Koezendokter 

Als er iets in de gemeente Oldambt niet ter discussie staat is het wel die prachtige omgeving. Neem alleen al die verlichte Boerderijen Route Oldambt. Dat is toch een geweldig initiatief van Land- en Tuinbouworganisatie Noord. Een initiatief die het Oldambt niet alleen letterlijk bij avond en nacht in het licht zet, maar ook overdag in een positief daglicht. Alleen maar terechte lovende woorden. En de foto´s die er van de boerderijen gemaakt zijn. Deze zijn stuk voor stuk ansichtkaart waardig. Prachtig! Oldambt draait best wel als het gaat om hun stichtingen en verenigingen die het Oldambt rijk is. Daar zit het hem niet in. Het enige wat teleurstellend is het dagelijks bestuur die de leiding heeft in de gemeente Oldambt.

Zo is er ook binnen politiek Oldambt een prachtig initiatief ontstaan. Wat staat er namelijk te gebeuren. In de maand maart zal er minimaal één raadsvergadering plaatsvinden geheel in het Gronings. Van alle raadsleden en leden van het college wordt min of meer verwacht dat zij in het Gronings met elkaar praten. Dit in het teken van Meertmoand Dialectmoand. En hoe kan het ook anders is het de PvdA die zich hier zorgen over maakt of liever gezegd dwars gaat liggen. Geciteerd Hilbert Flokstra van de PvdA: ‘Ik wil geen partypooper zijn, maar ik ben bang dat als we hier lollig mee omgaan dat het kan afdoen aan de serieusheid van de onderwerpen.’ En op zich heeft Hilbert Flokstra hier wel een punt.

Je moet er ook niet lollig mee om gaan, want de PvdA staat absoluut niet voor lolligheid. De PvdA staat namelijk eerder voor lulligheid. De raadsvergaderingen in september van 2022 waren bijvoorbeeld voor de inwoners van Finsterwolde en omgeving absoluut niet lollig. Eerder lullig. Met je zelfgemaakte spandoeken en borden in de hoop dat de PvdA de kant van de inwoners van Finsterwolde en gebruikers van De Hardenberg koos, ging de PvdA hun eigen weg door deze mensen keihard in de kou te laten staan. VVD, Gemeente Belangen Oldambt en Partij van het Noorden deden overigens hier vrolijk aan mee. Niet lollig maar wel lullig voor deze inwoners. Ze konden ook niet anders, want er moet en zal flink bezuinigd worden de komende jaren. De vraag die wel steeds naar boven komt is de volgende: ‘moet er eigenlijk wel zoveel worden bezuinigd in de gemeente Oldambt? Of is dat juist helemaal niet nodig?’

Als inwoner kan je het niet meer volgen. Zo stelt Oldambt miljoenen beschikbaar om een rotte kies uit Winschoten te trekken. Het gaat namelijk om de sloop van het voormalig St. Lucas Ziekenhuis die al jaren leeg staat en te verpauperen. Volgens de VVD is de sloopkogel het enige redmiddel ook al kost dat bakken met geld. De rotte kies is dan wel getrokken. En dat is nou net precies waar het bij de VVD in het Oldambt al jaren misgaat. Alles moet maar worden gesloopt en als er brokstukken naar beneden dreigen te vallen dan hebben we nog wel ergens een paar zeecontainers staan die de brokstukken opvangen. Waarom toch alles slopen? Heeft deze partij nog nooit van renoveren gehoord? Is het niet veel kleurrijker om het voormalig St. Lucas Ziekenhuis om te toveren tot het nieuwe gemeentehuis met kantoren en misschien met wat leuke betaalbare appartementjes voor jonge starters? Niet als het aan de VVD ligt, want als het aan deze partij ligt moet juist alles maar met de grond gelijk worden gemaakt.

En om even terug te komen op het Gronings, want ‘Meertmoand Dialectmoand’ staat immers voor de deur. ‘Wat Oldambt neudig het is een koezendokter!’ Ofwel een tandarts die rotte kiezen trekt op een financieel verantwoorde manier. Oldambt heeft wel een ‘koezendokter’ alleen die trekt de kiezen niet uit een slecht gebit maar juist uit een goed gebit. Je legt als gemeente even 3,3 miljoen euro neer voor de sloop van rotte kies genaamd het voormalig St. Lucas Ziekenhuis, maar even een miljoen opzij leggen voor het behoud van De Hardenberg kan er niet af? Als het aan de coalitiepartijen ligt kan dat inderdaad niet. En weet je waarom niet? Het moderne multifunctionele sportcomplex De Hardenberg staat namelijk niet in Winschoten. En daar ligt vooral de focus op. De omliggende dorpen zoals Finsterwolde, Beerta, Nieuwolda, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Drieborg, Nieuw Scheemda, Westerlee, Midwolda en Oostwold doen er niet zoveel meer toe. Het draait om Winschoten, Winschoten en Winschoten!

Als het aan de VCP ligt overigens niet. Hun slogan is niet voor niks ‘stad en dorpen solidair’ maar daar hebben de huidige coalitiepartijen part nog deel aan. De Hardenberg is gehuisvest in een gebouw die in prima staat verkeert en is met het nodige onderhoud een gezonde kies is in plaats van een rotte. Laten we wel wezen. De rotte kies genaamd St. Lucas Ziekenhuis is rot gemaakt door gedeputeerde William Moorlag van de PvdA die koste wat het kost een ziekenhuis wilde hebben aan de rand van de gemeente Oldambt langs de A7. Nu moet diezelfde PvdA weer zorgen dat alles goed komt, door de rotte kies ofwel het voormalig St. Lucas Ziekenhuis te slopen. En in te stemmen met een bedrag van 3,3 miljoen euro wat ten koste gaat van een gezonde kies genaamd: De Hardenberg. Wordt hier nou niet een verkeerde kies getrokken? Een gezonde kies De Hardenberg trekken per 1 juli 2023 en een rotte kies genaamd St. Lucas Ziekenhuis slopen voor het bedrag van 3,3 miljoen euro? De Hardenberg had van dat bedrag ook wel een miljoen kunnen gebruiken. Had een hoop ellende gescheeld. Helaas! De vlag van de gemeente Oldambt wappert maar op één plek. En dat is in het centrum van Winschoten.

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.