Van een kleine schuld naar WSNP.

Van een kleine schuld naar WSNP.

Het kan iedereen overkomen. Schulden hebben is nooit leuk maar soms ontkom je er niet aan. De telefoon die op afbetaling hebt, wordt al gezien als een schuld. Zolang je maandelijks afbetaald is er niets aan de hand. Lening voor de auto? Hypotheek? Persoonlijke lening? Het zijn allemaal schulden.

Zodra er iets negatiefs gebeurd met je inkomen, komen de problemen om de hoek. Kun je nog afbetalen is dan de grote vraag. Er komen aanmaningen op de mat. De deurwaarder belt aan. Eindjes aan elkaar knopen. Toch lukt het niet helemaal. Je komt financieel en ook persoonlijk in een neerwaartse spiraal. Het gaat steeds sneller bergaf. Loonbeslag, boedelbeslag, zelfs huisuitzetting is mogelijk!

Het is heel belangrijk om dan zo snel mogelijk stappen te ondernemen. Nee, absoluut niet leuk maar doe het wel. Een kleine schuld is sneller af te lossen als een grote schuld. Vaak een schuld waaraan je zelf geen schuld hebt. Alleen als je heel duidelijk uitzicht hebt op een positieve verandering in je inkomsten kun je misschien afspraken maken met de schuldeiser. Doe dit snel want de kosten van een deurwaarder liegen er niet om en zijn voor jouw rekening. Laat steeds opnieuw zien dat je van goede wil bent. Maak een lijstje van je vaste uitgaven. Woonkosten, gas, water, elektra, zorg, verzekeringen enz. Zo kun je precies uitrekenen wat er over blijft om van te eten en te drinken.  

Helaas is dit niet altijd de oplossing en kom je er simpelweg niet uit. Het is dan belangrijk om zo spoedig mogelijk hulp te zoeken bij de gemeente. Dit is stap 1. Er zal dan worden getracht een zogenaamde “minnelijke schikking” te treffen. Vaak volgt er aanmelding bij een zgn. Kredietbank. In de gemeente Oldambt wordt veelal samengewerkt met de VKB in Appingedam. Je krijgt dan een soort bewindvoerder toegewezen die je zaken behartigd en ervoor zorgt dat je wekelijks een bepaald bedrag aan “leefgeld” krijgt.

En nee, dit is echt geen vermogen maar puur en alleen geld voor de nodige boodschappen. Meld je dus ook aan bij de voedselbank. Leer jezelf aan om een stapje terug te doen. In sommige gevallen kun je via een goede boekhouder of accountant ook goed geholpen worden. Vaak, heel vaak, zijn de schulden ontstaan zonder dat je er echt schuld aan hebt. Door omstandigheden. Dus even zo vaak is er niets om je voor te schamen. Het kan iedereen gebeuren. Bedenk goed wat de kosten zijn van deze hulp. Maar al te vaak gebeurd het dat de schulden hoger en plaats van lager worden. Niemand in deze sector werkt gratis.

Maar stel dat een “minnelijke schikking” niet gelukt? Dan is de gang naar de rechter een laatste uitkomst. Je kunt dan nog gebruik maken van de WSNP. ( Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) De rechter zal hier uitspraak over doen en een “rechter-commissaris”  en een “bewindvoerder”  benoemen.  Als je je dan goed aan de regels houdt ben je na 3 jaar schuldenvrij. Je krijgt dan van de rechtbank een “Schone lei” verklaring.

Een politieke partij / organisatie kan je hierin niet bemiddelen. WEL kunnen we je advies geven over mogelijke te nemen stappen en wijzen op valkuilen. Die zijn er ook. Ook de Rechtswinkel, in Winschoten te vinden in de Boschpoort, kan bijdragen in deskundig advies.

Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de VCP of even binnenlopen in ons partijkantoor in Torenstraat 26 in Winschoten. Een kop koffie is het minimale wat je krijgt.

VCP Oldambt