Discussie bijdrage VCP De Hardenberg te Finsterwolde op 28-9-2022

Voorzitter,

Discussies over en weer als het gaat om bezuiniging.

En niet zo maar een bezuiniging..

De Hardenberg:

De chaos is weer eens compleet in de gemeente Oldambt. Er is weer een nieuw echec aanstaande. Of nou ja aanstaande. Dat is er feitelijk al, want al die aanwezigen die hun stem met veel emotie lieten horen op die eerste woensdagavond van de maand september daar is wel naar geluisterd. Maar vrij weinig tot niets mee gedaan!

Het complex of beter genoemd, hedendaagse omnisport in het hart van Finsterwolde, een naastgelegen dorp.

Het hart  dat klopt voor onze samenleving, ja u hoort het goed onze inclusieve samenleving.

Een ieder in onze maatschappij, met of zonder rugzak voelt zich hier welkom vanwege de juiste basis

binnen het sport gebeuren, groot of klein.

In de breedste zin des woord wordt er sinds jaar en dag, sport gedreven door een ieder en maken scholen gebruik om mede dankzij het complex, kinderen groot en klein en volwassenen met of zonder handicap , te kunnen voorzien van een zwemdiploma.

Ook het welzijn van onze zieke inwoners wordt in de Hardenberg op de juiste manier en met deskundigheid van de daarvoor bevoegde vakmensen, goed onder de loep genomen.

Sport en welzijn, een door de verantwoordelijke wethouder vaak benoemd iets wat destijds als zeer belangrijk werd omschreven. Ik benoem met nadruk destijds.

Dan heb ik nog niet eens gesproken over onze en voorzitter ook uw veiligheid waar de plaatselijke brandweer door middel van oefeningen in de Hardenberg ,hun praktijken op de juiste manier kunnen uitoefenen.

Het jarenlang in gebreke blijven van financiële middelen voor noodzakelijk onderhoud vanuit welk potje dan ook heeft nu geresulteerd in een andere kijk van deze wethouder/college. Namelijk: “ weg met dat ding want kost alleen maar geld”

Het dak zou af zijn vanwege lekkage’s .

Voorzitter, spreekt men hier over heel het dak of een gedeelte wat met de juiste middelen op een andere manier is op te lossen? Pak het aan bij de bron wat lekkage geeft, en toon uw plicht hierin met het financieren hiervan, iets wat nu namelijk in al die jaren in gebreke is gebleven.

Verantwoordelijkheid vanuit de gemeente noem je zoiets in de volksmond.

De meerwaarde van het complex zou u na zoveel insprekers, mediaberichten, terneergeslagen medewerkers van Hardenberg, verenigingen en inwoners waar u voorzitter, het college en wij als raad met elkaar volksvertegenwoordiger van zijn.

Juist volksvertegenwoordiger,iemand die door middel van verkiezingen is verkozen om de bevolking van onze gemeente te vertegenwoordigen op de juiste manier. Daar mag de bevolking vanuit gaan. Echter de realiteit blijkt anders te zijn, voorzitter.

Is er wel geluisterd naar onze inwoners? Is men zich bewust van de gevolgen die  hierdoor kunnen voortvloeien? Waar staan in dit hele gebeuren onze eigen mensen centraal? Moet al dit menselijke en van onschatbare waarde wat in geld niet eens is uit te drukken, wijken voor de 500 duizend euro bezuinigingszucht??

Voorzitter de schade wat het college hiermee aanricht bij de inwoners en gebruikers van de Hardenberg, is naast de vele hoofdpijn en buikpijn van zowel collega raadsleden GBO als VCP

Met 500 duizend euro niet betaald.

Uitstel van executie is het. Niet meer niet minder. De gebruikers van de Hardenberg mogen een half jaar langer gebruik maken van het sportcomplex.

Daarna is het echt rien ne va plus en het doek is gevallen. Daarna trekt het college zijn handen ervan af.

Dat dit een dagelijks bestuurslid in de vorm van een penningmeester heeft gekost van coalitiepartij Gemeentebelangen Oldambt is dan maar zo. Een wijs besluit van Fabian Buiter, maar wel een opmerkelijke in de historie van politiek Oldambt. Normaliter is opstappen alleen voorbehouden aan wethouders die de kar niet meer trekken en daar wordt nu dus voor het eerst een penningmeester aan toegevoegd.

Nu krijgt men van deze coalitie  een half jaar de tijd, tot 1 juli 2023, om te zoeken naar andere alternatieven en dat is wel heel kort dag. Als het college nou had besloten: ‘wij wachten tot de komende gemeenteraadsverkiezingen en tot die tijd blijven wij De Hardenberg financieren!’ Dan was dit misschien nog wel geaccepteerd en was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Toegegeven, de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn nog heel ver weg. Dat is pas in het voorjaar van 2026, maar je hebt dan wel veel meer ademruimte om te kijken naar goede en betere alternatieven in tegen stelling tot dit college die over een half jaar de sleutel definitief in het slot draait.

Voorzitter,

De bewindslieden die een stortvloed aan verwijten en kritieken kregen te verwerken gingen bij hun het ene oor in en het andere oor net zo makkelijk weer uit. Mensen hebben spijt dat zij op deze partijen hebben gestemd. Het college zal dit verwijt dat ze niets met de input van de gebruikers van De Hardenberg hebben gedaan verwerpen. Zij zullen aanvoeren dat ze hebben gekeken naar alle mogelijke opties en scenario’s.

Het enige wat ze kunnen doen is het met een half jaar uitstellen.

Voorzitter, het zal duidelijk zijn dat de VCP niet mee gaat in deze sociale dorpenmoord om de Hardenberg te sluiten. Mochten de overige raadsfracties evenals de VCP  ook zo begaan zijn met hun inwoners dan volgen zij hierin het standpunt van de VCP.  Stad en dorpen solidair nietwaar?

Voorzitter, college en coalitiepartijen houdt u zich aan uw woorden die u uitsprak voor de verkiezingen: er zijn en staan voor onze inwoners.

Dank u.

1 reactie

    • K.kötz op 29 september 2022 om 16:26

    Een goede pleidooi voor de burgers, dat tot juli Hardenberg open blijft is een farc want naar die tijd zal het gesloten worden, als je het aan de ambtenaren over laat. Ik denk dat een burgerinitiatief de enige oplossing zal zijn om de Hardenberg open te houden, moet wel zeggen dat het riekt naar de klinkersenario van dit college en haar ambtenaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.