Participatiebanen in Oldambt een groot fiasco

Participatiebanen in Oldambt een groot fiasco

Hoogleraar arbeidsmarkt Dhr Wilthagen pleitte enige tijd terug in het tv-programma 1 vandaag voor het weer openstellen van de Sociale Werkvoorziening. De Sociaal Economische Raad uitte zich ook al in die richting. Wij als gemeente Oldambt kunnen binnenkort deze lasten niet meer financieel dragen. Daarbij komt ook nog eens bij dat wij een sociale gemeente willen zijn en blijven. Een paar praktijkvoorbeelden geven duidelijk aan dat het hele plan van Participatiebanen in het Oldambt een groot fiasco is.

Een mevrouw, in dit geval een niet uitkeringsgerechtigde, meldde zich aan bij de afdeling werk en inkomen om vrijwillig het TDC traject te volgen in de hoop dat dit een opstap zou zijn voor het zoeken naar een baan of een opleiding. Na afloop van het traject kon mevrouw als stagiair aan het werk bij een verzorgingstehuis. Zij gaf zelf aan bij het verzorgingstehuis dat ze graag een baan wilde als verzorgende IG. In dit geval was dat geen optie, maar ze kon wel een opleiding volgen als verzorgende. Iedereen tevreden zou je denken, ware het niet dat zij tijdens de opleiding kosteloos aan het werk mocht, en als klap op de vuurpijl haar eigen opleiding moest betalen!

Een ander verhaal is vrij kort. Een mevrouw schreef ons: “ik stond op de plaatsingslijst bij de SW met een indicatie. Per 01-01-2015 is mij en vele anderen de toegang tot de SW door het kabinet ontzegd. Daarvoor in de plaats zouden er participatiebanen komen. Ik zit nu al twee jaar te wachten!”

Geen toegang meer tot de SW, geen banen die toch waren toegezegd en geen uitzicht voor de toekomst. Kortom, een voor deze regio funeste uitwerking van wetgeving.

Deel dit bericht: