Standpunt VCP fractie over de WiU, Werk in Uitvoering, door Jan Kenter

Na een hoop gezeur en kinderlijk gekibbel , politieke onkunde of politieke onwil is er nu een raadsvoorstel aangenomen dat het begin moet zijn om de hoge werkloosheid in de regio Oost Groningen te lijf te gaan. Een voorstel met een hoog ambitiegehalte. Nergens kom je zo vaak het woord ambitie tegen als in dit voorstel. Een nieuwe werkorganisatie die zijn ambities nog waar moet maken. Dit zal geen gemakkelijke opgave zijn gezien de voorgeschiedenis van de politieke blunders die als een rode draad lopen van het begin van het akkoord van Westerlee tot dit uiteindelijk resultaat. En denken wij nu het ei van Columbus te hebben gevonden? Nee, daarvoor is dit stuk te vrijblijvend. Ook komen er elementen in voor waar wij de term oude wijn in nieuwe zakken kunnen gebruiken.

Al met al een te mager resultaat na bijna twee jaar onderhandelen. Maar is er een alternatief? Jammer genoeg niet. Wij kunnen niet het risico lopen om weer jaren te wachten. Wij hopen dat het aantrekken van de werkgelegenheid nu prioriteit zal krijgen. Dit college heeft op dit gebied vier jaar lang op zijn handen gezeten. Niets maar dan ook niets is op het gebied van het aantrekken van werkgelegenheid gelukt. En dit mag je gerust ook een bestuurlijke blunder noemen. We hopen dat een nieuw college meer daadkracht zal tonen.

Wij hopen dat de wethouder in zal gaan op de uitdaging van het FNV om voor mensen die zullen vallen onder de garantiebanen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te geven. Op 1 december is er een ledenvergadering van het VNG. Daar kan dit college oproepen om te zorgen dat er een cao komt voor mensen die zullen vallen onder de garantiebanen. Want gezond of niet, iedereen die werkt heeft recht op een fatsoenlijk loon en andere arbeidsvoorwaarden!

Ondanks onze kanttekeningen en bezwaren zullen wij dit voorstel niet afwijzen. Niet omdat wij staan te juichen om dit voorstel, maar omdat er domweg geen andere opties zijn. Wij zullen het veranderproces met argusogen blijven volgen. Daar waar successen zijn zult u ons aan uw zijde vinden. Daar waar het proces hapert zult u ons tegenkomen.