Zondagse praatje van Eppo 25-9-2022

 De laatste zondag van september. Week 38 ligt alweer achter ons. Een week waarin het woord ‘bezuinigen’ niet van de lucht was. Ondanks de beloftes op Prinsjesdag over plafonds en koopkrachtverbetering moet er op tal van zaken toch worden bezuinigd. Zowel landelijk, provinciaal en gemeentelijk moet er geschaafd worden om de schatkist te spekken. Op zich is het begrijpelijk dat we niet altijd maar in luilekkerland kunnen vertoeven. Net als in een huishouding moeten we soms van dingen afzien terwijl het toch, vooral gevoelsmatig, heel erg noodzakelijk is. Dat is niet erg en hoort bij het leven.

Het is pas echt erg als de verschillende overheden er voor kiezen om te bezuinigen op kwetsbaren. Waarom zouden ze dat doen? Kwetsbare mensen, jeugd, hulpbehoevenden zijn vaak, niet altijd hoor, mensen die wat meer moeite hebben om voor zichzelf op te komen. De oorzaak hiervan is heel divers, geestelijke gezondheid, de jeugd met een glimlach aanhoren maar niets met de aangedragen problemen doen en heel bekend; ouderen die eigenlijk niet meer zo goed aan de bel durven trekken omdat de vrees bestaat dan nog meer hulp kwijt te raken. Er is de laatste jaren immers al veel gesneden in de WMO voorzieningen. Dit geeft angst. Angst om in de steek gelaten te worden.

Zo langzamerhand presteren de ‘machtshebbers’ het om iedereen in de steek te laten. Het boeit de politici niet wat er om hen heen gebeurd. Slecht één doel hebben ze voor ogen. Meer macht vergaren. Goed voor zichzelf zorgen. Mooie praatjes vóór de verkiezingen, vergeetachtig ná de verkiezing. Vergetend waar ze zelf vandaan komen. Een oude uitdrukking van opoe schiet me weer te binnen; ‘Van niets tot iets, is tot andermans verdriet.’ Het is ook ja zo fijn om naast je schoenen te lopen. Ik zal er nooit enig respect voor kunnen opbrengen. Van honger en dorst naar miljonair kan / kon echt wel. Geluk en doorzettingsvermogen kunnen grote veranderingen teweeg brengen. Een verandering in het leven die ik iedereen gun. Helaas hoort, blijkbaar, bij die positieve verandering ook een veranderend politieke voorkeur. Je ego begint op te spelen, je voelt je heel wat, onkwetsbaar, verwende kinderen, je bent een neo-liberaal geworden. Niets en niemand ontziend. Iets waar we echt in zijn doorgeschoten. Hoe anders was het in huisje waar je wiegje stond?

In de Gemeente Oldambt ligt een plan klaar om 1,7 miljoen te bezuinigen op kwetsbaren. De jeugd is aan de beurt voor 1 miljoen en er wordt gezocht naar een oplossing, uiteraard binnen het sociaal domein, om de resterende 7 ton te bezuinigen. De kwetsbare groep is dus duidelijk het doelwit van het bezuinigingsmonster. Waarschijnlijk koestert het college de hoop om hier wat minder weerstand te vinden. Immers de groep is minder mondig zo is de gedachte. Politieke partijen die voor deze groepen in de bres springen worden zonder wroeging aan de kant gezet door de elitaire en zich elitair voelende partijen. Gepasseerd bij coalitie vorming, als paria’s weggezet in De Raad. De stem van de kiezer doet er even zo’n 3,5 jaar niet toe. In de coalitie behoren die partijen die constructief willen denken. Nou dát is aardig gelukt in de Gemeente Oldambt.

Het constructief denken heeft een constructie opgeleverd waar de burger voor moet bloeden. Sport, accommodaties, jeugdhulp, WMO. Daar is waar nu de klappen vallen. Gemeentevilla en binnenstaddroom valt blijkbaar niet aan te tornen. Natuurlijk ben ik niet tegen vooruitgang. Zeker moeten we letten op de aantrekkelijkheid van binnenstad en dorpskernen. Maar met wat goede wil, nuchterheid en realisme is er voor relatief weinig geld veel te bereiken. Zonder externe partners en luchtfietserij van westerse architecten die in Noord-Oost Nederland even een duur betaalde proefballontje willen oplaten. Het is tijd dat deze externe partners hun broek ophouden zonder hulp van onze gemeente. Het is hoogste tijd dat er in de Halte wordt geluisterd naar een tot op heden vreemd geluid. Het geluid van de inwoners.

’t IS KLOAR MIT GELDVERGRAAIM’N.

Fijne zondag.

Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.