Lekker warm en chagrijnige mensen.

Lekker warm en chagrijnige mensen.

Week 24 in één kort zinnetje.

Nee, niet iedereen kan goed met warmte omgaan, zeker niet als er door de media veel aandacht aan wordt besteedt. Koren op de molen van klimaat-gekkies en ongeloof bij nuchter denkend Nederland. Ik weet nog best dat er vroeger witte lakens voor de ramen werden gespannen als het tegen of over de 30 graden liep. In week 24 van dit jaar zag ik hetzelfde bij een temperatuur van pak h’m beet 24 graden. In de mooiste zomer outfit, korte broek en slippers, zijn natuurlijk een niet te missen wapen om de ongelooflijke warmte van 24 graden te trotseren. We zien ouderen en jongeren zich voortslepen in een donker huis met zwembadje bij de achterdeur.

Even wat boodschappen doen in de supermarkt is een fijne gelegenheid om de nieuwste zomermode te bekijken. Jean Paul Gaultier zou z’n ogen uitkijken. Badslippers en crocs in alle soorten en maten strelen je oog vooral in combinatie met leggings die ergens rond de knie eindigen of één boven en de ander onder de knie. Het klimaat veranderd. Ook het leefklimaat.

Natuurlijk is er ook een groep die kosten noch moeite spaart om er zo goed mogelijk uit te zien. Op z’n Belgs gezegd; De madammekes. Fleurig jurkje, gelakte teennagels, vriendelijk lachend naar iedereen, een lavendelgeur met zich meetorsend wat een ieder op 2 meter afstand houdt en ondertussen lak hebben aan sociale vaardigheden.

Het land van uitersten. De middenweg is niet meer te vinden. De sociale armoede viert hoogtij misschien wel aangewakkerd door financiële armoede. Schaamte. Die schaamte kan ik me ook nog wel voorstellen. Goede wil maar tegengewerkt door allerlei omstandigheden. Het werk wat je doet voelt als strafwerk en er is geen ontsnappingsmogelijkheid of is heel moeilijk. Er is krapte op de arbeidsmarkt maar toch zie ik dagelijks mensen die zich helemaal lens solliciteren en geen baan krijgen. Voor de simpelste banen wordt tegenwoordig een HBO opleiding gevraagd en vooral graag niet ouder als 16 jaar. Immers veel geld uitgeven aan personeel wordt je niet rijk van. Een kromme redenering in een kromme wereld. Ik denk dat ervaring een belangrijker factor is als wat tegenwoordig de trend is. 50 plussers zullen alles (moeten) doen om hun baan te houden omdat ze weten dat een nieuwe sollicitatie kansloos is.

Wel de kunde maar niet de opleiding is de Sjaak en nul komma nul kunde, ervaring en/of inzicht maar wel papieren is de winnaar. En ja, dat kan ik ook onderbouwen. Kijk es om je heen als je op weg bent. Krijg je dan niet acuut medelijden met de HBO verkeerskundige die weer een uitvinding heeft gedaan? Bloembakken, bomen op de weg. Onverlicht. Rotondes met dichte begroeiing in het midden zodat het complete verkeersbeeld naar z’n grootje is. Kleurrijke ophogingen op kruispunten. En wat te denken van ”shared-space”? In onze gemeente is sprake van een opeenstapeling van verkeerskundige missers en ook nog es bijgestaan door biodiversiteit in de bermen.

Jammer dat rondleidingen voor raadsleden en ondersteuners, langs deze missers, vaak tijdens kantooruren worden gedaan. Raadsleden en ondersteuners zijn toch ook wel vaak mensen die een baan hebben.

Nog een paar dagen en we hebben de langste dag te pakken en daarmee de aftrap richting bar winterweer. De langere avonden zijn in aantocht. Dat is mooi maar de zomerse temperaturen mogen van mij wel blijven.

Fijne zondag.

Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.