De Blauwe Sloper

De Blauwe Sloper (geschreven door: Ralph Weber)

Er heerst een totale crisis over de gehele wereld. Het maatschappelijk leven ligt totaal stil en mensen worden verplicht afstand van elkaar te houden om niet besmet te raken met het verschrikkelijk virus wat Covid-19 heet ofwel Corona. Het zijn barre tijden waar we met ons allen in zitten. Waar je woont maakt niet zoveel uit. Of dat nou Brabant, Utrecht of Zuid-Holland is. Iedereen wordt verzocht alle verregaande maatregelen in acht te nemen. Zoals het nu lijkt komt de gemeente Oldambt er “aardig” vanaf in tegen stelling tot de gemeenten in Brabant waar er een besmettingshaard heerst. Maar voor iedereen geldt. Het is vreselijk.

Zo heeft Oldambt een hoop voordelen. De bevolking is niet massaal en mensen die in het Oldambt wonen leven over het algemeen niet dicht op elkaar. Er is veel ruimte en dat kan nog weleens gunstig zijn, want het virus kan zich dan niet zo snel verspreiden aldus vele virologen. Alhoewel vaststaat dat Oldambt een vergrijsde populatie heeft. Hebben vele inwoners hun langste tijd hier gehad en dat kan nog weleens fataal aflopen. De hoop is nu alleen dat deze ellende zo snel mogelijk achter de rug is zodat wij allen weer verder kunnen met ons maatschappelijke leven. Maar de hamvraag voor Oldambt luidt; ‘Hoe komt een gemeente als Oldambt deze recessie te boven als gevolg van dat verschrikkelijke virus…?’

In het Oldambt moet men, met het huidige beleid van bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen, er ernstig rekening mee houden dat een zware en diepe recessie jarenlang kan gaan duren. Dit heeft alles te maken met het feit dat de gemeente Oldambt zelf tijdens een zware diepe recessie is ontstaan. En sinds deze fusie is de gemeente Oldambt er eerder slechter dan beter op geworden. Het is verbazingwekkend dat de werkzaamheden van een fietsbrug van 800 meter lang gewoon door gaan. En dan niet zozeer de werklieden die het bouwen, maar meer over het financiële plaatje van dit zoveelste prestigeproject. Is dat nou wel verstandig met zo’n zware diepe recessie voor de boeg in de wetenschap dat je de komende jaren als gemeente Oldambt al op zwart zaad zit? Nee, dat is het zeker niet!

De fietsbrug met als werknaam ‘De Blauwe Loper’ heeft een kostenplaatje van ruim 6 miljoen euro. En dit zijn alleen nog maar de kosten voor de eenmalige installatie van de brug. Een brug die gebouwd schijnt te worden van fout hout. En dan zijn we er nog niet, want als we wethouder Boon mogen geloven zijn er voor het jaarlijkse onderhoud van deze fietsbrug duizenden euro’s gereserveerd! En dat kan er domweg bij vele inwoners niet in. Sterker nog; dat schiet bij vele inwoners van de gemeente Oldambt in het verkeerde keelgat.

Hoe is het mogelijk. Een brug wat 6 miljoen euro heeft gekost wat de gemeente Oldambt niet heeft zijn er kennelijk wel duizenden euro’s gereserveerd voor onderhoud! Deze inwoners vragen zich nu terecht af; ‘waarom is er dan in al die jaren geen geld gereserveerd voor fatsoenlijk onderhoud van bijvoorbeeld de begraafplaats in Oostwold?’ ‘Hoe kan een brug gebouwd worden van 6 miljoen euro terwijl de gemeente Oldambt de komen jaren ruim

5 miljoen euro, als het niet meer is, moet bezuinigen?’ Vragen, vragen en nog eens vragen.

Allemaal vragen die inwoners terecht stellen, maar dit college helaas niet bevredigend kan beantwoorden. En dat is niet zo gek natuurlijk. Dit college is niet in staat om fatsoenlijk te besturen zo blijkt. Dit college in samenhang met coalitie Halte 7 leren totaal niet van de geschiedenis. Hetzelfde financiële debacle wat er met Het Cultuurhuis is gebeurd wordt nu dunnetjes overgedaan met een fietsbrug genaamd: ‘De Blauwe Loper.’ In mijn optiek was ‘De Blauwe Sloper’ een passender werknaam geweest!

Zeg nou zelf. In de afgelopen jaren is er meer gesloopt (lees: wegbezuinigd) dan gebouwd. Het coronavirus heeft zijn zinnen, voor zover ik weet, gelukkig nog niet gezet op de gemeente Oldambt. Echter de nasleep in de vorm van een recessie zal nog jarenlang voel- en zichtbaar zijn met het huidige beleid. Beleid wat louter alleen maar gestoeld is op bezuinigingen en inhoudelijk niks meer is dan gebakken lucht. Hoe we dit oplossen? Dit college en Halte 7 niet letterlijk maar figuurlijk in quarantaine plaatsen. En een nieuw fris college aan het roer. Sterkte en let goed op elkaar!

RALPH WEBER