De Hardenberg eind goed al goed!

Dat was wel even een geheel ander krantenartikel wat afgelopen week in de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC) te lezen viel. Wat een verschil met het krantenartikel van De Telegraaf van 16 februari jongstleden. Daarin stonden de hoofden van de inwoners van Finsterwolde en de gebruikers van De Hardenberg eerder op regen dan op zon. Deze week was het gelukkig andersom. En dat is voor een zomermaand als augustus passend. Liever zon dan regen. En dat zullen ze in Noorwegen het allerliefste zien. Wat een overstromingen, schade en ellende in dat land zeg. Maar nu terug naar Finsterwolde.

Naar De Hardenberg welteverstaan. Wederom een paginagroot artikel. Dit niet keer in De Telegraaf maar in het NRC. Men heeft niet stilgezeten voor het openhouden van De Hardenberg en men is in die missie geslaagd. Gefeliciteerd. Een dikke pluim voor al die mensen die zich hebben ingespannen. Namen noem ik maar niet, want dan zal je altijd zien dat je iemand vergeet. Ze hebben het samen gedaan! Met z’n allen een blok vormen tegen met name wanbestuur en wanbeleid. Toch eigenlijk wel een gotspe. Zo’n 30 miljoen euro uitgeven aan een stadhuis ten koste van voorzieningen van inwoners. Dan heb je straks een hypermodern stadshuis van alle gemakken voorzien met daaromheen leegstand en dorpskernen zonder voorzieningen. Het is natuurlijk maar net waar je als college je prioriteiten liggen.

De wethouders in het Oldambt hebben er allemaal een plausibele reden voor. Zo valt er in het NRC het volgende te lezen: ‘Gegeven de noodzaak tot bezuiniging was afstoting van het zwembad volgens wethouder Erich Wünker (VVD) een logische beslissing. Meer dan één overdekt zwembad kan een gemeente eigenlijk niet dragen, en fusiegemeente Oldambt had er twee sinds de herindeling in 2010!

Een gemeente die genoeg vet op de botten heeft, en die zijn er in Nederland heus, kunnen meer dan één overdekt zwembad gerust dragen wethouder Wünker! Ware het niet dat de gemeente Oldambt sinds de herindeling in 2010 geen vet op de botten heeft, omdat men heel veel oog heeft voor peperdure prestigeprojecten. En het is inderdaad een feit dat sinds de herindeling de gemeente Oldambt twee overdekte zwembaden heeft. Maar in hoeverre was deze herindeling echter noodzakelijk…? Als de gemeente Winschoten zelfstandig was gebleven had je deze complete soap omtrent De Hardenberg hoogstwaarschijnlijk niet gehad. En uiteraard. Het is allemaal weer een koe in de kont kijken, maar van het verleden leert met kennelijk ook niet. Zo gaat het artikel in het NRC verder met het volgende:

En dat nieuwe stadhuis in Winschoten van 30 miljoen euro? Ook noodzakelijk, zegt Erich Wünker!

En daar heeft de wethouder wel een punt. Een nieuw stadhuis is zeker noodzakelijk, maar is je financiële draagkracht daar wel naar? Met andere woorden; is er genoeg geld in kas en zijn er voldoende reserves om dat allemaal te kunnen bekostigen en te bewerkstelligen? Zo’n nieuw stadshuis voor de toekomst? Inwoners van het Oldambt worden immers al jaren geconfronteerd met bezuinigingen. Met soms extra ingelaste raadsvergaderingen waarin de emoties behoorlijk hoog opliepen. Helaas gaat het artikel daar niet op in, maar voor deze keer is dat eigenlijk niet zo relevant. Feit is dat De Hardenberg blijft! Dit door toedoen van eigen bevolking en donateurs. En ach ja. Vanuit het college is er natuurlijk een bedrag gedoneerd als doekje voor het bloeden. Het bloeden wat het college zelf heeft veroorzaakt door eerst je eigen inwoners tegen zich in het harnas te jagen. Dit bloeden dient nu te worden gestelpt met een eenmalige gift van 450.000 euro voor onderhoud en verduurzaming van De Hardenberg. Feitelijk is dit een bedrag van 150.000 euro, omdat 300.000 euro door een toezegging terugkomt vanuit Den Haag.

Fijn om te lezen dat er in het NRC staat dat De Hardenberg is gered en vanaf 4 september aanstaande na de zomersluiting weer open gaat. Dat heeft mij doen besluiten dat dit (voorlopig) het laatste artikel is over De Hardenberg. De soap is immers ten einde en dat moet ook. Rust in de tent en onder de bevolking in de dorpskernen boven rijksweg A7. Dat is waar men allemaal baat bij heeft en wel bij vaart. Sommige mensen zullen het jammer vinden dat dit het laatste artikel is over De Hardenberg, maar er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die een gat in de lucht springen. Dat zijn mensen die moeite hebben dat ik voor de VCP schrijf en dat vervolgens niet snappen. Voor deze mensen wil ik geen last of ergernis zijn. Het dringende advies aan deze mensen is: ‘volg mij vooral niet!’ De Hardenberg blijft en dat is het belangrijkste voor iedereen die met De Hardenberg verbonden is. Tot slot nog even dit. Na al dat schrijven over De Hardenberg is het nu tijd voor wat anders. Een donatie in de vorm van een geldsom vanuit mij voor de Stichting MFC De Hardenberg. Deze donatie is onderweg naar hun bankrekening. Een donatie die goed terecht zal komen. Zij hebben het verdiend. De Hardenberg eind goed al goed!

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.