Zondagse praatje van Eppo

Ergens in mei 1959 hebben mijn ouders waarschijnlijk een vlaag van verstandsverbijstering gehad. In februari 1960 werd ik geboren. En daar heb ik mooi mazzel mee gehad want een half jaar later in augustus 1960 werd “de pil” geïntroduceerd. Een revolutionaire anti conceptie middel. Het heeft vast heel veel intelligente wezens het bestaan ontnomen.

De jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw waren prachtige jaren. Wat is er in die 30 jaar veel veranderd ten gunste van onze welvaart en welzijn. Witgoed deed z’n intrede in ieders keuken, de meeste elektrische apparaten, van TV tot stofzuiger, van scheerapparaat tot mixer, werden langzaam maar zeker gemeengoed voor alle burgers. In die tijd waren dat ook al wel de wat grotere uitgaven maar toch was het, gelukkig, voor de veruit de meeste burgers te betalen. Nederland, heel West Europe, zat in een economische lift die niet te stoppen leek. Natuurlijk was er ook toen wel wat onvrede, viel er toen ook wel es een Kabinet, was er zelfs een (olie)crisis. Auto brandstof kwam op de bon en autoloze zondagen waren het gevolg. Toch was het de veerkracht van een hele natie die schouder aan schouder de oliecrisis verwerkte.

Zo’n 30 jaar met hete zomers en strenge winters en kwakkel zomers en winters. Een periode waarin mijn zwembad veranderde van een zinken wastobbe op het grasveld naar een verwarmd instructiebad in Scheemda. Van fiets via een brommer naar rijbewijs en auto. Je moest er voor werken maar toch was het allemaal haalbaar. Een land werd opgebouwd door werkmannen, die te weinig verdienden, maar wel van doorzettingsvermogen hadden. Stakingen waren niet vreemd. Samen vechten voor iets beters. En dat gelukte meestal omdat er eenheid werd gevoeld in de arbeidersklasse.

De negentiger jaren waren ook best wel aardig. Het was allemaal best nog ‘begrijpbaar’ maar toch merkte je dat er links en rechts wat veranderingen kwamen. De mens veranderde. De mens werd egoïstisch. Het gevoel van samen vechten verdween. Je moest aan bepaalde eisen voldoen om ergens bij te horen. Merkkleding werd belangrijker. De auto moest groter, beter of nieuwer zijn dan die bak van de buren. Werkkleding kreeg een kleiner hoekje in de winkel of werd uit het assortiment gehaald. Er werd plaats gemaakt voor trendy kleding en maatpakken. Het echte werk werd achter een computer gedaan, zo dacht men. Een groot Europa leek het ei van Columbus.

En ja hoor, de vertrouwde gulden werd ingeruild voor de euro. Het ging met een tussenstap. De ECU werd alvast een Europees rekeneenheid. Het nieuwe millennium was amper 3 jaar oud of we konden de gulden echt vaarwel zeggen. In veel landen kon je nu met dezelfde munt betalen. Internationale chauffeurs konden hun portemonnees met buitenlands geld aan een museum doneren. De euro was geweldig. Ach, het is ook maar een munt. Nu nog weer 20 jaar verder kunnen we de portemonnee ook al bijna vaarwel zeggen. Plastic geld. Een bankpasje. Of een “app” op de mobiele telefoon. We zijn traceerbaar en kwetsbaar. Het ergste is nog wel dat veel mensen niet eens nadenken over de gevolgen. Gevolgen die ingrijpend kunnen en zullen zijn.

Nu in 2023 is Nederland een totaal ander land geworden. De eens zo degelijke en strijdbare politici hebben plaats gemaakt voor egoïsten. Links en rechts heeft, in de volksmond, een andere betekenis gekregen. Macht wordt misbruikt. De burger is alleen nog goed zo vlak voor de verkiezingen en worden met mooi beloftes gepaaid. Beloftes die niet realiseerbaar zijn of simpelweg niet worden nagekomen. Totale waanzin wordt als waarheid aan de man gebracht. De Nederlander staat niet op maar slikt de meest krankzinnige beweringen. De schouders zijn minimaal anderhalvemeter van elkaar verwijderd. Gebrainwashed, geïndoctrineerd! We staan er bij en kijken er naar. We kijken er niet van op.

Langzaam maar zeker naar een nieuw normaal wat in de ogen van veel niet normaal is.

Eppo Boven

fractieondersteuner VCP fractie Oldambt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.