De Hardenberg is een statussymbool!

Eindelijk langer licht en de zomertijd is weer ingegaan. De maand maart is zo goed als ten einde. Een beetje een bizar einde als je het mij vraagt met het overlijden van niet alleen Thijs Slegers maar ook van Wim de Bie. Je bent een succesvol komisch duo. Je maakt in 1973 als duo een sketch: ´dat je het beste even op of in het jaar 2023 dood moet gaan, ´ en dat gebeurt ook nog. De ironie ten top. Te bizar voor woorden. Wie deze, op zich, komische sketch wil terugzien moet maar even intikken op Google of YouTube: ‘Wim de Bie tekent in 1973 voor zijn overlijden in 2023.’ En de rest wijst zich vanzelf.

De laatste week van de maand maart was overigens niet alleen bizar met deze twee sterfgevallen. Het was ook een bijzondere slotweek. Er is hoop en er gloort weer een klein beetje licht aan de horizon. De donkere wolken boven De Hardenberg lijken binnenkort te zijn opgeklaard. EIN-DE-LIJK! Is de sluiting van sportcomplex De Hardenberg dan echt van de baan? En kunnen de inwoners van de gemeente Oldambt, naast opgelucht ademhalen. Samen gezellig taart eten, slingers ophangen en ballonnen gaan opblazen op de dag dat de gemeente Oldambt zijn 12,5 jarig bestaan viert op 1 juli aanstaande?

Die kans zit er namelijk dik in, want er komt een ‘cadeautje’ beschikbaar in de vorm van een subsidie. De zogenaamde ‘Brede SPUK-regeling’ van meer dan 800.000 euro voor sport, cultuur en gezondheidsbevordering. Een regeling die iedere gemeente in Nederland krijgt vanuit Den Haag. Volgens stichting MFC De Harenberg zou het sportcomplex in beginsel daarmee gered zijn. Een belangrijke regeling, want de leefbaarheid in met name Finsterwolde en omgeving blijft hiermee ook in stand. De ultieme oplossing zou je zeggen of wordt er toch weer te vroeg gejuicht…? Blijven de slingers toch in de doos en komen er weer spandoeken van protest. Blijft de jubileumtaart toch bij de bakker en worden er weer rouwboeketten besteld bij de plaatselijke bloemist? Dat is en blijft bij het huidige college zeker mogelijk. De kans bestaat dat deze ‘Brede SPUK-regeling’ wordt geïnfesteerd in een nieuw prestigeproject die uit de grond moet worden gestamd. Uiteraard ná verschillende extra ingelaste raadsvergaderingen met als hoofdonderwerp: De Hardenberg. Ach, de mensen zijn het wel gewend.

En nu verder op de negatieve en kritische tour. Nee. Deze keer mooi niet! We gaan verder op de positieve tour. Als het huidige college deze kans laat schieten kan het college – had allang en breed gemoeten – net zo goed wel inpakken. Dit is het laatste redmiddel zo lijkt het, want na mijn weten zijn er geen andere commerciële investeerders en andere overnamekandidaten voor De Hardenberg. Uitgezonderd de helden van stichting MFC De Hardenberg. Goed dat leden van de stichting contact hebben gezocht met de commissaris van de Koning René Paas (CDA). Ze laten de kop niet hangen. Ze gaan door. Ongelooflijk wat een doorzettingsvermogen en wat een strijd. Dat is op zich al goed genoeg voor een prijs of, met Koningsdag voor de deur, Koninklijke onderscheiding. En die mogen ze wat mij betreft ontvangen. Wat mij betreft mag deze stichting een Koninklijke onderscheiding krijgen met Koningsdag. Heb zelf niets met de Oranjes, maar puur als symbool. Een positief symbool welteverstaan. Een symbool die inwoners van Finsterwolde, gebruikers van de Hardenberg en eigenlijk iedereen in het Oldambt niet alleen kleur maar ook een beter perspectief geeft. Die Oldambt in een positief daglicht zet.

Fijn om een keer positief af te sluiten met een positief en hoopvol bericht over De Hardenberg en het openhouden daarvan. Mensen kunnen er niet zonder. Dat is de afgelopen tijd al te goed duidelijk geworden. De Hardenberg is al min of meer uitgeroepen als een soort van belangrijk statussymbool voor de gehele gemeente Oldambt. Wie De Hardenberg zegt, zegt eigenlijk meteen in één adem Oldambt, Finsterwolde, zwembad, sporthal en leefbaarheid. Op leefbaarheid kan en mag je nooit bezuinigen. Dat geldt ook voor sport en bewegen wat weer gelijk wordt gesteld met gezondheid. Laten we wel wezen. Wim de Bie is helaas niet meer. Hij speelde ooit het typetje burgemeester Hans van der Vaart van het fictieve plaatsje Juinen. Laat Oldambt alsjeblieft geen Juinen worden! Al heeft het daar soms wel iets van weg. Zeecontainers plaatsen voor verpauperde panden hoort in Juinen, maar niet in Oldambt. Dat is te absurd voor woorden. Een zwembad sluiten ten koste van leefbaarheid kan alleen in Juinen en niet in Oldambt. Dat is eveneens te absurd voor woorden. Gebruik je verstand college en geeft De Hardenberg nog een kans! Door dit statussymbool nieuw leven in te blazen. Het kan nu nog!

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.