Het mes op tafel en in de rug

Op dinsdag 27 september 2022 werd er in een speelronde van het televisieprogramma Met het Mes op Tafel van omroep MAX een vraag gesteld over de Pieter Smitbrug. De kandidaten kregen een imposante luchtfoto te zien van de Pieter Smitbrug in een mooi winterachtig landschap. De vraag die vervolgens aan de kandidaten werd gesteld luidde: ‘We zien hier een foto van de langste fietsbrug van Europa genaamd de Pieter Smitbrug. In welke provincie staat deze langste fietsbrug van Europa?’ De kandidaten gaven allebei het juiste antwoord. Van bovenaf ziet de Pieter Smitbrug er mooi uit. Een bouwwerk waar overigens veel om te doen is geweest gezien de financiën, materiaal en het onderhoud van de fietsbrug. In de kennis- en blufquiz van omroep MAX viel overigens de naam van de gemeente Oldambt niet, maar wel de naam van de Blauwestad. En toen deze naam viel wisten de kandidaten meteen dat het om de provincie Groningen moest gaan. De vraag bleek een intikkertje. En van Het Mes op Tafel gaan we naar een ander mes. Het mes in de rug voor al die gebruikers van De Hardenberg.

Uitstel van executie is het. Niet meer niet minder. De gebruikers van de Hardenberg mogen een half jaar langer gebruik maken van het sportcomplex. Daarna is het echt rien ne va plus en het doek gevallen. Daarna trekt het college zijn handen ervan af. Dat dit een dagelijks bestuurslid in de vorm van een penningmeester heeft gekost van coalitiepartij Gemeentebelangen Oldambt is dan maar zo. Een wijs besluit van Fabian Buiter, maar wel een opmerkelijke in de historie van politiek Oldambt. Normaliter is opstappen alleen voorbehouden aan wethouders die de kar niet meer trekken en daar wordt nu dus voor het eerst een penningmeester aan toegevoegd. Niet zo gek natuurlijk, want penningen zijn er niet meer. Zeg nou zelf. Als deze penningen er wel waren had De Hardenberg namelijk niet dicht gehoeven.

De chaos is weer eens compleet in de gemeente Oldambt. Er is weer een nieuw echec aanstaande. Of nou ja aanstaande. Dat is er feitelijk al, want al die aanwezigen die hun stem met veel emotie lieten horen op die eerste woensdagavond van de maand september daar is wel naar geluisterd. Maar vrij weinig tot niets mee gedaan! De bewindslieden die een stortvloed aan verwijten en kritieken kregen te verwerken gingen bij hun het ene oor in en het andere oor net zo makkelijk weer uit. Mensen hebben spijt dat zij op deze partijen hebben gestemd. Het college zal dit verwijt dat ze niets met de input van de gebruikers van De Hardenberg hebben gedaan verwerpen. Zij zullen aanvoeren dat ze hebben gekeken naar alle mogelijke opties en scenario’s. Het enige wat ze kunnen doen is het met een half jaar uitstellen.

De Hardenberg kan je aan de andere kant best verkopen, waarom moet immers een overheidsinstantie ofwel de belastingbetaler altijd financieel bijspringen…? Moeten we niet eens een keer zelf de broek omhooghouden in plaats van iedere keer de hand ophouden…? Het is een argument die best kan slagen als men in een economisch aantrekkelijk gebied zit. En dat zit men in het Oldambt helaas (nog) niet. Het is namelijk maar zeer de vraag wat de nieuwe private eigenaar, als die eenmaal is gevonden, met De Hardenberg gaat doen. Als die beslist op de oude voet verder te gaan dan is er geen vuiltje aan de lucht voor al die gebruikers. Maar die zekerheid is er jammer genoeg niet. Nu krijgt men een half jaar de tijd, tot 1 juli 2023, om te zoeken naar andere alternatieven en dat is wel heel kort dag. Als het college nou had besloten: ‘wij wachten tot de komende gemeenteraadsverkiezingen en tot die tijd blijven wij De Hardenberg financieren!’ Dan was dit misschien nog wel geaccepteerd en was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Toegegeven, de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn nog heel ver weg. Dat is pas in het voorjaar van 2026, maar je hebt dan wel veel meer ademruimte om te kijken naar goede en betere alternatieven in tegen stelling tot dit college die over een half jaar de sleutel definitief in het slot draait.

Goede en betere alternatieven. Het klinkt allemaal zo mooi, maar het enige alternatief wat ze hebben is De Hardenberg in de verkoop zetten. Met een gedachte van regeren is vooruitzien. Een blik naar de toekomst gericht die louter gestoeld en gebouwd is op luchtkastelen. Met een bootje naar het centrum van Winschoten kunnen varen. Terrasjes aan het water. Een gemeentehuis naar Venetiaanse stijl. Daar is allemaal geld voor, maar voor De Hardenberg is dat geld er kennelijk niet? Rare prioriteitsstelling als je het mij vraagt. De Hardenberg en de hele malaise eromheen gaat weer de geschiedenisboeken in als een nieuw dieptepunt in politiek Oldambt. Met boze en teleurgestelde gebruikers van De Hardenberg en inwoners van Finsterwolde als gevolg. De opgestapte penningmeester van Gemeentebelangen Oldambt zal afgelopen dinsdag vermoedelijk ook naar Het Mes op Tafel hebben gekeken en hebben geconcludeerd, zoals in het spel vaak wordt gezegd na een slechte beurt: ‘ik trek mij terug!’ Een wijs en dapper besluit om terug te trekken. Nu het college nog, die al hun credits al lang en breed hebben verspeeld, om zich terug te trekken.

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.