Feuer frei Winschoten

Het festivalseizoen is in volle gang. Mijn eerste festival van het jaar, Pinkpop, bezocht. En dat was weer een geslaagd festijn in het Limburgse Landgraaf. Nederland viert weer massaal feest of liever gezegd vakantie door naar festivals te gaan of naar een mooi land om daar bijvoorbeeld te gaan fietsen of aan het strand te liggen. Even ontspannen en weg van de dagelijkse beslommeringen. Laat de zomer maar komen. Zo is Groningen in de ban van de Duitse metalband Rammstein die donderdag 6 en vrijdag 7 juli neerstrijkt in het Groningse stadspark. Een concert waar de nodige discussie over is vanwege geruchten over grensoverschrijdend gedrag van zanger Till Lindemann. En zoals het altijd is met geruchten. Het zijn en blijven géén feiten. Dus of Till wel of niet van bil is gegaan op een onrechtmatige manier zal verder strafrechtelijk onderzoek moeten uitwijzen. En zolang zo’n strafrechtelijk onderzoek loopt, is Till onschuldig totdat het tegendeel bewezen is en kan Rammstein wat mij betreft optreden in het Groningse stadspark. Het lopend vuur met de stelling op de website van RTV Noord: ‘Rammstein is wat mij betreft welkom in Groningen,’ daarop zeg ik: ja. En over lopend vuur gesproken. Het was in vrij veel opzichten een warme zo niet broeierigere week met het weer.

Maar over het weer gaan we het maar niet hebben. Dat doen Nederlanders tenslotte dagelijks. Wel staan we stil bij hitte en vuur. Wonen soms de echte Rammstein fans in Winschoten en nemen ze het ruim 20 jaar oude singletje ‘Feuer frei!’ niet een beetje te letterlijk? Of was het een uit de hand gelopen voorbereiding van een buurtbarbecue voor het 12,5-jarige jubileumfeest van de gemeente Oldambt op 1 juli aanstaande? Allebei de voorbeelden zijn onjuiste conclusies. Winschoten werd in kalenderweek 25 van dit jaar opgeschrikt door een forse brand. Een brand die is aangestoken door vermoedelijk minderjarige mensen. Minderjarige mensen die nog een hele toekomst voor zich hebben en nu dus het risico lopen dat ze rest van hun leven geen verklaring omtrent goed gedrag kunnen overleggen. 750.000 euro is er vrijgesteld om de tieners weer op het rechte pad te krijgen, want volgens wethouder Jurrie Nieboer is de jeugdcriminaliteit een drama. Jeugdbendes moeten worden opgerold! Casemanagers en jongerenwerkers moeten de problemen aanpakken en niet zozeer politie en justitie.

Maar heeft die aanpak wel effect? Ja en nee. De hangjongeren bij de plaatselijke MC Donalds worden succesvol geweerd door in de avonduren operamuziek te laten draaien. Echter is dit wel een initiatief geweest van het MC Donalds filiaal zelf en niet van het zittende college. Proficiat. Maar wat doet het college met de aanpak van dit probleem naast de inzet van jeugdwerkers en misschien hier en daar een jeugd BOA? Panden die van ellende in elkaar zakken en een gemakkelijke prooi zijn voor pyromanen blijven staan. Het bleek maar weer afgelopen week aan de Mr. D.U. Stikkerlaan in de Molenstad. Daar viel een verpauperd pand ten prooi aan de vlammen. Dat de jeugdbendes vrij spel krijgen om brand te stichten wordt allemaal mede mogelijk gemaakt door het zittende college en lakse eigenaren. Onteigeningsprocedure kost jaren en veel geld dus laten we de boel mooi staan verpauperen. We zetten er wel wat hekwerk en camera´s neer voor het geval dat. Ja, als het kalf verdronken is dempt men de put. Hoezo veiligheid boven alles? Winschoten lijkt op deze manier niet vogelvrij maar eerder Feuer frei. Genoeg verpauperde panden en leegstand in Winschoten waar de jeugdbendes hun gang kunnen gaan. En dit fenomeen is niet nieuw, ja val weer in herhaling sorry, maar dat zagen we al eerder bij De Klinker. Is het voormalig St. Lucasziekenhuis misschien de volgende prooi van de plaatselijke jeugdbendes? We hopen natuurlijk van niet. En op ideeën breng ik ze overigens niet. Het is een kwestie van pure criminele logica. Op school en thuis gaat het vaak slecht, je komt op straat terecht, je raakt aan de drugs en om indruk te maken op de jeugdbende voer je strafbare activiteiten uit. Dat begint vaak met kleine winkeldiefstallen en het rondbrengen van kleine enveloppen met cocaïne of speed. Om hogerop te komen en om indruk te maken binnen die jeugdbende worden de criminele activiteiten steeds groter en uitdagender. Met brandstichting en liquidaties tot gevolg. Een geheim is dat niet. Misdaadboeken zijn er tenslotte vol over geschreven.

Op 1 juli bestaat de gemeente Oldambt 12,5 jaar. We gaan er niet knallend maar vlammend naar toe zo lijkt het wel. Het had allemaal zo mooi kunnen zijn met een feest voor iedere dorpskern, voor jong en oud, dun en dik, groot en klein, maar het mocht allemaal niet zo zijn. Activiteiten in dit kader zijn ervoor zover ik weet niet georganiseerd, omdat dit eigenlijk niet past in de lijn van talloze bezuinigingen. Misschien dat Rammstein een miniconcert kan gaan geven op het terrein van WVV om de training te compenseren die vanwege de brand werd afgelast. Het zal wat zijn zeg. Een concert van Rammstein om het jubileum van de gemeente Oldambt te vieren. Dat is pas een show met echt vuur. En zoiets had makkelijk gekund in de vorm van een gratis festival om het jubileum van de gemeente te vieren. Maar ja dan heb je wel successen nodig! En die zijn er in die 12,5 jaar dat de gemeente Oldambt bestaat er niet geweest, althans ze schieten mij niet te binnen. Of bij u wel…?

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.