Sweet Caroline of Sweet Oldambt?

Sweet Caroline of Sweet Oldambt?

Nederland is weer naar de stembus geweest en het moge duidelijk zijn dat de BoerBurgerBeweging (afgekort en hierna: BBB) de overgrote winnaar is in alle provincies. Of we daar ook blij mee moeten zijn is natuurlijk afwachten. Het liedje ‘Sweet Caroline’ van Neil Diamond deed het prima. Het was een nummer die regelmatig te horen was op zowel radio als televisie, omdat de fractievoorzitter van BBB Caroline heet. Provinciale Statenverkiezingen zijn eigenlijk vrij mysterieuze verkiezingen, omdat ze simpelweg niet transparant zijn. Indirect stem je ook voor de leden van de senaat ofwel de Eerste Kamer middels zogenaamde getrapte verkiezingen. Die leden worden weer aangewezen door leden uit de Provinciale Staten waar iemand zijn of haar stem op heeft uitgebracht. Eigenlijk zou je het beste ingetrapte verkiezingen kunnen noemen. Mensen weten in de meeste gevallen niet eens wie het zijn of op wie ze nou feitelijk stemmen en trappen dus massaal in hun plannetjes en loze verkiezingsbeloften.

Zo werd er meteen gezegd. De vlaggen mogen weer normaal worden gehangen met de vertrouwde rood, wit, blauw. Alsof het nu allemaal weer in kannen en kruiken is en de problemen allemaal weer zijn opgelost. Dat is allesbehalve juist! Er komen eerder meer problemen bij als ik de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) mag geloven. In 2024 stijgt de armoede naar 5,8% van de bevolking. Of in normaal Nederlands; de inflatie stijgt, boodschappen worden nog duurder en voedselbanken openen op steeds meer plaatsen hun deuren. Jammer dat ik ‘Sweet Caroline’ daar vrij weinig over hoor. Over die vele armoede die het land te wachten staat. Het is niet alleen stikstof er zijn veel meer problemen! Wat mij betreft mag de vlag uit protest ondersteboven blijven hangen. De Nederlandse vlag is er namelijk niet alleen voor de boeren, maar voor iedere Nederlander. En wat de BBB betreft. Forum voor Democratie was 4 jaar terug de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen en daar is gelukkig vrij weinig meer van over. De zogenaamde ‘Uil van Minerva’ vloog vrij snel weg en de leegloop bij deze partij nam hand over hand toe. Bij BBB zal het over 4 jaar net zo zijn, maar ik kan er natuurlijk faliekant naast zitten. De BBB is mijn partij of liever gezegd beweging totaal niet. Of zoals columnist Marcel van Roosmalen in zijn column van het NRC pakkend schreef: ‘Caroline van der Plas is een langspeelplaat die we telkens opnieuw opzetten, we kennen de riedel inmiddels van buiten, maar toch zal die blijven klinken. Wat we ervan vinden doet er allang niet meer toe. Er is geen verklaring meer voor de fascinatie voor deze vrouw die niet gehinderd door tegenstand telkens hetzelfde mag komen vertellen!’

En daarom is het niet zo verbazingwekkend dat BBB de grootste is geworden in de gemeente Oldambt. Dat is geen schande! Dat is volkomen logisch, want de huidige gevestigde coalitiepartijen daarin is allang geen vertrouwen meer. Die hebben zichzelf de das omgedaan door De Hardenberg in de verkoop te gooien en moeten het de komende jaren doen met een bevolking die hun, om het oneerbiedig te zeggen, uitkotst. Dus dat mensen op BBB gaan stemmen in plaats van een partij die in de coalitie zit is niet zo geheel onlogisch. Het is eerder een stem van protest. Maar of dat nou zo’n verstandige stem is?

De Hardenberg is een uiterst heet – al koelt hij langzaam af – politiek hangijzer, maar niemand weet hoe het standpunt van de BBB in deze politieke kwestie precies is, omdat deze partij annex beweging niet vertegenwoordigd is in de gemeente Oldambt. We weten op dit moment dus niet of BBB voor of tegen het sluiten van De Hardenberg is. Dat mensen, die voor het openhouden van De Hardenberg zijn, op de BBB als vorm van protest hebben gestemd is logisch. Je kiest eerst een uiterst gevoelig politiek item zoals stikstof of De Hardenberg. En dat neem je dan als uitgangspunt voor je campagnetour. Zo werkt het spelletje nou eenmaal. De gevoelige snaar bespelen van de bevolking. Het zogeheten onderbuikgevoel opwekken. Nee, wat dat betreft waren de verkiezingen van afgelopen week een mooie graadmeter om te zien hoe de bevolking in het mooiste gebied van Nederland ofwel ‘Sweet Oldambt’ denkt over de gevestigde coalitiepartijen. En dat is klip en klaar. De partijen die op het pluche zitten zijn min of meer gediskwalificeerd. Ze zitten er. Doen mee, maar het vertrouwen is weg en komt niet meer terug. En dat heeft niet zoveel met ‘Sweet Caroline’ van de BBB te maken. De vraag die mij gelijk opkomt is. Weet ‘Sweet Caroline’ überhaupt wel wat er in ‘Sweet Oldambt’ zich allemaal afspeelt? Ben heel erg benieuwd naar haar standpunt, en dat van de BBB in het algemeen, over De Hardenberg. Dat is nu alleen maar gissen. We weten het niet! Feit is wel dat ‘Sweet Caroline’ de grootste is geworden in ‘Sweet Oldambt’ maar als een verassing kwam dit niet. Desalniettemin BBB. Gefeliciteerd met de winst.

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.