Week 28 is begonnen.

Week 28 is begonnen. Dat gaat niet zonder even terug te kijken naar de afgelopen week. Een week vol boeren protesten. De protesten op zich waren best wel spraakmakend maar door de vele protesten gaat het ons wat minder raken. Opvallend is de steun die de boeren krijgen vanuit de bevolking. De boeren die in principe gewoon voor hun eigen nering vechten krijgen steun van iedereen die ook maar iets op de huidige regering tegen heeft. Dat zijn er meer als genoeg. En passant vechten de boeren ook voor een hoger inkomen. Door de distributiecentra te blokkeren raken ze de grootgrutters, die in de boerenogen niet genoeg voor het boerenproduct willen betalen. Het resultaat is dan wel dat er meer moet worden betaald in de supermarkt. Het is dus linksom én rechtsom. We verwachten nu dat Nederland gered gaat worden door veelal VVD en CDA stemmers.

Immers in de verkiezingstijd zie je vaak grote reclame borden van deze 2 partijen op boerenland en erven. Als de boerenonvrede echt alleen maar met het beleid in Den Haag te maken heeft is er ja maar één plek in het land waar de tracktoren verzamelt moeten worden. De oogsttijd staat voor de deur en de protesten zullen dus wel snel (tijdelijk) afgelopen zijn.

Erger vind ik het nieuws dat een dader van een schietpartij als slachtoffer wordt neergezet door zijn superieuren en media. Haantjes gedrag of cowboy gedrag, wat gemakkelijk de dood van een burger tot gevolg had kunnen hebben, lijkt me geenszins gedrag wat ook maar op één of ander manier goed te praten is. We moeten het onderzoek afwachten, wordt er gezegd. En wie gaat dat onderzoeken? Lijkt dit niet erg veel op de slager die eigen vlees keurt? Is hier überhaupt een eerlijk onderzoek mogelijk? Mocht je dat geloven heb ik in ieder geval respect voor je goedgelovigheid.

De Nederlandse onvrede is zo langzamerhand een nieuw standaard geworden. Iedereen heeft overal wel wat op aan te merken. We willen allemaal onze eigen mening bij iedereen door de strot drukken omdat we sterk willen staan, omdat we hulp nodig hebben. Misschien is het een idee om de oren wat verder open te zetten en de mond wat meer dicht te houden. Een beetje realisme tonen. We moeten in staat zijn veel breder en veel dieper te kijken en denken. Luisteren, nadenken en (misschien) praten is de beste volgorde. In de huidige samenleving zien we het omgekeerde. We zijn op het moment gefixeerd, vergeten de gevolgen.

We zien bestuurders op alle niveaus voorbijkomen met het IQ van spliterwt. Vechtend, trappend, naar lucht happend trachten ze zich staande te houden in een cultuur die bewezen niet de cultuur is wat de samenleving als ideaal ziet. Zullen deze “spliterwten” in staat zijn om de cultuur te veranderen? Nee, natuurlijk niet! Ze lopen al mopperend met de kudde mee. Als het een paar centen oplevert is het goed. Een vorm van zelfbescherming wat in zelfdestructie zal uitmonden.

Eerlijk gezegd mis ik de vrijdenkers van de vorige eeuw. Mensen die op een geheel eigen wijze termen en denkwijzen gestalte konden geven. Zonder daarop door de grijze massa te worden afgerekend. Gewoon in bewoordingen die “(be)grijpbaar” waren voor iedereen, zonder gebruik hoeven te maken van gouden weegschaaltjes.

Ik zie zoveel verdriet in bijna alle lagen van de bevolking. Verdriet ontsproten aan een gedachtegang welke is ontstaan in de donkere krochten van egoïsme en narcisme. Respect is daarin een klein woordje met grote gevolgen. We zijn geneigd om te denken in problemen. Denken in oplossingen is net zo gemakkelijk en veel minder duur. En…. de oplossing is sneller als het probleem.

Fijne zondag
Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.