Het leek 8 dagen geleden een redelijk rustige week te worden

Het leek 8 dagen geleden een redelijk rustige week te worden maar gelukkig kwam er vrijdag vuurwerk aan te pas. Niet alleen bij Rammstein maar vooral in Den Haag. Woensdag liet de natuur zien nergens een boodschap aan te hebben en gewoon z’n eigen gang gaat. Een week van winterjas tot tropenkleding.

Leven in Nederland zit vooral de laatste jaren vol verrassingen. Het weer staat al miljoenen jaren bol van verrassingen en ik kan maar niet geloven dat dit nu opeens een gevolg is van CO2. Het is eerder verrassend dat er zoveel mensen de bereidheid hebben om mee te gaan in een soort hype. Enorme bedragen worden gespendeerd aan de meest gekke theorieën. Natuurlijk kan niemand ontkennen dat de wetenschappers niet hun best doen om dingen te kunnen begrijpen.

Ze zijn daar heel ver mee en zullen zonder twijfel nog veel verder kunnen komen. Toch moeten we ook beseffen dat wetenschap in veel gevallen gestoeld is op aannames. Immers ondanks al die kennis zijn we nog steeds niet in staat om het weer 100% correct te voorspellen.

De zomerstorm zou te maken hebben met de klimaatverandering volgens een enkele deskundige terwijl andere deskundigen het tegendeel beweren. Warme periodes en koude periodes wisselen elkaar in de loop der eeuwen af. Dat zijn gewoon feiten. Niks nieuws onder de zon. Het gevaar voor de gewone sterveling schuilt nu in het feit dat er miljoenen mee zijn te verdienen. Wij moeten dat betalen aan de pomp, in de supermarkt, bij de patatboer, in de kroeg.

Al vroeg in de week werd duidelijk dat het probleem over asiel in Den Haag een heet hangijzer zou worden. Er werd een geweldig geregisseerd stuk opgevoerd en uitgevoerd. In eerste instantie leek het, en misschien nog wel, een fantastische oplossing van problemen. Allemaal problemen die in de loop der jaren zijn ontstaan onder leiding van ons Mark. Toeslagen, aardgas en asielbeleid om er een paar te noemen. Het zal allemaal even op de rem gaan. Als een soort adempauze en de VVD zal de recente val gebruiken om nog veel meer stemmers te mee te krijgen en daarmee veruit de grootste partij blijven. Ja, het klinkt allemaal heel aannemelijk maar de werkelijkheid kan natuurlijk ook roet in het eten gooien.

Die leugens zitten niet echt mee, wanbeleid tijdens de coronacrisis, althans als ‘crisis’ in deze het juiste woord is. Mondkapjes-deal, Nokia-gate, functie elders, het was allemaal onder het leiderschap van één en dezelfde man. Ondanks dat alles valt het Kabinet op het juiste moment, vlak voor het zomerreces. Vakanties, barbecue feestjes, festivals. Het kan de mens veel doen vergeten. Opnieuw verder gaan met editie 5 of toch maar helemaal opnieuw beginnen? Nu al is zeker dat er een interessante herfst voor de deur staat.

In de politiek wordt met regelmaat gesproken over een tasjesdrager. Een soort trekpop, zonder eigen visie en eigen mening maar keurig in de pas van de grote leider(s) mee paradeert. Mee consumerend uit de grote ruif van belastinggeld. De jaknikkers van de werkvloer. Figuren die prima naar voren zijn te schuiven om de wil van de leider uit te voeren. Hun gage mag dan ook niet worden gezien als salaris maar meer als compensatie voor verdekte masochisme.

Het is misschien wel zinvol om juist dáár es over na te denken als je stemhokje binnenhuppelt. We weten inmiddels in ieder geval wel dat mooie verhalen en dikke beloftes alleen maar luchtballonnen zijn.

Fijne maandag allemaal.

Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.