Het tweede halfjaar is aangebroken.

Het is 2 juli en dat is niet zomaar een dag. Het is de middelste dag van een niet-schrikkeljaar. We hebben nu 182 dagen achter ons en we hebben nog 182 dagen voor ons. Als er in de komende 182 dagen net zoveel te beleven valt als in de afgelopen 182 dagen kunnen we onze borst(en) nat maken. Achteruit kijken heeft weinig zin want we hebben het allemaal meegemaakt en we hebben ervan kunnen leren. Dat veel niets hebben geleerd van het verleden is niet per definitie dom maar kan andere oorzaken hebben. Gelukkig kunnen we wel stellen dat steeds meer mensen ontwaakt zijn uit een diepe droom maar nog lang niet genoeg.

Eén man in Nederland blijft volhouden dat we in een gaaf land leven en heel veel beantwoorden dit positief met leuke, lieve, aardige, zoetgekleurde plaatjes die bol lijken te staan van positieve energie. Je moet het maar kunnen maar toch ik heb er respect voor. Niet nadenken over de feitelijke stand van zaken doet een gek in vreugde leven. Het egoïstische leven speelt dan een hoofdrol in een roze bubbel waar niet aan te ontsnappen valt. In mijn optiek lijkt dat heel erg op een onderdrukt leven leiden met als ultieme doel als een heilige te sterven. Bijna dagelijks haal ik Engelse afkortingen aan als “LYL” en “YOLO” wat staat voor Live your life, leef je leven en you only live once, je leeft maar één keer. Ik ben ervan overtuigd dat té veel mensen er niet bij stilstaan en vredig onder hun beschermende steen zullen sterven. Een waardige uitvaart zal het einde zijn met hier en daar een traan. Een grijs muisje is niet meer.

We komen even een paar weken in rustig vaarwater omdat de vakantie en het politiek reces voor de deur staan. We kunnen onze persoonlijke accu even opladen. Dat zal, zoals het ernaar uitziet, ook wel nodig zijn. Nieuwe regels over alcohol verkoop zullen de gemoederen bezig houden. Een hele waslijst is in de maak om alcohol consumptie in te dammen. Het wordt nu al de “betuttellijst” genoemd. Ook zijn de autobrandstofprijzen weer in de lift gezet en zal weer een excuus zijn om de consumentenprijzen in de winkel nog weer wat te verhogen. Het goede nieuws is dat de lonen ook wat zullen stijgen. Maar zo goed is dat nieuws niet want ook dit zal aanleiding zijn voor verhoging van prijzen. Met andere woorden; de inflatie blijft voorlopig stevig in het zadel.

Voor ik het vergeet wil ik toch ook even noemen dat het college van de Gemeente Oldambt een ambitiedocument heeft opgesteld voor sportverenigingen in de gemeente. Er moet bezuinigd worden en de verenigingen moeten als gevolg van deze bezuinigingen veren laten. Maar hoe zit dat dan precies zul je je afvragen. Nou dat is een prima vraag want niemand van de verenigingen die het begrijpt. Het college is niet in staat om duidelijke antwoorden te geven. Er moet dan toch ergens een lek in de communicatie lijnen zijn? Ik stel me zo voor dat als een hele klas met leerlingen een onvoldoende haalt, het dus niet heeft begrepen, zijn dan al die leerlingen zo dom of is de leerkracht, die het moet uitleggen, en ervoor wordt betaald, niet capabel om de boodschap over te brengen? Blijft er eigenlijk nog één mogelijkheid over en dat is dat de boodschap niet deugd en terug naar de tekentafel moet.

Op sport bezuinigen in een gemeente die van de toren schreeuwt dat sport uitermate belangrijk is, is toch op z’n minst opvallend? Ik acht een gemeente verantwoordelijk om op de juiste manier met de financiën om te gaan en niet een beleid voert waar volgende bestuurders nog jaren de zure appels van krijgt. Het kan simpelweg niet waar zijn dat prestige projecten, en dat zijn er nogal wat, gewoon zonder slag of stoot doorgang kunnen vinden terwijl sociaal en maatschappelijk verbindende (sport)activiteiten hieraan ten onder(kunnen) gaan.

Fijne zondag.

Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.