De Zwerm

De Zwerm

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SterVCP.jpg

We kunnen er kort en bondig over zijn. Wat zich in het Oldambt allemaal afspeelt dat is domweg niet te filmen en bovendien buitengewoon ernstig. Een drama van jewelste. Allereerst was daar dat verschrikkelijke eenzijdig auto-ongeluk die aan 3 jonge mensen het leven heeft gekost in de buurt van Finsterwolde. Je komt van een verjaardagsfeestje en je komt nooit meer thuis. Het is afschuwelijk. En dat is de laatste weken wel met meer dingen zo in Nederland. In Amsterdam, Rotterdam en bij de pier van Scheveningen werden jonge mensen om het leven gebracht om niets. Te afgrijselijk voor woorden. Zo werd er op social media geopperd dat je beter een kogelvrij vest kon aanschaffen dan een mondkapje. Spijker op de kop wat mij betreft. Het is crisis, het is alarmfase één, het is 5 voor 12.

De burgemeester van het Oldambt kwam relatief, voor haar doen, snel met een reactie na aanleiding van het auto-ongeluk. De reactie kwam er in de kern op neer dat als er behoefte is aan contact de burgemeester zeker zal langskomen. En dat vind ik nou oprecht een mooi gebaar van de burgemeester, alhoewel het wel een open deur is. Voor dit soort inferno’s zijn in veel gemeentes draaiboeken opgesteld. Hoe te handelen en hoe je vooral de pers in dit soort situaties te woord staat.

Oldambt is een gemeente waar eigenlijk maar één wet van kracht is. Namelijk de Wet van Murphy. Ofwel: alles wat fout kan gaan zal ook fout gaan. De dingen die er in het Oldambt aan de gang zijn ziet men nergens anders in Nederland. Men leert totaal niet van de geschiedenis en kijkt maar stoïcijns vooruit zonder enig doel, zonder enige visie, zonder enige hoop op echte verbetering. Het college dobbert rond in een bootje die totaal van koers is geraakt en weet zelf van ellende niet welke kant het nu moet opvaren. Moeten we naar rechts of moeten we naar links of moeten we toch rechtdoor of terug. Welke kant moeten we opvaren met het Oldambt? Het is vrij simpel: dit huidige college moet van boord stappen en zo snel als mogelijk de sleutel inleveren bij de provincie!

Een voorbeeld waarom dit college totaal niet leert van de geschiedenis aan ellende die in het Oldambt heeft plaatsvonden ligt in Scheemda. In Scheemda is er aan het Winschoterdiep een nieuw kindcentrum gebouwd luidend naar de naam: ‘De Zwerm.’ Waarin o.a. 2 basisscholen in zijn gehuisvest. En op de vraag of dit gebouw al helemaal af is om kinderen goed onderwijs te kunnen bieden na een welverdiende zomervakantie luidt het antwoord; ‘Nee! Het is één grote bouwput. Een ‘Zwerm’ van ellende!’ Want het is namelijk niet de eerste keer dat zoiets soortgelijks in het Oldambt heeft voltrokken.

Daarvoor moeten we terug naar de beginfase van de gemeente Oldambt. Terug naar september 2011 waar in Oostwold aan de Huningaweg een soort gelijk, noem het maar even gemakshalve kindcentrum, werd geopend. Ook toen moesten kinderen naar school lopen of fietsen, terwijl de shovels en zware vrachtwagens gevuld met zand aan het werk waren. Een levensgevaarlijke en bedreigende situatie voor de veiligheid van zowel ouder als kind. En het was dermate ernstig dat er zelfs een item in het SBS6 programma Hart van Nederland aan werd gewijd. Triest maar waar!

En dit is nou een klassiek voorbeeld dat de bestuurders in het Oldambt totaal niet van de geschiedenis leren. Het doet maar wat. Het zit maar op het pluche. Maar van fatsoenlijk een gemeente besturen is er in het Oldambt totaal geen sprake. Daar wordt louter en alleen maar geschoven met geld wat er niet is. Daar worden mooie plannen voor werkgelegenheid in de kiem gesmoord door een wethouder die niet eens het fatsoen had om een sterke coalitie te smeden. En als de wethouders worden gevraagd om een reactie te geven op het debacle wat zich voltrekt in Scheemda dan zit men plots op het vakantieadres en laat men niks van zich horen.

Het is al met al een ‘Zwerm’ van ellende wat wat zich er in Scheemda afspeelt. Iets wat voorkomen had kunnen worden. Door even na te denken en in de geschiedenis te duiken wat er in september 2011 zich in Oostwold voltrok. Waar de omgeving ook klaagde over de onveilige verkeerssituatie na een net geopend kindcentrum. Nee, de bestuurders van het Oldambt kijken niet achterom die kijken stoïcijns voor zich uit op een stuurloos schip genaamd Oldambt waar al het geld al reeds is verdampt.

Geschreven door: Ralph Weber