Week 2 van 2024 is ook geschiedenis.

Week 2 van 2024 is ook geschiedenis.

Ja, het gaat alweer mooi richting de kerstdagen. Elke week is er wel weer iets wat de verbazing doet opleven in onze breinen. Het begon de afgelopen week al goed met de berichtgeving dat Geert Wilders een ijskast heeft aangeschaft. De verkiezingspropaganda, de harde taal, de leeuw van de Tweede Kamer wil speerpunten van de PVV in de ijskast leggen.

Het is een prachtig voorbeeld van minachting van de kiezers. Juist de kiezer heeft besloten om een stukje vertrouwen bij Geert neer te leggen. Het vertrouwen is in de aanloop van de mogelijke formatie al teniet gedaan. Maar misschien ook niet.!? Om op een plaats te komen waar je iets mag zeggen moet je meestal veren laten vallen. Je kunt niet altijd en overal je zin krijgen. Het is simpelweg een feit in de moderne samenleving. We moeten dus wel beseffen dat ons Geert heel veel stemmen heeft gekregen maar anderzijds is het ook een feit dat de meerderheid van de stemmers iets anders heeft gekozen. Ja, ook dat is democratie.

Om het verhaal kort samen te vatten moeten we even terug naar onze eigen kindertijd. Als we een heel jaar braaf en lief zouden zijn bracht Sinterklaas vast en zeker mooie cadeautjes. In dit geval regeren. Was je niet braaf geweest ging je in de zak. Oppositie in dit geval. Nou is het eenmaal een feit dat een minister meer verdient als een kamerlid en een minister president nog weer wat meer als een minister. Een simpele rekensom leert ons dus dat bidden voor eigen parochie best wel wat geld in het laatje kan brengen. Aan het stemgedrag in de Kamer was natuurlijk al af te leiden dat er meer speelt. Het schakelen tussen 2 kwaden is moeilijk maar met een goeie campagne kun je de aandacht best wel afleiden.

Dat heet een politiek spelletje.

Hoe dan ook, er zal per saldo maar weinig veranderen en ik zie de boeren, evenals in Duitsland, alweer de tractoren vol tanken. De afgelopen week stond in het teken van boerenbetogingen bij onze oosterburen maar de media hebben dit keurig weten te verdoezelen. Je moet immers geen slapende honden wakker maken. Wat is het dan mooi om social media te hebben en toch kunnen genieten van echte live verslagen gemaakt met een mobiele telefoon. Waar de main stream media sprak over enkele tientallen en heel soms over enkele honderden tracktoren en trucks waren het in werkelijkheid vele duizenden. De media die vroeger, 30 / 40 jaar geleden, overal bovenop zaten lopen nu gedwee aan de hand van de machtshebbers. Elk woordje, elk zinnetje lijkt te zijn gewogen voor het uitgezonden wordt.

Vraag je eens af; ‘Waarom’?

Afgelopen vrijdag kwam er ook weer een leuk nieuwsfeitje boven drijven. Nederland heeft gefaciliteerd bij oorlogje spelen in Jemen. Misschien best wel terecht, misschien niet. Dáár mogen de meningen best over verdeeld zijn. Maar dat dit gebeurd zonder medeweten van de Tweede Kamer gaat volgens mij alle perken te buiten. Dan val je inderdaad van je stoel van verbazing.

Ja, de wereld lijkt in brand te staan.

Alsof er geen positief nieuws is. Maar dat is er toch ook wel. Neem nou de culturele evenementen in onze gemeente. Meer als 70.000 euro aan subsidie is er uitgetrokken voor verschillende evenementen. Dat mag ronduit als positief worden gezien. Iedereen wil best wel een keertje wat anders dan de dagelijkse beslommeringen. Het is dan ook goed dat daar gemeenschapsgeld aan wordt besteedt. Een beetje jammer is dan wel dat niet alle evenementen in die subsidiepot mogen meedelen. Ik denk dan aan de Nacht van Winschoten, aan Adrillen, aan Pura Vida, vrij toegankelijke evenementen die werkelijk voor een ieder bereikbaar zijn. Zelfs voor de minima die het zo hard nodig hebben om es een keer “weg” te zijn. De evenementen met entree heffing zijn dus al wat minder toegankelijk omdat een, zeker in onze gemeente, grote groep hier financieel niet aan mee kan doen.

Nou ja, zeg.

Fijne zondag.

Eppo Boven

Fractiemedewerker VCP Oldambt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.