoals de landelijke dodenherdenkingen op 4 mei en recentelijk nog de herdenking van de verschrikkelijke aanslag in Utrecht die helaas 4 doden tot gevolg had. Heel Nederland was geschokt en in diepe rouw gedompeld. Vlaggen hingen halfstok en waren we bij aanvang van sommige voetbalwedstrijden de aanwezigen twee minuten stil. Dit uit piëteit voor de doden en hun nabestaanden. Maar hoever gaat deze piëteit eigenlijk…? Iedere nabestaande waar ook ter wereld heeft het recht om het graf te bezoeken van zijn of haar naasten middels een fatsoenlijk en begaanbaar pad. Logisch lijkt mij … maar helaas is dat niet overal zo.

In de gemeente Oldambt is er een gemeentelijke begraafplaats waar dat helaas niet het geval is. Het gaat om de gemeentelijke begraafplaats in mijn oude woonplaats Oostwold. Of zoals de Oostwolmers in de volksmond zeggen: ‘kerkhof.’ Op deze begraafplaats is een pad waarin de nabestaanden binnenkort, nee het is géén verlate 1-aprilgrap, met een heuse ‘strandrolstoel’ of rollator het graf van hun naaste kunnen bezoeken … en toen werd het stil. Heel stil en vielen de monden wagenwijd open. Klopt dit wel? Dit is toch echt een grap? Kan dit? Mag dit? Is dit niet te armzalig en te armoedig?

Hoe diep kun je zinken wethouder Swagerman. Miljoenen euro’s zijn er de afgelopen jaren geïnfesteerd in megalomane prestigeprojecten zoals een Cultuurhuis, Ziekenhuis, Poort van Winschoten en nu weer een Fietsbrug die aanstaande is waarop de inwoners helemaal niet op zitten te wachten. Miljoenen euro’s zijn er verdampt, maar een simpel begaanbaar pad op een begraafplaats wordt opgelost met een simpele (dood)eenvoudige strandrolstoel die je voor een appel en ei kunt kopen bij de plaatselijke kringloopwinkel. Kom op meneer Swagerman. Hebben dit de nabestaanden en inwoners van Oostwold, uw inwoners, dit nou echt allemaal verdiend? Betalen ze daar bakken aan gemeentelijke belastingen voor? Voor een stoffige strandrolstoel die ergens uit de krochten van een gemeentelijk depot komt, omdat de badgasten van de stranden van de Blauwe Stad er geen gebruik meer van wensen te maken wegens het gebrek aan fatsoenlijke faciliteiten voor gehandicapten?

Wat is er nou mis aan een fatsoenlijk geasfalteerd pad met drainage, zoals op de meeste begraafplaatsen in Nederland gebruikelijk is, waar je weer 10 tot 15 jaar mee voorruit kan? Kost een paar centen maar dan heb je ook wat! Denk dat de inwoners en nabestaanden daar meer baat bij hebben dan fietsen op een fietsbrug waar je bij windkracht 10 vanaf waait, om nog maar te zwijgen van een Poort van Winschoten wat miljoenen kost maar een gruwel voor het oog is. Al is dat laatste dan persoonlijk. Terug naar waar het hier echt om gaat. Een simpel fatsoenlijk begaanbaar pad voor de plaatselijke begraafplaats van Oostwold waar niet alleen ik maar ook vele anderen met mij hun dierbaren helaas hebben moeten achterlaten. Een begraafplaats moet een oase van rust creëren, maar met deze strandrolstoel creëert het eerder een oase van onrust. Willen wij dat. Nee, liever niet!

Laat de strandrolstoel alsjeblieft, hetzij weliswaar een misselijke, verlate 1-aprilgrap zijn. Dan ben je weliswaar als wethouder een leugenaar en ongeloofwaardig, maar je toont wel respect en piëteit voor de doden en hun naasten. Wat is dan uw keuze? Even met de billen bloot en gezichtsverlies lijden of doorgaan met z’n stupide idee in de vorm van een strandrolstoel? Geef de inwoners van Oostwold en de nabestaanden wat ze verdienen. Waar ze recht op hebben. En dat is een fatsoenlijk geasfalteerd pad met drainage die voor iedereen begaanbaar is, mits dit technisch natuurlijk allemaal mogelijk is. Deze mogelijkheid dient voor de nabestaanden en de inwoners van Oostwold te worden onderzocht. Een blijkt van respect een blijk van piëteit. Zo moeilijk kan het toch niet zijn meneer Swagerman…?

Ralph Weber

Nabestaande