Vroeger en roze pak.

Nog even terug kijken op vroeger. Ik ging naar de lagere school in Nieuw Scheemda. Een school met één lokaal voor de klas één, twee en drie. Het lokaal was achteraan in de gang. Eerst meester Hadderingh en later juffrouw Rijks. Die Hadderingh was best een toffe gozer. Later kwam Rijks uit Groningen met een Morris Minortje naar ons dorp om onze koppen te vullen met kennis en de reuk van parfum. De hoofdjuffrouw was van andere orde. Een oude vrijster die een of ander had met de plaatselijke melkboer. Zij was de onderwijzeres in de vierde, vijfde en zesde klas. Ook samen in één lokaal. Een harpij van de eerste orde in onze beleving. In werkelijkheid was het best een aardig mens

Helaas ontging de leerlingen dat. Gelukkig kreeg ze een baan aangeboden in Heiligerlee en zou blijken dat ze zich ontpopte tot een aardige juf. Ze was ondertussen getrouwd met de melkboer en de haar toegediende yoghurt bleek goed te werken. Bij ons kwam meester Mantingh. Een Drent met een hoedje. Ik herinner me hem als een fijne schoolmeester met leuke verhalen. Je stak er wat van op.

Ook nu, anno 2023, kunnen de kinderen nog wat opsteken op de basisschool. Natuurlijk rekenen en taal maar ook, en dat is best veel, het gedachtegoed van wat tegenwoordig als normaal wordt beschouwd. LHBTIQ+ is zo’n voorbeeld waar op zeer jonge leeftijd al aandacht aan wordt besteed. Misschien heeft het te maken met leeftijd of met nuchterheid maar ik heb toch echt het idee dat zoiets niet nodig is op een basisschool. Het is dikke prima dat iedereen zich mag ontwikkelen op een geheel eigen manier, maar dat zal zonder twijfel op een natuurlijke manier komen. Soms op jonge leeftijd maar evengoed kan het op een latere leeftijd tot uiting komen.

Het mag allemaal maar je hebt daar geen opleiding voor nodig. Soms is het goed dat het is wat het is en dat het gaat zoals het gaat. Immers niet alles is ‘maakbaar’.

In de middelbare school periode is het tijd dat je je gaat vormen tot volwassene. De pubertijd. Hoe opvallend is het dat juist dáár weinig aan veranderd is? Pubergedrag is zo oud als de weg naar Rome. Juist in die fase zou het misschien goed zijn om aandacht te besteden aan sociale vaardigheden. Aandacht besteden aan maatschappelijk evenwicht. Helaas is daar geen of niet voldoende tijd voor. Er moet gepresteerd worden! Diplomajacht. HBO opleiding halen, misschien wel universitair.

Stages! Gratis werken onder het mom van ervaring op doen. Opleidingen met door de overheid goedgekeurde leerstof. Het verschil in puber zijn in de jaren 70 of nu is dat er nu sprake is van een vorm van indoctrinatie onderwijs. Te weinig aandacht voor de kleine rol van de aarde in het grote heelal en teveel aandacht voor futiliteiten in de achtertuin. Klimaat en opwarming lijken nu de grootste rol te spelen. Het is een onderwijssysteem waar jarenlang aan is gebouwd. Realiteit is nu dat iedereen zich op eigen manier mag ontwikkelen maar niet buiten, de door de overheden gestelde, lijntjes mag kleuren. De focus is wazig maar terdege gericht op.

In de vakantie periode is het komkommertijd voor nieuws. En toch was er deze week goed nieuws. De partij van de Arbeid en vriendjes van Groen Links hebben Frans Timmerman naar voren geschoven als lijsttrekker. Een man met ambitie. Een man die Minister President wil worden. Een man die er alles aan doet om iedereen op de fiets te krijgen, die vóór stemt voor hogere gasprijzen die z’n ziel en zaligheid inzet voor een beter milieu. Een man met een privé optrekje van 16 kamers en een rieten dak. Een man met een limousine. Een man die graag gebruikt maakt van vliegtuigen. Een man die de arbeiders partij gaat vertegenwoordigen. Voor een ruim inkomen. Dat is pas politiek. Ook D66 heeft de keuze bekent gemaakt. Het roze pakje misstaat hem niet.

Fijne zondag.

Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.