Een zomer vol protest

Een zomer vol protest

De zomer is in volle gang. In Frankrijk stond er op zwarte zaterdag een file van landelijk in totaal 870 kilometer. In het Oldambt heb je deze problematiek gelukkig niet. Er staan wel files bij De Blauwe Roos maar gelukkig niet in lengte van 870 kilometer. Problematieken zijn er in het Oldambt helaas veel te veel en het is opvallend te noemen dat midden in het zomerreces een burgemeester komt met het feit dat haar ambtenaren op tandvlees lopen. Vreemd!

Dit artikel gaat niet over de problematiek van de ambtenaren van het Oldambt. Dit artikel gaat over protesten. Een zomer vol protest. En we beginnen bij de boeren die zich behoorlijk in hun eigen voet aan het schieten zijn. Het dumpen van afval en asbest midden op een snelweg heeft namelijk niets, maar dan ook niets meer met protesteren te maken. Dat is eerder terreur! Het zijn simpelweg strafbare feiten waar men draconische celstraffen voor kan krijgen. En dan is het wel afgelopen met de boer die zijn veestapel ziet verdwijnen, zijn bedrijf, inkomen en misschien wel een huwelijk als de boer de bak indraait. Protesteren doe je op een normale fatsoenlijke manier door middel van een vlag ondersteboven hangen met eventueel een rode zakdoek eraan. Daar is niet mis mee! We staan achter de boeren, maar niet achter terreur.

We gaan naar Finsterwolde. Daar was namelijk op vrijdag 29 juli 2022 een protestactie tegen sluiting van complex De Hardenberg. Een multifunctioneel complex met zwembad, kantine, sportschool en gymzaal. De Hardenberg dreigt slachtoffer te worden van bezuinigingen en aan deze bezuiniging is iets opvallends aan de hand. Wat er opvallend aan is, is dat het college van B&W deze sluiting opneemt in, let wel, eerste ronde van bezuinigingen. Dat impliceert dus dat er meerdere rondes komen waarin het college flink met het mes gaat snijden. Alsof het een voetbaltoernooi is met meerdere rondes waaraan slechts twee ploegen aan deelnemen.

Dat is de Oldambtster gemeenteraad aan de ene kant en het Oldambtster college van B&W aan de andere kant. Op woensdag 7 september is de eerste speelronde in de vorm van een raadsvergadering waarin wordt besloten wat er nou daadwerkelijk met De Hardenberg gaat gebeuren. Het college van B&W hebben overigens vrij weinig supporters. Hun ‘speelwijze’ en ‘opstelling’ richting inwoners is niet echt rooskleurig te noemen. Zo hadden ze één aanvoerder gestuurd in de persoon van wethouder Gert Engelkens die de petitie en handtekeningen in ontvangst nam. En daar bleef het eigenlijk bij. Gert Engelkens trapte wat open deuren in door wat vage suggesties te geven over besluitvormingen en afwegingen, maar of de inwoners van Finsterwolde daar nou mee geholpen waren? De blikken waren zorgelijk van de inwoners van Finsterwolde en de noodklok, welke eigendom is van de VCP Oldambt, werd continu geluid.

En over de VCP gesproken. Fractievoorzitter Jan Kenter van de VCP was aanwezig bij de protestactie en maakte verschillende foto’s van de bijeenkomst. Maar waar waren eigenlijk partijen als een SP en hun fractievoorzitters? Ze zijn toch niet allemaal op vakantie? Het moge duidelijk zijn dat de VCP een duidelijk standpunt inneem in kwestie De Hardenberg. Deze moet koste wat het kost worden behouden en openblijven. En wat voor wethouder Klein geldt, geldt net zo goed voor zijn ‘ploeggenoot’ wethouder Engelkens. Als je op een positieve manier in de schijnwerpers wil komen te staan had dan gezegd. ‘De Hardenberg blijft open en wij blijven het onderhoud faciliteren voor de gebruikers van de Hardenberg en pompen voorlopig geen (geleende) miljoenen in een Poort van Winschoten!’ Als de wethouders Klein en Engelkens dat hadden gezegd hadden zij een goede beurt gemaakt, maar dat bleek helaas niet het geval.

Wethouders Ger Klein en Gert Engelkens zijn wat dat betreft geen helden. Dat zijn eerder actievoerders André Hateboer en Maaike Arents die op een hele nette en fatsoenlijke manier protesteerden middels spandoeken, handtekeningen, petitie, noodkreten en het luiden van de noodklok. Een klok die alleen luidt als er echt iets aan de hand is. Een klok die vaker zal gaan luiden als de speelwijze en opstelling van het college van B&W niet drastisch wijzigt. Meerdere protesten en acties zijn niet uitgesloten. Zo’n beleid blijven (uit)voeren kan gewoon niet langer!

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.