Knallend Sodom

Knallend Sodom

Een unicum. Sinds 59 jaar kent de meest prestigieuze voetbalclub uit Nederland weer eens een slechte seizoenstart. Ajax, de Amsterdamse voetbalclub met de grootste en volste prijzenkast start dit seizoen ronduit slecht. Het zijn teleurstellende feiten waar niet alleen de spelers en de trainers maar ook de fans van deze club het mee moeten doen. Gewend zijn ze dat niet in Amsterdam en omstreken. Of Ajax er weer bovenop komt? Een serieuze kandidaat voor de landstitel zijn de Amsterdammers natuurlijk altijd!

En als we het over unicums hebben. Deze week was er ook een ander unicum. Een eveneens zorgelijk unicum. Het programma Opsporing Verzocht opende met Winschoten. En dat komt nooit voor. En dat dat is maar goed ook. Criminaliteit willen we niet in het Oldambt. De Langestraat werd geteisterd door explosies. Een Knallend Sodom zien we liever niet in de Molenstad. Of nou ja. Niet midden in het winkelhart van Winschoten natuurlijk. Een Knallend Sodom kan je ook op een positievere manier invullen. Als men nou op een gecontroleerde manier de rotte kiezen op de zogenaamde Blaauw Locatie laat exploderen zou menig persoon een gat in de lucht springen. Maar misschien zijn explosies niet eens nodig. Als je er zachtjes tegenaan blaast zakt die bouwval misschien wel van ellende in elkaar. Toch eigenlijk wel de omgekeerde wereld. De bouwvallen op de Blaauw Locatie en het voormalig Sint Lucas Ziekenhuis blijven maar staan, terwijl de woningen aan de Sint Vitusstraat met slopen wordt bedreigd. Renoveren? Een prachtig woord waarvan ze de betekenis in het Oldambt helaas niet kennen.

Het was sowieso een week van maar slechts twee begrippen. Te weten; armoede, bestaanszekerheid, armoede, bestaanszekerheid, armoede, bestaanszekerheid, armoede, bestaanszekerheid en verder komen ze niet in Den Haag. Verkiezingen staan voor de deur, zieltjes zijn nodig dus zetten we onze zinnen en focus op bestaanszekerheid en armoede. Daar moeten we echt op gaan inzetten, terwijl het CBS in de laatste ramingen heeft aangeven dat armoede in 2024 oploopt tot bijna 1 miljoen mensen. Dit geldt overigens niet voor het staatshoofd en zijn aanhang. De begroting van het staatshoofd in 2024 komt neer op een bedrag van een slordige € 55.901,000. Best een hoog bedrag voor een staatshoofd die van zijn onderdanen een 6,6 krijgt als rapportcijfer. Een scholier of student zal er tevreden mee zijn. Maar als je dat bedrag afzet tegen de begroting van het Koninklijk huis is dat rapportcijfer maar karig.

De Troonrede was inhoudelijk – dat is het al jaren niet – wederom niet heel bijzonder. Een staatshoofd die al struikelend over verschillende woorden de slachtoffers van de toeslagaffaire en de gedupeerde mensen in Groningen maar weer eens oplepelt. ‘Ook bij de afhandeling van de toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen mag de demissionaire status van het kabinet geen vertraging opleveren!’ Volledig mee eens, maar de praktijk is anders. Prinsjesdag is niets meer dan een peperduur slecht uitgevoerd toneelstukje in een Haagse schouwburg gefinancierd door de belastingbetaler die daar niet op voor- maar juist op achteruit gaan, althans de meeste. Dit jaar helemaal omdat Prinsjesdag is geregisseerd door een kabinet die demissionair is. Prinsjesdag is een grondwettelijk toneelstukje. Een slecht uitgevoerde Shakespeare met louter alleen maar acteurs en figuranten die ontslagen zijn.

Het mooie wat ik deze week hoorde op televisie was van Chris Woerts die in de talkshow Vandaag Inside verkondigde dat iedere Groninger een Tikkie kan sturen naar Den Haag. Het bedrag mogen de Groningers zelf invullen. En staat dan de volgende dag op hun bankrekening bijgeschreven. Was het maar zo’n feest. Gelukkig kon ik er wel om lachen, maar wel een beetje met plaatsvervangende schaamte. Waarom moeten de mensen in de mooiste provincie van Nederland zo lang wachten op hun geld? De verhoudingen zijn eigenlijk nog nooit zo scheef geweest. Armoede neemt toe, behalve voor het staatshoofd. Bouwvallen blijven in Winschoten staan, terwijl karakteristieke woningen met slopen worden bedreigd. Hoe scheef wil je de verhoudingen hebben? Een Knallend Sodom. Niet alleen letterlijk in De Langestraat zoals helaas het geval was. Ook in bepaalde verhoudingen is in dat opzicht week 38 van dit jaar gerust knallend te noemen. Waar dit allemaal eindigt. Geen idee. Weet u het misschien…?

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.