Oldambt

De raad van Oldambt in de wurggreep van het college.

Misschien volgt u de Tour de France wel. Afgelopen week was de finish in een plaats Carcassonne, een mooi idyllisch plaatsje in Frankrijk beroemd om zijn eeuwenoude bastion met vestingmuren. Het plaatselijk bestuur had besloten, tegen de weerzin van de inwoners, om de muren van dit fort met gele banieren te versieren om de doorkomt van de tour te vieren. Daar werd een kunstenaar voor benaderd, die vast niet gratis, adviezen had gegeven hoe dit te doen. Het resultaat was foeilelijk.

Dit tafereel deed ons onmiddellijk denken aan de situatie in Oldambt, want net als in Carcassonne houden blijkbaar de bestuurders hun inwoners en hun vertegenwoordigers in een wurggreep. Doe wat ik zeg ,want anders…..

Hoe is het in het Oldambt. Zoals u vast wel heeft meegekregen zijn er vergevorderde plannen om een zonnepark aan te leggen in Finsterwolde. Dit zeer tegen de wil van de aanwonenden. Maar na dat de raad een eerdere aanvraag omtrent een verklaring van geen bezwaar had geweigerd ging dit college onder aanvoering van de PvdA wethouder Laura Broekhuizen door met de ambtelijke voorbereiding van dit project. Onder het mom van eerlijke raadpleging komt er nu een onderzoek naar draagvlak, en dat plan wordt prinsheerlijk gedragen door de coalitiepartijen PvdA ,PvhN ,VVD en notabene de SP.

De SP die voor de verkiezingen u beloofde, als er geen draagvlak is bij de omwonenden komt er geen zonnepark. Het onderzoek zal volgens de VCP gehouden worden in heel Finsterwolde. En je kunt er donder op zeggen dat er draagvlak gevonden word. De verhuurder van de grond, u weet wel wie ik bedoel, is de boel behoorlijk aan het bespelen. Voor en tegenstanders praten zelfs niet meer onderling.  Maar als het om miljoenen aan huurpenningen gaat is blijkbaar alles geoorloofd, net als de subsidie die de bouwer opstrijkt.

Om kort te gaan, het college zet behoorlijk druk op de partijen om dit door te laten gaan, en de coalitie? Die zijn als de dood dat het pluche onder hun kont weg gaat glijden en lopen gedwee mee aan de leiband van de PvdA. Dat is toch die partij die na de verkiezingen beloofde niet zo arrogant meer te doen. Ze hebben er niets van geleerd.

Ach, en nu ‘t Waar en de zielige VVD. Met “bloedend” hart ging deze partij mee in het afgeven van een verklaring van geen bezwaar. Want je zit nog maar net in het college en dan al dwars liggen? Waar ging het nu ook maar weer om. Een landbouwer die willens en wetens alle regels had overtreden bij het bouwen van een mestsilo. Tijdens de vorige raadsperiode gingen meerdere partijen niet akkoord met het afgeven van een verklaring van geen bezwaar. Waaronder ook de VVD. Maar ook dit project moet volgens bovenstaande wethouder doorgang vinden. Want stel je voor dat die boer een rechtszaak aan zou spannen tegen de gemeente. Wat de VCP betreft, hij mag.

De VVD die toch iedereen aanspreekt op het rechtsgevoel, gaat net als landelijk, gebogen staan als het er op aan komt. Het is gewoon zielig om mensen, die pal staan voor de wetshandhaving, te zien beven als een rietje in de wind onder het geweld van de PvdA wethouder.

Zoals ik al memoreerde, dit college heeft de raad in een wurggreep, dansen op de maat van onze muziek, want anders…..

En dan het onderzoek naar de financiële zaken rondom de bouw van het nieuwe cultuurhuis. Na onderzoek van de bond van belastingbetalers in Oldambt blijkt maar eens weer dat het college onverantwoorde risico’s heeft genomen op financieel gebied. Wij houden ons hart vast, want er staat alweer een prestigieus project op stapel. De poort van Winschoten. Voor ons als raad schimmig, doorspekt met aannames en prognoses. Maar ook dit project zal en moet doorgang vinden. Ter meerdere glorie van……wie?

De VCP vind het nonsens om een project als deze nu aan te pakken. Want wat u ook voorgespiegeld wordt, Oldambt zit niet zo ruim in het financiële jasje.

En uiteindelijk zult u als inwoner van Oldambt de portemonnee moeten trekken. En laten we eerlijk zijn, bij een heleboel mensen is de portemonnee van uienleer. Als je kijkt wat er in zit springen je de tranen in de ogen.

Maar ook in deze zal het college, met in hun kielzog de coalitiepartijen, zijn tanden laten zien.

En zo ziet u dat het college ons als raad en u als inwoners in een wurggreep hebben en houden!

Namens de VCP fractie

– Engel Modderman
– 
Jan Kenter
– 
Alma de Groot