Generatierijkdom

Op maandag 16 januari 2023 publiceerde de VCP een artikel van de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC) op hun Facebookpagina. De titel van dit artikel was als volgt: ‘Het leven verdwijnt nu echt uit Bad Nieuweschans!’ Een nogal deprimerende titel op de deprimerendste dag van het jaar ofwel Blue Monday. Het kon haast niet pakkender zou Kim Bos hoogstwaarschijnlijk gedacht hebben toen ze het artikel schreef. De inhoud van het artikel was schrijnend. Een klaagzang over de ellende in het rustig gelegen grensdorp welke gelegen is in het mooie Oldambt. Aan het woord kwamen achtereenvolgens een supermarkteigenaar, een dorpsbewoner en de directrice van de plaatselijke basisschool. Het was echt een artikel geschreven voor Blue Monday. Ellende, ellende, ellende, negatief, negatief, negatief, somber, somber, somber dat het mij enigszins verbaasde dat het artikel wel positief eindigde met de tekst: In de wijde omgeving zijn veel boerderijen te vinden, die nog stammen uit de tijd waarin rijke herenboeren gouden bergen verdienden aan graan. Iets van de glans uit dat verleden, moet terugkeren in De Graanrepubliek: een evenementenlocatie in een monumentaal gebouw, de oude remise, en een plek waar lokale etenswaren, whisky en bier, worden geproduceerd en genuttigd. In maart moet het ‘smaak- en innovatiecentrum midden in het hart van een van Europa’s beste graangronden’ openen.

 Natuurlijk moet de glans terugkeren in de Graanrepubliek en die gaat zeker terugkeren als het aan de VCP ligt. Mensen zijn er klaar mee, want de Graanrepubliek is de laatste jaren eerder omgedoopt tot

– sorry, maar ik val weer in herhaling – een Traanrepubliek. En wat Blue Monday betreft. Het is net als Valentijnsdag. Een uit Amerika overgewaaide benaming voor een speciale dag in het jaar dat er bij iets stilgestaan moet worden. En daar stond wethouder van armoedebeleid en schuldhulpverlening Gert Engelkens ook bij stil. Op Blue Monday verscheen er in het Dagblad van het Noorden een artikel met als titel: ‘Gemeente Oldambt wil armoede in 50 gezinnen structureel terugdringen. Ook wordt ingezet op preventie!’ Dat klinkt allemaal heel hoopvol en mooi, maar zo’n titel zegt natuurlijk niet alles. Eigenlijk staat er het volgende: ‘Gemeente Oldambt lanceert nieuw prestigeproject genaamd Generatierijkdom!’

Prestigeproject Generatierijkdom komt uit de koker van wethouder Engelkens die afgelopen zomer zijn inwoners opriep om vooral naar raadsvergaderingen toe te komen om daar hun zegje te doen. ‘Laat je stem vooral horen,’ klonk het uit de mond van Engelkens. En dat heeft men in Finsterwolde en omgeving geweten! Komt nu diezelfde wethouder met zijn kameraad wethouder Jurrie Nieboer met een project op de proppen die de armoede juist moet terugdringen. Het onderwijs moet verbeteren en schulden vroeg moet signaleren. Vanzelfsprekend wordt ‘Generatierijkdom’ gesubsidieerd ten koste van een veel belangrijkere voorziening die door deze heren met sluiting wordt bedreigd. Een rare gang van zaken als je het mij vraagt. Hebben deze wethouders niet in de gaten dat het politieke vertrouwen in hun weg is?

Eigenlijk is het best wel een kwalijke zaak. Je wilt 50 gezinnen helpen om armoede, waarin zij leven, terug te dringen met intensieve ondersteuning door een toekomstbuddy, een toekomstplan, een doorbraakbudget en maatwerkoplossingen. Allemaal prachtige initiatieven maar in de praktijk komt er vrij weinig tot niks van terecht. Het zijn allemaal plannetjes die maar één doel hebben en dat is om deze kwetsbare mensen naar de stembus te lokken in de hoop dat deze mensen op hun partij stemmen. De verkiezingen voor de Provinciale Staten, tevens Senaat, staan immers voor de deur. Het zijn lokkertjes! En de arme gezinnen worden lekker gemaakt met een dooie mus. De gemeente Oldambt is al jaren financieel ongezond en dan wil je als college van B&W de inwoners helpen met een bij voorbaat al kansloos prestigeproject met de naam: Generatierijkdom? Laat me niet lachen. Er moet als het aan deze wethouders ligt voor miljoenen structureel worden bezuinigd de komende jaren, omdat men de begroting anders niet rond krijgt. En dan willen zij de armoede terugdringen in 50 gezinnen? Dat is mijn optiek een foutief signaal. Laat staan een goed voorbeeld. Zorg er eerst maar eens voor dat je eigen huishouden financieel gezond is en vooral blijft. Dan geef je het goede voorbeeld. En of we die financiële gezondheid de komende jaren ook zien verbeteren in de gemeente Oldambt is nog maar zeer de vraag. De weg ernaartoe is zeer lang. De kloof tussen arm en rijk is al net zo groot als de kloof tussen het vertrouwen van de inwoners van de gemeente Oldambt en het huidige college van B&W. Misschien is het een goed idee om die 50 arme gezinnen in een speciaal ingelaste raadsvergadering hun zegje te laten doen wat er met die subsidie moet gebeuren. En niet de heren wethouders Nieboer en Engelkens!
Of nee doe toch maar niet. Géén extra ingelaste raadsvergadering, want praktijk wees al eerder uit dat met alles wat er wordt gezegd niks mee wordt gedaan. Misschien een petitie laten rondgaan wat er met die subsidie moet gebeuren? Nee, ook geen goed idee. Zo’n petitie gaat regelrecht bij het oud papier. De 50 arme gezinnen hebben meer aan andere bewindslieden dan dit nieuwe project.

We zullen zien.

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.