Reden tot feest?

‘Het is gemeen. Het is zo gemeen. Het is gemeen en oneerlijk. Hoe kan het toch dat gemeente Stadskanaal zwembaden overdraagt aan de dorpen en hun zelfs een bruidsschat meegeeft voor achterstallig onderhoud. En in de gemeente Oldambt gebeurt dat niet. Sterker nog; in het Oldambt gebeurt precies het tegenovergestelde. Daar moet alles maar weg. Halte 7 was verschrikkelijk, maar wat wij ervoor terug hebben gekregen is nog vele malen erger! Wat zijn we er nou in vredesnaam mee opgeschoten met die twee raadsvergaderingen in september waarin de spanningen abnormaal hoog waren. En waarvoor? Voor niks, want alles stond van tevoren al vast. Alles al beklonken in het achterkamertje en de inwoners zijn, net als op 11 november 2019, besodemieterd en bedrogen!’

Een niet onlogisch citaat van een inwoner. De verdeeldheid en oneerlijkheid wordt net als de kloof tussen arm en rijk almaar groter. Maar misschien, weet het overigens niet zeker, is de financiële positie van de gemeente Stadskanaal beter als die van de gemeente Oldambt. Stadskanaal is geen slachtoffer geworden van een fusie met een andere gemeente. Vlagtwedde en Bellingwedde zijn gefuseerd tot de gemeente Westerwolde en gemeente Stadskanaal bleef zelfstandig. Fusies werken vaak niet door verschillende culturen. Of zoals tijdens een hoorcollege bestuursrecht een van mijn docenten ooit zei: ‘van fusie komt ruzie!’ En in de gemeente Oldambt, die op 1 juli 2023 12,5 jaar bestaat, kennen we daar tig voorbeelden van. Voorbeelden die we hier maar liever niet gaan herhalen. Dat heeft vrij weinig zin.

Een mooi cadeau voor het 12,5 jarig bestaan van de gemeente Oldambt zou bijvoorbeeld zijn dat

De Hardenberg de komende jaren, tot sowieso de gemeenteraadsverkiezingen, was blijven bestaan.
Als cadeau voor de inwoners van Finsterwolde en omliggende dorpen. Helaas dat cadeau zal niet worden uitgepakt en op Sinterklaas hoeven we ook niet op te rekenen. Echtparen die 12,5 jaar getrouwd zijn vieren doorgaans hun koperen huwelijk of bruiloft. Oldambt bestaat straks ook 12,5 jaar, maar van een koperen huwelijk is verreweg sprake. Wel is er sprake van een loden huwelijk, want de financiële last voor de inwoners valt ontiegelijk zwaar door het wegvallen van De Hardenberg. Immers: ‘waar moeten de gebruikers dan naar toe en wie gaat dat dan betalen?’ Verhuizen naar de gemeente Stadskanaal misschien, omdat het daar beter is geregeld? Het is toch van de zotte! Finsterwolde en de omliggende dorpen zijn door de bewindslieden bestolen van een zeer belangrijke voorziening. En dat is absoluut geen reden tot feest. Een koperen huwelijk vier je als bruidspaar met familie, vrienden, kennissen en collega’s, maar een loden huwelijk vier je niet. Dat wil je het liefst z.s.m. ontbinden.

Het meeste erge van die raadsvergadering waarin werd besloten dat het doek definitief valt voor De Hardenberg was niet zozeer de sneer van Grietje Musch (GBO) richting de nestor van de raad Engel Modderman (VCP). Immers sloeg deze sneer nergens op, want door deze sneer werd al voldoende duidelijk gemaakt dat Grietje Musch het allemaal vrij weinig tot niets interesseert wat er allemaal speelt in de gemeente Oldambt. Aanwezig was ze wel, maar luisteren deed ze niet. Toen de termijn van Engel Modderman erop zat kreeg hij een net applaus vanuit het publiek, terwijl de partij van Grietje Musch werd ontvangen door gejoel en boegeroep. Engel Modderman hield zich als nestor keurig op de vlakte.

Wat zo vals is waren de woorden afgelopen zomer in de media van wethouder Ger Engelkens (PvdA). ‘Iedereen is uitgenodigd voor de raadsvergadering: als je iets vindt, zeg het dan ook!’ Hier is keurig gehoor aangegeven door de inwoners, maar niets mee gedaan door Gert Engelkens en zijn collega-wethouders. Voor de aangeboden petitie geldt overigens precies hetzelfde. Wat daarmee is gebeurd? Tja, ik heb er geen bewijzen voor, maar er gaan vermoedens dat de wethouders hun – we houden het netjes – derrière mee hebben afgeveegd. Het bewijs dat de bewindslieden niets geven om hun inwoners, maar er puur zitten voor eigen belang! Dat is al jaren gaande in de gemeente Oldambt en dat het in de gemeente Standskanaal beter of anders kan. Dat is misschien wrang voor de inwoners van de gemeente Oldambt, maar het gras van de buren is soms nou eenmaal groener. En over wrang gesproken. Op 1 juli 2023 bestaat de gemeente Oldambt precies 12,5 jaar en dat is nou net de datum dat De Hardenberg wordt afgestoten door het huidige college van B&W. Berust dat op louter toeval of is dat vooropgezet plan? U mag het zeggen! 12,5 jaar gemeente Oldambt en het vertrouwen in het Oldambster college is tot een absoluut dieptepunt gedaald. Nee, dat is absoluut géén reden tot feest!

Geschreven door: Ralph Weber

2 reacties

  • Etsko nap op 28 oktober 2022 om 09:17

  Dit bestuur heeft totaal geen visie en zet zijn inwoners aan de kant.
  Ook de burgermeester moet zich diep schamen om 6 dorpen die gebruik maken van deze unieke voorzieningen zomaar even aan de kant zetten, dan snap je het echt niet als bestuurder .
  Maar ja als je de verpauperde stad Winschoten ziet,een stad zonder hart en ziel dan begrijp je het.ze zijn niet geschikt om te besturen.
  Dat noemen wij onbehoorlijk besturen.weg met dit zootje en als je ze ziet dan negeren en uitjoelen.

  Etsko nap

  • Verburg op 26 oktober 2022 om 20:09

  Er zijn een paar wethouders die alles tegenhouden.
  Zolang Winschoten er niet mooier of beter van wordt.
  En liegen doen ze nog harder als een paard kan lopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.