Carnaval en De Hardenberg!

´Carnaval in t noorden, dat is n feest mit pit. Van Veendam noar Olle Pekel, elkenain dut mit!´ Het is uit de eerste strofe van het welkbekende nummer van Rooie Rinus & Pé Daalemmer. Een leuk vrolijk liedje met een hele simpele normale titel: ‘Carnaval in ’t noorden!’ Oldambt doet er overigens niet aan mee, want daar is het allesbehalve carnaval! Waar beneden de rivieren de praalwagens, clownskostuums en de slingers de straten sierden en het gerstenat rijkelijk vloeide.

Was er beneden De Dollard in Halte Democratie sprake van een extra ingelaste raadsvergadering. Een extra ingelaste raadsvergadering wat net leek op een receptie na afloop van een crematie. Er was dan wel geen cake wat gebruikelijk is bij dergelijke trieste bijeenkomsten. Wel was er koffie! En dat was nodig, want de aanwezige politici moesten natuurlijk wel wakker blijven. Het zou zomaar eens een latertje kunnen worden. En dat werd het ook. Het college van B&W van de gemeente Oldambt moest en zal scherp blijven. Dat ze een rouwboeket kregen aangeboden met lint voorzien van de tekst ‘R.I.P. De Hardenberg’ interesseerden de bewindslieden totaal niet! En dat is hun niet kwalijk te nemen. Ze gaan ondertussen al over zoveel financiële lijken dat een rouwboeket meer of minder niet uitmaakt. Wat een treurige raadsvergadering!

De Hardenberg mag nog een jaartje openblijven met behoud van sportactiviteiten. Nu is het lek boven en de kou uit de lucht. Zeg je dit. Dat is verre van juist. Het lek is met een tijdelijk rubbertje even gedicht voor een jaar en daarna begint, als er geen andere eigenaar is gevonden, alsnog een verkoopprocedure en begint het lekken opnieuw. Hopelijk loopt het niet uit op een executieverkoop. Dat het uitstel van executie is moge duidelijk zijn.

De rest van Nederland heeft ook kennis gemaakt met de wantoestanden omtrent De Hardenberg in Finsterwolde. De landelijke nieuwszender Hart van Nederland van SBS 6 besteedde er in 2 nieuwsuitzendingen ruimschoots aandacht aan. En in De Telegraaf stond in de editie van donderdag 16 februari 2023 een paginagroot artikel afkomstig van historicus Wierd Duk. En dat zijn ze, weet het niet heel zeker, bij Ahold in Zaandam niet ontgaan. Ahold heeft daar hun hoofdkantoor. En is eigenaar van de Albert Heijn filialen. Ik werk zo’n 5 jaar in Zaandam, maar mijn band met het Oldambt is sterk, omdat simpelweg mijn roots daar liggen.

Zo werd ik ná werktijd in mijn stamkroeg in hartje Zaandam tijdens een donderdagmiddagborrel aangesproken op het artikel in De Telegraaf. Het artikel dat ging over De Hardenberg in Finsterwolde. ‘Dat is toch waar jij bent opgegroeid?’ Vroeg een bekende stamgast, terwijl hij me wees op het artikel in De Telegraaf. ‘Klopt!’ ‘Kan er in dat pand niet een Albert Heijn komen dan?’ Ik moest spontaan lachen van dit bespottelijke plan. Fijn dat er wordt meegedacht, maar de inwoners van Finsterwolde zitten mijns inziens niet te wachten op een Albert Heijn. Die hebben al een hele nette ingerichte Spar, was mijn gedachte, en zitten niet te wachten op bonusaanbiedingen.

Maar aan de andere kant zal het voor de VVD-Oldambt natuurlijk de ultieme oplossing zijn. Dan hebben bewoners van de Blauwestad een supermarkt die past bij hun bestedingspatroon en budget. Lekker met z’n allen hamsteren in Finsterwolde op vrijdagmiddag. Met je winkelwagentje boodschappen inslaan voor het weekend wat voor de deur staat. Uiteraard op stand en niveau, want verschil moet er wezen! Laat me niet lachen. De inwoners van Finsterwolde en omgeving willen het gewoon laten zoals het is. Niks géén Albert Heijn! Een bespottelijk idee van een stamgast die het gebied niet kent. En dat gaf ik hem ook mee. De Hardenberg moet zijn functie behouden zoals het nu is! Dat is ook wat de bewoners ontzettend graag willen. Daar gaan mensen als een André Hateboer, maar ook een Carin Siemens-Jansen en Brunette Sanders en al die anderen voor op de barricades. Het zijn helden die staan voor hun ideaal en daar heb ik echt diepe respect voor!

En als je het over helden hebt aan de ene kant, heb je het over lafaards aan de andere kant. Personen als een Ger Klein en Albert Kuiper die zogezegd staan voor het Oldambt. Gemeente Belangen Oldambt (afgekort en hierna: GBO) is een partij van, voor en door Oldambtsters. Dat is hun slogan! Nou dat hebben de inwoners van Finsterwolde en omgeving geweten na die extra ingelaste raadsvergadering op maandagavond 20 februari 2023. Ze gingen naar huis met een troostprijs.

De sporthal van de Hardenberg blijft nog een jaartje open tot 1 juli 2024. Daar mogen ze het dan mee doen. Het zwembad en de rest gaat dicht om kosten te besparen! Bespottelijk! En daar staat GBO voor? GBO is een goede naam voor een carnavalsvereniging, want dan kan je lekker iedereen voor de gek houden met een maf petje op je kop en een potje bier. Maar als politieke partij kan je dat niet. En dat doet GBO wel. GBO is niets meer en is niets minder dan een partij van leugens en sneren. Die sneren zagen we al eerder bij Grietje Musch (GBO).

Liever carnaval in het noorden dan hamsteren in Finsterwolde. Een Albert Heijn in Finsterwolde liever niet. Doe ons maar een carnavalsfeest in de sporthal van De Hardenberg met een fijne duik in het zwembad. Dan is carnaval in het noorden een feest met pit. En elkenain dut mit!

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.