Een podiumplaats voor de VCP! Geschreven door: Ralph Weber

Een podiumplaats voor de VCP!

Het was donderdag 17 maart 2022. Een dag ná de verkiezingen van de gemeenteraad die landelijk de boeken in is gegaan als het laagste opkomstpercentage ooit. Een man liep over straat en zag dat iemand van de SP nog één keer met een kwast en een emmer plaksel posters ging plakken met daarop de tekst: SP-stemmers bedankt! De man keek erna en zei. ‘Hoezo bedankt? Jullie zijn als partij gehalveerd in het Oldambt!’ ‘Dat rijmt,’ zei de man van de SP gepikeerd waarop hij in zijn auto stapte en wegreed.

Het is natuurlijk niet geheel onlogisch dat mensen in de gemeente Oldambt klaar zijn met partijen als SP en over de VVD maken we maar niet te veel woorden aan vuil. De VCP zal dat sowieso niet doen. De VCP is namelijk groter dan SP en VVD. De SP en VVD waren twee partijen die deel uitmaakten van de meest verschrikkelijkste formatie ooit: Halte 7. Halte 7 is voorbij en kan niet meer terugkeren als formatie. Maar misschien is dat wel te makkelijk gezegd. De kiezer heeft met een opkomst van 46% beslist en daaruit is naar voren gekomen dat er 12 partijen in de gemeenteraad van Oldambt komen. De VCP is een grote partij met 3 zetels samen met Partij voor het Noorden delen zij de 3e plek. Dat is in sporttermen gezegd genoeg voor een bronzen medaille. Ofwel een podiumplaats. De VCP doet het keurig en zal de komende 4 jaar er ook weer staan. Voor alle inwoners van de gemeente Oldambt!

De VCP is eerlijk. Feit is dat zij kleiner zijn – met slechts maar 1 zetel dus waar hebben we het over –dan PvdA en Gemeentebelangen. Maar een verliezer is de VCP niet. Gert Engelkens schepte weer eens op door te zeggen dat de PvdA de grootste is in de gemeente Oldambt. Dit is echter lariekoek. Wat voor de VCP en Partij voor het Noorden geldt, geldt in zeker zin ook voor de PvdA en Gemeentebelangen. Ook zij hebben, om weer in sporttermen te spreken, een gedeelde podiumplaats met allebei 4 zetels. Gert Engelkens had moeten zeggen dat hij samen met Gemeentebelangen de grootste is, maar gezien zijn trots en euforie was hij dat kennelijk in de haast door de spannende uitslagavond vergeten.

Oldambt moet vooruit en moet het afbraakbeleid van Halte 7 achter zich laten. Halte 7 heeft een erfenis achtergelaten die je liever zo snel als mogelijk verwerpt en ook vergeet. Het politieke testament van Halte 7 ziet er wat dat betreft karig uit. Bezuinigingen, jaarbegrotingen in de min en schulden voeren de boventoon. Niemand die een dergelijke erfenis zal aanvaarden. Zoals hierboven al aangegeven. Misschien is het wel te gemakkelijk gezegd dat Halte 7 definitief voorbij is. Feit is dat er maar liefst 12 partijen zijn en wat betreft de formatie kan dit nogal voor hoofdbrekens zorgen. Niet zozeer dat er slapeloze nachten zijn, maar mogelijk wel lange nachten in politiek Oldambt. Waar Brabantse nachten lang zijn in de zin van een hoera- en feeststemming zijn de nachten in het Oldambt lang in de zin van: ‘Hoe nu verder? Welke partijen gaat met wie? En welke partijen gaan beslist niet met elkaar in één coalitie zitten!’ Stemmen op de partij na keuze is vaak niet zo moeilijk, de onderhandelingen daarentegen tot een goed gesmede coalitie ná de verkiezingen is vaak veel en veel lastiger. Daar heeft de kiezer niets te zeggen. Dat doen partijen onderling namelijk zelf. Oldambt is hoe dan ook versplinterd.

Wel moeten wij positief blijven. Oldambt heeft ook zoveel moois. De streek is en blijft prachtig en de Randstedelijke arrogantie is gelukkig ver te zoeken of liever gezegd die is er niet. Er zullen ongetwijfeld weer nieuwe wethouders komen wat normaal is na verkiezingen. Wethouder Erich Wünker zal hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkeren als wethouder nu zijn ‘partijtje’ een zetel heeft ingeleverd en kleiner is dan de VCP. Dat zou bovendien ook ongeloofwaardig zijn als hij terug zou keren op het pluche. Maar pas op! Het is en blijft de gemeente Oldambt en daar kan het politiek gemeen spoken. En nu al helemaal met 12 partijen in de gemeenteraad met maar liefst 5 eenmansfracties waaronder nieuwkomer PVV. Waarvan de fractievoorzitter snackbarhouder is. Wie nieuw is moet eigenlijk trakteren dus laat de gefrituurde eierballen, frikandellen speciaal en kroketten maar komen. Mijn partij is de PVV niet en zal het ook nooit worden! Voor mij geen snack uit de PVV-frituur. Ze zijn te populistisch. Dat zanger Alex Vissering zich kapot schaamt en woest is dat de PVV maar liefst 3 zetels heeft gehaald in ‘zijn’ gemeente Westerwolde. Hij is welkom in de gemeente Oldambt. Net als iedereen, waar niet alleen armoede heerst maar ook veel culturele rijkdom. Het Grasnapolsky festival in voormalig strokartonfabriek De Toekomst is hier een goed voorbeeld van met een mooie recensie tot gevolg in het NRC. Zo kan het dus ook EO!

De VCP is een hechte groep mensen met meningsverschillen onderling, maar die worden altijd weer uitgepraat zoals het hoort. Heftige interne conflicten zoals bij D66 zijn er bijvoorbeeld nooit geweest. En puur door een sterke groep kanjers, want dat zijn het, hebben zij de verkiezingen niet overleefd, maar doortastend doorstaan door een eenheid te creëren die andere partijen niet hebben. Dat is de VCP!

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.