Een brief aan menzis

Een brief voor MENZIS de grootste zorgverzekeraar in Groningen

Aan zorgverzekeraar MENZIS

Na een aantal bezoeken aan het OZG te Scheemda, voor ons zelf maar ook met anderen, blijkt dat mensen die het ziekenhuis bezoeken zich behoorlijk ergeren aan het vinden van een parkeerplaats. Ook zijn er te weinig parkeerplekken voor minder validen. Wat is hier nou de oorzaak van? Het OZG in Winschoten moest zo nodig verdwijnen en ook Delfzicht te Delfzijl moest sluiten. Dit omdat ,zo beweerde MENZIS, het ziekenhuis in Winschoten verouderd was en Delfzicht wel dicht kon omdat men plannen had om tot één groot ziekenhuis in Oost Groningen te komen.

Of men met de bovengenoemde sluitingen nu eens was of niet MENZIS bepaalde en het is nog altijd zo wie betaald die bepaald of in dit geval “het geld gaat voor de mens”. En zo regelen alle zorgverzekeraars hun graaicultuur maar dat terzijde. Het OZG Winschoten moest evenals Delfzicht Delfzijl sluiten en MENZIS maakte iedereen lekker met een mooi groot nieuw ziekenhuis te Scheemda.

Op zich een mooi ziekenhuis maar het is gebleken dat het te klein is. Want laten we wel wezen patiënten die verdeeld waren over twee ziekenhuizen moeten het nu doen met één ziekenhuis. Daarbij moeten we ons hart vasthouden, om maar eens in gezondheidsterm te spreken, wanneer men overgaat tot sluiting van het Refaja ziekenhuis te Stadskanaal. Dat is niet te hopen natuurlijk maar ook daar komt sluiting steeds dichterbij. Wij willen maar aangeven dat het OZG te Scheemda ongetwijfeld dan nog meer patiënten krijgt te verwerken wat nu al niet mogelijk is. Nu al is het zo dat de spoedafdeling van het OZG te Scheemda regelmatig patiënten door moet verwijzen naar andere ziekenhuizen omdat men stomweg vol is.

Een slechte zaak MENZIS. Dus het hele parkeerprobleem is te wijten aan het feit dat het nieuwe ziekenhuis te Scheemda te klein is. En dat heeft te maken met een bezuiniging die doorgevoerd is door MENZIS als grootste zorgverzekeraar in onze provincie Groningen. En had MENZIS dit dan fout ingeschat? Nee, is het antwoordt! Het is heel simpel: Wanneer het ziekenhuis groter was gebouwd en meer capaciteit had dan had het ziekenhuis meer patiënten kunnen verwerken maar meer patiënten kosten meer geld en daar zit hem de crux.

De redenering van MENZIS is deze: Er zijn een aantal bedden beschikbaar en vol is vol komen er meer bedden dan kan men meer patiënten opnemen en dat kost geld en dat is voor MENZIS geen optie want zoals wij al eerder noemden bij MENZIS geldt ook de regel “Eerst het geld en dan de mens” en niet andersom. En het is dan ook daarom dat je voor een kleine ingreep bij een chirurg weken moet wachten voor je geholpen kan worden in het OZG te Scheemda. Dat is MENZIS als het voor een “mens” is.

Namens de VCP

Engel Modderman