Wat een avond!

De stemming was gespannen. De emoties liepen hoog op. Er werd veel geapplaudisseerd. Sommige mensen hadden een brok in de keel en konden de tranen bijna niet bedwingen. De spanning was te snijden.7 september 2022 was gerust een zeer spannende avond. Een avond die, tja wie zal het zeggen, misschien wel de boeken ingaat als een sensationele avond. Wat vond er namelijk plaats op de eerste woensdagavond van de maand september. U voelt hem waarschijnlijk al wel aankomen. Zal ik het maar zeggen. De landskampioen won zijn eerste Europese thuiswedstrijd met 4 tegen 0. Ze wonnen van een Schotse ploeg waar eerder een andere Nederlandse ploeg van verloor. Aan de ene kant mooi voor het Nederlandse voetbal aan de andere kant jammer voor de trainer van de Schotse ploeg. Die overigens een Nederlander is. Hij werd met een hele mooie club een keer landskampioen. Voetbal, een prachtige sport waar vele mensen graag naar kijken en vele mensen ieder weekend met veel plezier beoefenen.

Maar er zijn voetbalclubs die zich grote zorgen maken. Terechte grote zorgen. Het zijn de voetbalclubs in de gemeente Oldambt die niet houden van gevaarlijk spel. Gevaarlijk spel is bijvoorbeeld dat je alles maar op zijn beloop laat en vlak voor het einde besluit de geldkraan dicht te draaien zonder fatsoenlijk overleg. Maar gevaarlijk spel is ook met gestrekt been erin. Dat werd door de sprekers op een speciaal ingelaste raadsvergadering veelvuldig gedaan. En dat neemt niemand deze sprekers kwalijk. Naast het negativisme en vele zorgen was het daarnaast een stortvloed aan verwijten en kritieken aan het adres van het college van de gemeente Oldambt. In de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam was het een leuke avond, maar in de politieke ArenA van de gemeente Oldambt in Winschoten was het kommer en kwel. Vooral de eerste spreker die zich ongelooflijk sterk hield en zichtbaar vocht tegen zijn tranen. Van mij had hij zijn tranen de vrije loop mogen laten. Daar had hij wat mij betreft zich niet voor hoeven te schamen. Dit in tegen stelling tot het dagelijks bestuur van de gemeente Oldambt die zich kapot moet schamen. Zo erg is het gesteld! Niet mooi, maar wel de keiharde realiteit. Het was eigenlijk een herhaling van zetten zoals we al eerder zagen tijdens Sint Maarten op 11 november 2019. Met dit verschil dat de emoties op 7 september 2022 hoger waren en het debat feller. Mijn hemel wat een avonden waren dat.

Zo had de ingelaste raadsvergadering meer weg van een grote strafzaak. Waarin nabestaanden en slachtoffers verklaringen afleggen aan alle aanwezigen in de zaal wat het misdrijf (lees: bezuinigingen wegens wanbeleid en wanbestuur) met hun doet in het dagelijks leven. En dat is natuurlijk niet zo gek als het dagelijks bestuur van je gemeente De Hardenberg in de verkoop gooit, terwijl mensen De Hardenberg in het dagelijks leven keihard nodig hebben. Bewindslieden die er structureel een puinhoop van maken en hun inwoners zowel letterlijk als figuurlijk in de kou laat staan. En dan is de vraag. ‘Kan het dan allemaal nog erger in de gemeente Oldambt?’ Jazeker! Het meest erge van al was dat er zelfs raadsleden waren die van De Hardenberg nog nooit hadden gehoord. En dan wel pronken met gezellige terrasjes aan het water en met bootjes naar het centrum van Winschoten kunnen varen. Wat hebben de gebruikers van De Hardenberg en van alle voetbalvelden die het Oldambt rijk is daar nou aan? Toch helemaal niks. Het heden kan het college niet eens fatsoenlijk besturen en dan wel denken dat ze dat in de toekomst beter kunnen? Er moet wel heel wat gebeuren wil dit college het vertrouwen weten terug te winnen van hun inwoners. Met gezellige terrasjes aan het water en met bootjes naar het centrum van Winschoten kunnen varen lukt dat vooralsnog niet. Dat is pure prestige en voor de Poort van Winschoten geldt eigenlijk hetzelfde. Winschoten is geen Venetië van het noorden en dat zal het nooit worden ook!

En dan nu de vraag: ‘Wat ging of gaat wel goed?’ Moet eerlijk toegeven dat de livestream buitengewoon goed verzorgd was. Het beeld en geluid wat is in optima forma. Keurig! En dat de sprekers voldoende tijd en ruimte kregen hun verhaal te doen, want dat moet wel een opluchting voor ze zijn geweest. Netjes zo hoort het! De gemeenteraad is het hoogste orgaan en moet beslissen of De Hardenberg openblijft en de voorzieningen voor de sportaccommodaties blijven of niet. De weerstand onder de inwoners is enorm. Dit soort avonden moeten we niet meer willen hebben in het mooiste gebied van Nederland. En de raadsleden die niet eens van het bestaan van De Hardenberg afwisten. Los van het feit; schaam je diep. Voor die raadsleden geldt het volgende nadrukkelijke advies. Hou de eer aan jezelf en ga wat anders doen met je vrije tijd. Geef je zetel terug aan je partij en heb een leuk leven buiten de politiek. Niemand die je dat kwalijk zal nemen. Raadsleden die niet weten wat er in hun gemeente allemaal wordt verkocht ten koste van hun inwoners kunnen net zo goed in bed blijven liggen en diskwalificeren zichzelf als ze in de gemeenteraad blijven zitten. Die zijn namelijk ongeloofwaardig net als het huidige college.

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.