De Shared Space spaart niemand!

De Shared Space spaart niemand!

Het moest er dan eindelijk eens een keer van komen. Het gebeurde in Drenthe, het land van Bartje, in de hoofdstad Assen. Het vaccin was een feit. ‘In welke arm wil je hem,’ bromde de medewerker van de GGD. ‘Doe maar links, want ik stem ook links,’ zei ik. Waar die opmerking van mij op sloeg. Geen flauw idee. De weg naar de vaccinatielocatie was door een attente buschauffeur zo gevonden. Hij zette me pal voor de ingang af naast het vele gebulder van ronkende motoren. De locatie van de GGD zat naast het TT-circuit van Assen. Een mooi circuit dat helaas niet het toneel gaat worden van een etappe in de Formule 1. Die eer is aan Zandvoort. Helaas moeten we voor een race van Max Verstappen straks in september naar Zandvoort. Maar toch. Liever een bolide van Max Verstappen met een fijne race, dan op je bek flikkeren in de gemeente Oldambt op de zogenaamde Shared Space.

Ten tijde dat ik dit schrijf staat de teller al op 87% van de mensen die liever vandaag dan morgen deze Shared Space uit het centrum van Winschoten ziet verdwijnen. Mensen vinden het te gevaarlijk, te onduidelijk en is daarnaast een project die als mislukt, mag worden beschouwd. Een project dat mislukt is, is in de gemeente Oldambt niet wereldvreemd. Er zijn tal van projecten mislukt die ik hier niet allemaal ga opsommen. De Shared Space is daar één van. Sommige mensen reageerden door te zeggen het niet zo’n probleem te vinden, want in India en Taiwan werkt het perfect. Dat mag misschien wel zo zijn, maar Winschoten ligt niet in Azië maar in Europa en daar is het verkeer net even anders geregeld. Als in India een koe op een Shared Space ligt moet je hem rustig laten liggen en niet verjagen, want koeien zijn daar heilige dieren. Als een koe op de Shared Space in Winschoten zou liggen wordt de brandweer gebeld om de koe af te voeren naar de dichtstbijzijnde boer of abattoir.

Het was zondagochtend. Met een duffe kop als bijwerking van het vaccin schonk ik me koffie in en deed ik de radio aan waar ik Erik Hulsegge zijn column hoorde voordragen. Zijn goed geschreven column kwam er in het kort op neer dat er sprake was van een ‘klotenrotonde’ in hartje Winschoten waar regelmatig een ambulance te bespeuren was om een slachtoffer te helpen die was aangereden. De Shared Space spaart werkelijk niemand: bejaarden, fietsers, automobilisten, jongeren en pizzabezorgers. Allemaal flikkeren ze één voor één op hun bek en vliegen, bij wijze van spreken, de Quattro Stagioni en Capricciosa pizza’s je om de oren.

Het meest erge van al is dat de ambulances van ver moeten komen, want het dichtstbijzijnde ziekenhuis is permanent gesloten en staat ernstig in verval, omdat ene gedeputeerde van Provinciale Staten in de persoon van William Moorlag (PvdA) het ziekenhuis eerst niet en toen weer wel uit het centrum van Winschoten weg wilde hebben. Hij kreeg zijn zin. Het centrum van Winschoten is een ziekenhuis armer, maar vele slachtoffers rijker door het installeren van een Shared Space waarin het een komen en gaan is van ambulances. Met als schrale troost vooralsnog geen dodelijke slachtoffers, maar het wachten is daar zeker op.

En wat is dan de reactie van Halte 7 en co zullen veel mensen zich afvragen. Die hebben daar geen tijd voor. Die zijn veel te druk met ondernemers pesten door te dreigen met aangifte doen als men niet snel een bankje voor een automatiek in ere hersteld. Nou, nou, het is wat. Alsof er iemand is geliquideerd in hartje Winschoten! Halte 7 en co hadden gelijk met deze ondernemer in gesprek moeten gaan in plaats van meteen te dreigen met aangifte.

De ondernemer maakte zich – terecht of onterecht staat nu even niet ter discussie – zorgen over de hangouderen voor zijn zaak. Haalde daarmee het landelijke nieuws en maakte als het ware een statement dat het gewoon slecht gaat met ondernemend Winschoten. Toen kwam plots de aap uit de mouw: ‘Op de een of andere manier zijn de klachten nooit bij de wethouder terechtgekomen!’ En zo gaat het nou altijd. De communicatie vanuit de gemeente Oldambt naar inwoners en ondernemers is super slecht. En dan verwacht Halte 7 en co wel dat de communicatie op een Shared Space op orde is…? Dit is een sterk staaltje hypocrisie ten top, maar met Halte 7 en co aan het roer is deze hypocrisie logischerwijs te verwachten!

Geschreven door: Ralph Weber