Het Veteranenhuis: Geschreven door Harma vander Laan

Het gaat sluiten…

Bert, de drijfveer van dit prachtige bestaan, gaat sterven. Niemand durft het aan om het voort te zetten. Niemand wil of kan het aan, om elk jaar opnieuw het gevecht aan te gaan om de rekeningen te betalen. Waarom niet? Omdat de gemeente ze die €2.500,- subsidie, voor vaste lasten, niet gunt. (+ €700,- huur).
Die €2.500,- is een schijntje als je de papieren erop na kijkt, 1.6 miljoen Euro voor de Klinker, voetbalverenigingen die €50.000,- subsidie krijgen. Scheef? JA!

Het Veteranenhuis is/was er voor die mannen en vrouwen die vochten voor ons allemaal, die hier samen kwamen voor een praatje, kopje koffie, gezelligheid, iedereen was welkom, ook jullie allemaal.
Het Veteranenhuis gaat sluiten…

In vergelijking met de Klinker praten we over 0.5%… (€8000,- op jaarbasis, huur en vaste lasten). Niemand durf het aan.

Samen met Bert sterft het Veteranenhuis.

Nooit meer de legendarische woorden tijdens een veteranendag:

“Ik ben zo trots dat wij in de gemeente Oldambt zo’n prachtig Veteranenhuis hebben. Voor die mannen en vrouwen die vochten voor onze vrijheid.”Het gaat om 0.5% van 1.6 miljoen Euro. De gemeente Oldambt is een hele mooie stichting/museum armer.Langs deze weg wens ik Bert, zijn familie, alle veteranen en vrienden heel veel sterkte.Tot 25 mei is het huis open, ik hoop oprecht, diep in mijn hart, dat het Veteranenhuis alsnog open kan blijven. Dat de gemeente alsnog met een structurele subsidie komt.

Harma van der Laan

3 reacties

  • Jan Knol op 24 mei 2022 om 21:46

  Schandalig. De veteranenhuis moet blijven. Gemeentes verknoeien veel geld aan minder belangrijke dingen

  • Lammert olgers op 23 mei 2022 om 16:16

  Doodzonde dat het dicht gaat .ben geen veteraan
  Wel 5 jaar in duitsland gezeten koude oorlog als je een collega tegen komt uit die tijd praat je er over, en dat geld voor deze jongens nog meer die er niet is geweest kan er ook niet over mee praten. HOOP dat er toch een opstaat die horeca kennis heeft en het door wil laten gaan. Het levenswerk van Bert mag niet verloren gaan.

  • Patrick Jacobs op 20 mei 2022 om 13:01

  Het doet mij veel verdriet dit te lezen.

  Te lezen dat een wapenbroeder gaat sterven.
  Te lezen dat het veteranenhuis dreigt te sluiten.
  Te lezen dat de gemeente een subsidie niet gunt.

  Te lezen dat mijn wapenbroeders, en -zusters, familie, vrienden… eigenlijk iedereen… straks een geweldige plek moet gaan missen waar ieders mening en emotie mag bestaan.

  Een plek waar je terecht kon voor een bak koffie, gehaktbal, glaasje fris, een goed gesprek (soms ook heel diepgaand), of iemand die de zelfde taal spreekt (lees veteranen onder elkaar).

  Een plek waar je als veteraan terecht kon als je het ‘even niet meer wist’, als je even met iemand wilde praten met soortgelijke ervaringen, of als je gewoon even wilde terugtrekken met een bakkie troost en een broodje kroket.

  Een laagdrempelige plek voor nuldelijnszorg…
  Een soort van Thuisbasis…
  Een stukje vrijheid…
  Onvoorwaardelijk respect…

  Dat moet iedereen gaan missen.

  Weer een stuk zorg WEG!

  Weer een stuk vertrouwen WEG!

  Weer een stuk gevoel van vrijheid… KWIJT!

  ….

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.