Ziezo

Ziezo, het is nu wel klaar met de vakantie perikelen. De mouwen gaan omhoog en er moet weer gewerkt worden. De scholen openen de deuren en over een paar dagen komen we weer in een alledaags ritme. Een week of 14 en dan is het alweer tijd voor de kerstvakantie. Het is te overzien.

Vóór het zover is zijn er nog wel wat harde noten te kraken. We moeten onze ogen open houden richting het oosten. Oekraïne en Rusland zijn nog steeds van grote invloed op ons dagelijks leven. Een oorlog die ons financieel uitzuigt. Het is een vreemde gewaarwording dat de buren groot feest vieren en wij de drank en hapjes moeten betalen en last hebben van geluidsoverlast. Ja, dat klinkt als een rare vergelijking maar toch is het aannemelijk te maken. Immers, wij hier hebben het over CO2, opwarming en meer klimaat ongein terwijl daar kosten nog moeite wordt gespaard om het klimaat voor de komende 100 jaar de das om te doen. Althans, als we de moderne berichtgeving en kennis mogen geloven. Ik doe dat niet en dat is heel persoonlijk, dat begrijp ik.

Het zou mij niet verbazen als de aarde in de loop der jaren, eeuwen, een andere positie ten opzichte van de zon inneemt en daarbij best wel wat kan opschuiven richting de zon en daarmee de opwarming wordt verklaart. Over een aantal jaren zou het evengoed mogelijk kunnen zijn dat de aarde zich weer wat verwijdert van de zon en er een nieuwe ijstijd komt.

Wat steeds meer mensen gelukkig duidelijk wordt is het feit de het hele klimaat gebeuren ontzettend veel geld gaat kosten. Vele miljarden zijn nu al uitgetrokken voor allerlei klimaatdoelen en het lijkt nog steeds bij lange na niet genoeg. In een kapitalistisch systeem als de onze mag het duidelijk zijn wie er garen gaat spinnen van deze miljarden en wie deze miljarden mag / moet ophoesten. Onder allerlei, vaak zelfs bizarre, voorwendselen, wordt ons verteld hoe erg het met ons klimaat gesteld is. We moeten geloven dat de mens onderdeel is van het klimaat. Een mooi en slim verhaal is het, echter de mens is slechts onderdeel van het milieu. Ons eigen milieu. Dáár kunnen we met z’n allen best wel wat aan doen.

Het milieu is je leefomgeving. Je huis, je straat , je wijk, je woonplaats, provincie, land. En ja, daar is dus best wat aan te doen. Het goede voorbeeld moet worden gegeven. Helaas wordt onze woonomgeving niet meer onderhouden zoals we graag zouden willen. Openbaar groen bijvoorbeeld zou een prima voorbeeld kunnen zijn van een leuke en aardige leefomgeving. Door diverse bezuinigingen zien we dit ‘openbaar groen’ veranderen in wildernissen. Vijvers worden niet onderhouden met als gevolg dat vissen op hun rug aan de oppervlakte drijven. Zuurstofgebrek!

Vijvers dichtgegroeid met een dikke laag kroos met als gevolg geen zonlicht in het water. Het aangelegde groen alsmede de vijvers hebben ooit (veel) geld gekost om het aan te leggen. Kortom, het gemeenschapsgeld wat indertijd is uitgegeven aan deze projecten is weggegooid geld geweest.

Helaas zijn we nog niet klaar. Er is sprake van veel meer weggegooid geld. Tegel- en klinkerpaden worden op een natuurlijke manier breder gemaakt. Het onkruid in de voegen en naden duwt de bestrating uiteen met als gevolg gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers. Toch lijkt het niet erg te zijn. Pas na één of meerdere valpartijen zal gekozen moeten worden voor herbestrating. Iemand een idee wat herbestrating van kilometers voet en fietspaden gaat kosten? Letselschade vergoeding? Ach, het zal weinig uitmaken want de burger betaald wel en het College kan zich dan lekker bezighouden met 100 kilometer dom-kijken. En dan heb ik nog niet eens gehad over onoverzichtelijke kruisingen en dichtbegroeide rotondes waar ook maar enig verkeersoverzicht ontbreekt.

Bijna unaniem zeggen de inwoners van veel gemeentes dat het een zooitje is met onderhoud. Enkele chique wijken daargelaten. Het geld rolt wel. Het rolt richting prestigeprojecten. Niet naar de werkgevers van de politieke leiders, de burgers. Nederland TWEE-PUNT-NUL?

Niet echt moeilijk om een passende titel te vinden, deze keer.

Fijne zondag.

Eppo Boven

Fractieondersteuner VCP Oldambt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.