Profiteurs.

PROFITEURS…

Politieke partijen zijn meer dan ooit een closed shop.

Alleen toegankelijk voor mensen uit de eigen kring. Wie niet heeft gestudeerd, komt er nauwelijks meer tussen. Kamerleden lijken steeds meer op elkaar en steeds minder op de kiezer. ‘Het is allemaal één pot nat’, is een terecht verwijt.

Kamerleden die het parapolitieke pad volgen doen, na hun afstuderen, vrijwel geen ervaring op in andere maatschappelijke sectoren. Hun hele leven brengen ze door in de wereld van hoog opgeleide politieke junkies. Dat maakt ze heel effectief binnen de muren van het Binnenhof, maar kwetsbaar en onherkenbaar buiten de kaders en de kades van Den Haag. Bij dit parapolitieke pad worden Kamerleden uit de Haagse vijver gerekruteerd. Dat heeft voor politieke partijen op korte termijn voordelen: weinig risico op politieke brekebenen. Ze snappen hoe de hazen lopen, ze zijn gesocialiseerd in het politieke bedrijf en zeer loyaal aan de partij. Politici worden meer dan ooit gerekruteerd uit het eigen partijpersoneel om in het kabinet plaats te nemen.

Als ik het bovenstaand verhaal lees… gaat er van alles door mijn hoofd.

Waarom denk ik dan ook gelijk aan de gemeente politiek? De heren en dames die denken en zeggen dat ze niet anders kunnen omdat het bij de regering ligt ze moeten bezuinigen, nu dat ze op het pluis zitten en elke maand goed geld voor hun functie krijgen gaan ze met de regering mee.

Ze zijn hun beloftes en uitspraken tijdens de verkiezingen vergeten.

  • We zijn er voor de inwoners
  • meer werkgelegenheid
  • meer sociaal woning bouw
  • meer veiligheid
  • Enz. enz.

Heel veel mensen hebben in de loop der jaren ook bij ons hun zegje gedaan. Ik heb het dan over de 40 jaar dat Engel zich sterk heeft gemaakt voor de inwoners, en nog steeds doet. Niet alleen voor Oldambt maar ook voor mensen uit andere gemeentes. Mensen die ontevreden waren/zijn, zich niet in de gemeentelijke politiek konden/kunnen vinden en vaak terecht.

Er zijn wethouders en raadsleden die denken het goed te doen, maar uit eindelijk het met de meerderheid eens zijn en niet meer aan hun uitspraken denken. Er zijn volksvertegenwoordigers die twee gezichten hebben.  Roepen en zeggen dingen wat hen beter uitkomt. Neem nou bijvoorbeeld Albert Kuiper van GBO. Inmiddels heeft hij het gewonnen en is nu fractievoorzitter voor GBO. Zij noemen zich een partij voor de Oldambtsters, ze betrekken bij zaken die er in hun buurt spelen.

Albert Kuiper is de persoon die vaak voor en door het auto raampje van ons stond te roepen/praten. Niets deugde op het gemeentehuis, de ambtenaren waren lui, deden niets, weten niets. Dezelfde Albert wist hoe hij het moest zeggen en doen. En wat lees ik nu?… Hij wil zich inzetten voor ondernemers, die in de watten leggen en zorgen voor een goed vestings klimaat. Zou het komen omdat Chris de Raaf een ondernemer uit en in Winschoten zijn partijgenoot is en ze samen op het pluche zitten? Laat nou deze twee mensen totaal niets te vertellen hebben tijdens de raadsvergadering. Gewoon stil zitten te luisteren.

Ik had altijd al het idee van: ‘er is maar één man de baas in het GBO dat is Ger Klein’, jammer genoeg nu wethouder. Een man die vond dat bewoners te laat werden in gelicht omtrent het oprichten van het AZC in Beerta, en dat er niet werd geluisterd naar hun bezwaren. En wat zien we afgelopen weken?… de bevolking in Finsterwolde kreeg ook te laat bericht en voorlichting over het plaatsten van vluchtelingen in de Hardenberg.

Dan hebben we nog wethouder Jurrie Nieboer die alles leuk vindt en graag ergens lintjes doorknipt. De Partij voor het Noorden gelooft namelijk in de kracht van en komt op voor de belangen van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Naar mening van PvhN belemmert de huidige bestuurlijke situatie in Nederland die provincies in hun ontwikkeling.

 

Als ik zo kijk… komt er geen stabiele meerderheid.

 

Wethouder Gert Engelkens houdt van het open weidse landschap. Maak je waar voor de belofte woningmarkt, en dan nieuwbouwwoningen die voor iedereen betaalbaar zijn. Ook starters hebben recht op een woning en moeten niet noodgedwongen thuis blijven wonen omdat er geen woningen voor hen zijn.

Armoede beleid Gert waar ben je als het gaat over de mogelijkheden dat alle kinderen mee kunnen doen in het Oldambt? Of het nu op school, met sport of muziek, of iets simpels als het hebben van een fiets. Lees ik het goed dat er zwembaden moeten sluiten? Gaan we weer in het Beersterdiep of Oldambtmeer zwemmen? Waar moeten ze heen voor zwemles?

Wethouder Erich Wünker’s motto ‘jouw buurt blijft goed, wordt beter’Man man, kijk om je heen… grote windmolens dicht bij de dorpen die veel overlast bezorgen, slagschaduw en bromtonen en wat doe jij er mee? XXL Industrieterrein Westerlee? Hoe verzin je het! Bij Godsgratie mag je weer meedoen als wethouder.

Zo zie je: Er is geen verschil tussen het landelijke en gemeentelijke politiek.

STUK VOOR STUK PROFITEURS.

Greetje Modderman-Mulder

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.