Sunnerkloas.

Sunnerkloas.

Dinsdag is het 5 december en tijd voor de beroemde pakjesavond. De meest idiote presentjes komen voorbij. Vaak kun je niet eens meer spreken van presentjes. Waar je vroeger klaar was met wat simpel speelgoed, een chocolade letter moet er nu diep in de buidel worden getast om het feest geslaagd te maken. Dure spelletjes, telefoons, laptops zijn nu de orde van de dag. En ja, op 6 december wordt er opgeschept op het schoolplein en soms in de klas wat de cadeautjes dit jaar waren.

Weinig die het opvalt dat een aantal kinderen in de klas toch wat minder op hun gemak zijn. Ze zijn wat stiller, niet Sinterklaas maar de Kerstman komt daar op bezoek. Een dooddoener want de kerstman komt midden in de kerstvakantie en in het nieuwe jaar zal er nog weinig over de cadeaus worden gesproken. Er zijn geen of weinig cadeautjes te verdelen want pa en moe werken allebei voor een minimumloon en zijn elke maand weer blij dat er eten op tafel staat. Misschien met de kerst een ietsje extra misschien niet.

Vroeger kwam Sinterklaas bij ons op school. De schoolzolder was omgetoverd tot ontvangstzaal voor die oude kerel met toen nog Zwarte Pieten. Kleurdozen gevuld met kleurpotloden en doosjes met waterverf en een penseel gingen als warme broodjes. Een paar gulden per kind. Wat pepernoten en van die mierzoete in folie verpakte kikkers maakten het geheel compleet.

Een vaste vraag voor die oude man was altijd: “Hoe oud bent u nu, Sinterklaas?” Het ene jaar was ie 652 jaar en een jaar later 489. Maar het was leuk, spannend en gezellig. Die simpele cadeaus waren echte schatten. Jij zou daarmee de mooiste tekeningen kunnen maken.

Het menu rond deze tijd was vaak boerenkool of stamppot wortels. Geen idee dat het juist dát was wat je de vorige avond in de schoen had gelegd. Hoe moeilijk kan het zijn om de kinderen te leren dat ze niet mogen liegen? Ze worden ermee opgevoed!

Nu is Sinterklaas meer een discussiefeest geworden. Wel of geen Zwarte Pieten? Een discussie van feitelijk nul en gene waarde. Waar gaat het over? Een traditie die in de eerste plaats door de winkels in ere wordt gehouden. Er is immers groot geld te verdienen. De reclames zijn correct op kleur in elkaar gezet. Als je er goed over nadenkt is het een walgelijk schouwspel geworden. Laten we er een mooi kinderfeest van maken en houden. Dat is genoeg.

December is altijd een maand die voorbij flitst. Feestjes zijn de orde van de dag. Korte dagen en lange avonden staan garant voor gezelligheid. Een oudejaarsborrel, een diner van bedrijf of familie, het moet er allemaal gelikt en exclusief uitzien. Maar toch……. De laatste jaren lijkt er steeds meer te veranderen. Het is een TE dure maand geworden. Is het nog te betalen? Helaas voor steeds meer is het onbetaalbaar geworden. Ja, en toch wordt er elk jaar weer voor miljoenen euro’s aan vuurwerk de lucht in geknald. Wat is jouw keuze? Eten, huur, warmte of toch vuurwerk? Inderdaad voor sommigen een moeilijke keuze.

Een zondaags praatje met weinig politiek en anderzijds toch doorspekt met politiek. Immers het heeft allemaal toch wel met politiek te maken. Alleen de politiek kan zorgen dat ons land wat beter gaat worden. Dat er voor alle kinderen cadeaus zijn. En dat kan gewoon door minder geld uit te geven aan prestigieuze projecten, aan oorlogen en daarmee wapens en aan klimaatwaanzin.

Ik wens iedereen een fantastische fantasierijke 5 december.

Voor nu een fijne zondag.

Eppo Boven fractiemedewerker VCP fractie Oldambt

1 reactie

  • HANNES op 3 december 2023 om 10:29

  Het is al heel lang geen feest meer maar een kwelling voor vele ouders .
  Het feest is voor de winkeliers waar bij de aantekening dat er winkels zijn die niet meer inpakken ook nog maar je het zelf moet inpakken .
  Slimme mensen kopen al ver voor deze sinterklaas en kerstman kadootjes die dan soms ook nog goedkoper zijn door aanbieding of tijdelijk tekoop zijn .
  Wat ik als oud vrijwilliger in een kringloop zag dat spulletjes nog in de verpakking of bv kleding soms met prijskaartje er aan gretig aftrek vonden .
  Als kind was ik blij met wat ik kreeg , sokken , sjaal , trui en muts zelf gebreid door oma bv .
  Ik was blij met een konijnenhok die vader zelf had gemaakt met een Vlaamse reus die jaar later Flappie was en kreeg weer nieuw en weer met sinterklaas omdat Flappie weg was gelopen zij vader .
  Ik kreeg een overal met door moeder opgenaaide tekst “super zoon ” niet omdat ik hem wilde maar kon dan vader helpen op de tuin of alle fietsen poetsen .
  Het zijn allang geen feesten meer dan prestatie en dikdoeners dagen .. kleding voor kerst , vet op de kasten en een kerstmenu a 50e pp , de rollade en de zelf gemaakte appeltaard en salade en stijve pudding is nu kopen kopen in het gareel van folder en de geplaatste foto op internet .
  Ik leef en woon in de tropen en ook hier is de zelfde gekte en na inkomen alles ook duur voor mensen hier .
  Wij hebben drie kinderen alle drie getrouwd en kinderen ( totaal 14 kleinkinderen in de leeftijd van 3 tot 18) vieren kinderdag want zo word sinterklaas hier genoemd al niet meer zoals eerst , maken er een familie dag van zorgen met elkaar voor eten en leggen allemaal een zelfde bedrag in en kopen dan voor kinderen een kado en een zakje met lekkers als koekjes , chips pakje drinken etc .
  Hou het simpel zou ik zeggen want prestatie drang daar maak je het je zelf alleen maar moeilijk mee waar je ook woont of leeft en ja zelfs scholen kunnen daar een taak in vervullen .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.