Sunnerkloas.

Sunnerkloas.

Dinsdag is het 5 december en tijd voor de beroemde pakjesavond. De meest idiote presentjes komen voorbij. Vaak kun je niet eens meer spreken van presentjes. Waar je vroeger klaar was met wat simpel speelgoed, een chocolade letter moet er nu diep in de buidel worden getast om het feest geslaagd te maken. Dure spelletjes, telefoons, laptops zijn nu de orde van de dag. En ja, op 6 december wordt er opgeschept op het schoolplein en soms in de klas wat de cadeautjes dit jaar waren.

Weinig die het opvalt dat een aantal kinderen in de klas toch wat minder op hun gemak zijn. Ze zijn wat stiller, niet Sinterklaas maar de Kerstman komt daar op bezoek. Een dooddoener want de kerstman komt midden in de kerstvakantie en in het nieuwe jaar zal er nog weinig over de cadeaus worden gesproken. Er zijn geen of weinig cadeautjes te verdelen want pa en moe werken allebei voor een minimumloon en zijn elke maand weer blij dat er eten op tafel staat. Misschien met de kerst een ietsje extra misschien niet.

Vroeger kwam Sinterklaas bij ons op school. De schoolzolder was omgetoverd tot ontvangstzaal voor die oude kerel met toen nog Zwarte Pieten. Kleurdozen gevuld met kleurpotloden en doosjes met waterverf en een penseel gingen als warme broodjes. Een paar gulden per kind. Wat pepernoten en van die mierzoete in folie verpakte kikkers maakten het geheel compleet.

Een vaste vraag voor die oude man was altijd: “Hoe oud bent u nu, Sinterklaas?” Het ene jaar was ie 652 jaar en een jaar later 489. Maar het was leuk, spannend en gezellig. Die simpele cadeaus waren echte schatten. Jij zou daarmee de mooiste tekeningen kunnen maken.

Het menu rond deze tijd was vaak boerenkool of stamppot wortels. Geen idee dat het juist dát was wat je de vorige avond in de schoen had gelegd. Hoe moeilijk kan het zijn om de kinderen te leren dat ze niet mogen liegen? Ze worden ermee opgevoed!

Nu is Sinterklaas meer een discussiefeest geworden. Wel of geen Zwarte Pieten? Een discussie van feitelijk nul en gene waarde. Waar gaat het over? Een traditie die in de eerste plaats door de winkels in ere wordt gehouden. Er is immers groot geld te verdienen. De reclames zijn correct op kleur in elkaar gezet. Als je er goed over nadenkt is het een walgelijk schouwspel geworden. Laten we er een mooi kinderfeest van maken en houden. Dat is genoeg.

December is altijd een maand die voorbij flitst. Feestjes zijn de orde van de dag. Korte dagen en lange avonden staan garant voor gezelligheid. Een oudejaarsborrel, een diner van bedrijf of familie, het moet er allemaal gelikt en exclusief uitzien. Maar toch……. De laatste jaren lijkt er steeds meer te veranderen. Het is een TE dure maand geworden. Is het nog te betalen? Helaas voor steeds meer is het onbetaalbaar geworden. Ja, en toch wordt er elk jaar weer voor miljoenen euro’s aan vuurwerk de lucht in geknald. Wat is jouw keuze? Eten, huur, warmte of toch vuurwerk? Inderdaad voor sommigen een moeilijke keuze.

Een zondaags praatje met weinig politiek en anderzijds toch doorspekt met politiek. Immers het heeft allemaal toch wel met politiek te maken. Alleen de politiek kan zorgen dat ons land wat beter gaat worden. Dat er voor alle kinderen cadeaus zijn. En dat kan gewoon door minder geld uit te geven aan prestigieuze projecten, aan oorlogen en daarmee wapens en aan klimaatwaanzin.

Ik wens iedereen een fantastische fantasierijke 5 december.

Voor nu een fijne zondag.

Eppo Boven fractiemedewerker VCP fractie Oldambt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.