Jong van buiten oud van binnen

En zo alweer mijn laatste artikel alvorens het zomerreces aanvangt. De zomervakantie staat voor de deur en mensen zijn druk bezig met vakantieplannen. Mensen trekken eropuit of blijven mooi in hun vertrouwde omgeving achter. De gemeente Oldambt maakt zich op voor een zomer vol toeristen die de Blauwe Stad komen bezoeken en een mooie fietstocht maken rond het Oldambtmeer. Natuurlijk is het voor die mensen prachtig en het Oldambt is ook prachtig alleen met een nieuw college is het nog maar de vraag of het bestuur ook prachtig is. Hebben ze de komende 4 jaar een prachtig plan voor het Oldambt in petto? We zullen het allemaal wel meemaken en zien ná het zomerreces.

De vooruitzichten zijn niet echt rooskleurig te noemen. Met name de installatie van wethouder Ger Klein (Gemeentebelangen Oldambt) doet menig wenkbrauwen fronsen. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders kan je het beste vergelijken met een trein van Arriva. Sommige treinen van Arriva die door de provincie Groningen en Friesland rijden zien er van buiten netjes en fris uit. Echter eenmaal ingestapt als reiziger wordt men in sommige treinen van Arriva geconfronteerd met vieze vloeren en versleten stoelen. En dat wordt door middel van posters in de trein nog eens haarfijn bevestigd. ‘Jong van buiten oud van binnen,’ valt er op posters te lezen.

Dat is met het nieuwe college van de gemeente Oldambt niet veel anders. Het is een jong nieuw college, maar heeft een wethouder die de oudste is in de provincie Groningen. Vanzelfsprekend mag wethouder Klein zich jong voelen, maar als je in leeftijd de oudste wethouder in de provincie bent. En onderdeel uitmaakt van een college van de jongste watergemeente van Nederland je introduceert met de uitspraak: ‘Misschien moet je wel besluiten om zwembaden te sluiten en één nieuwe te bouwen. Dat kost ook bakken met geld, maar elk jaar een miljoen uitgeven aan verouderde zwembaden is op lange termijn nog veel duurder!’

Dan is dat wat mij betreft nou niet echt een mooie openingstreffer van deze kersverse wethouder met ook nog eens, volgens eigen zeggen, zwaarste portefeuille. Het is bovendien een rare uitspraak. De gemeente Oldambt presenteert zich als jongste watergemeente van Nederland. En het eerste wat je als kersverse wethouder zegt is dat er zwembaden dicht moeten? Wat een rare prioriteitstelling van deze kersverse wethouder. En dat is een oud financieel adviseur? Inwoners worden juist meer op kosten gejaagd als je de zwembaden terugbrengt van 3 naar 1.

Kinderen moeten zich kunnen redden in het water en de ouders van deze kinderen hebben geen zin om kilometers te moeten afleggen om naar dat zwembad te komen. Daarbij komt nog dat de gemeente Oldambt qua oppervlakte een grote gemeente is. Zwembaden terugbrengen van 3 naar 1 is een lachertje. Wethouder Klein jaagt hiermee niet alleen de inwoners op kosten, maar jaagt ze ook weg naar buurgemeenten die er financieel misschien beter voorstaan. En dat is logisch. Als je als beleidsplan hebt: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen tot je een ons weegt is het ook niet zo verwonderlijk dat mensen wegtrekken.

Het nieuwe college is jong van buiten, maar oud van binnen. Het is oude wijn in nieuwe zakken en de inwoner heeft weer het nakijken. Het college heeft als prioriteit: ‘eigen belang eerst!’ Ofwel er moet koste wat het kost een nieuw gemeentehuis komen van alle moderne snufjes voorzien ten koste van, als het aan wethouder Klein ligt, minimaal 2 zwembaden. En wat de sportclubs betreft. Die mogen voortaan de broek zelf omhooghouden. Een wethouder die er op zijn 72e geen doekjes om windt en er erg veel zin in heeft. Een nieuwe uitdaging! Wethouder Klein gaat de geschiedenis in als kersverse wethouder van de gemeente Oldambt met een zware portefeuille op zak maar met een lege portemonnee in de buutse. Dat klinkt grappig, maar is het niet. Het is zorgelijke realiteit!

Jan Kenter is de nieuwe fractievoorzitter van de VCP en Engel Modderman doet een stapje terug. Daar kan je een beter voorbeeld aan nemen. Zowel Ger Klein als Engel Modderman zijn zeventigers en allesbehalve jonge broekies in de politiek. Ze kennen het klappen van de zweep als geen ander. Maar Engel is realistischer en heeft het stokje overgedragen aan Jan maar houdt wel zijn zetel. En dat had Ger Klein beter ook kunnen doen. Op je 72e nog beginnen aan zo’n functie als wethouder.

De vraag is moet je dat echt willen op die leeftijd. Het is niet zo dat je meteen achter de geraniums hoeft te gaan zitten, maar met zo’n entree om zwembaden te sluiten maak je geen goede indruk. De VCP maakt wat dat betreft een frissere en slimmere indruk door Jan Kenter aan te stellen als nieuwe fractievoorzitter. Een fris gezicht op die positie, maar met de oude fractievoorzitter naast zich in de raad is dat een slimme zet van de VCP. Oud leert jong op en zo hoort het in de praktijk te zijn. Tot slot langs deze weg iedereen een hele fijne zomer(vakantie) gewenst. Geniet ervan, want de boog kan niet altijd gespannen blijven!

Geschreven door: Ralph Weber.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.