Zondagse praatje van Eppo ;

De storm is overgewaaid. De littekens zijn nog goed zichtbaar. Maar ook deze zullen vervagen in de loop der tijd. Het geeft aan dat de natuur zijn eigen weg gaat, al miljoenen jaren. De natuur heeft geen boodschap aan die schutting of aan dakpannen. Er waaien bomen om, er breken takken van de bomen. De lucht wordt schoon geblazen. Dát is wat telt voor de natuur. De natuur snoeit zichzelf, geen rekening houdend met onze bijzondere ideeën. De natuur heeft zich ook al miljoenen jaren weer hersteld van stormen en bliksem inslagen. De natuur redt zich wel.

Wij mensen willen denken dat de natuur afhankelijk is van ons. Het tegendeel is waar. Wij hebben ons te houden aan de natuurwetten. Er is veel te doen in de wereld over klimaat en milieu alsof alle veranderingen door de mens zijn veroorzaakt. Oh, ik geloof best dat de mens wel de hand heeft in sommige veranderingen maar ik denk ook dat het klimaat in de loop der jaren best wel z’n eigen gang gaat. Als je de geschiedenis bekijkt van ijstijden en warmteperiodes wordt het duidelijk dat er altijd al schommelingen in het klimaat zijn geweest.

Schommelingen die zich uitstrekten over duizenden jaren. Eerlijk gezegd maak ik me behoorlijk minder zorgen over natuur, klimaat en milieu- vraagstukken dan over de regie die er in zoveel landen is. De regie ( de regeringen) lopen achter elkaar aan en blaten hetzelfde liedje. Wat mij dan weer de kriebels bezorgd is het feit hoeveel geld er mee gemoeid gaat. Miljarden om precies te zijn. Veel van dit geld zal verdwijnen in de zakken van maar een paar personen. Ook het klimaat is een pure verdienmodel geworden. Kapitalen zijn alleen al nodig voor overleg, internationale vergaderingen waar de wereldleiders met privéjet naartoe worden gevlogen. Ondergebracht in de duurste hotels waar de meest exclusieve gerechten worden geserveerd. En met brandstof slurpende limousines worden vervoerd. Die mensen, die gaan bepalen waar het verkeerd gaat met het klimaat en erger nog wat er moet gebeuren.

Vooral de CO2 uitstoot is een heet hangijzer. Dát moet minder, zo moeten we geloven. Fossiele brandstoffen zijn al bijna taboe. Het zijn wel de brandstoffen die rechtstreek uit natuur komen. Vroeger in de biologieles werd je geleerd dat door het assimilatieproces, fotosynthese, in de bladgroenkorrels, stikstofdioxide, CO2 dus, omgezet wordt in zuurstof en suikers. Lijkt dus vrij logisch dat CO2 nodig is om groene planten en bomen te laten leven. Niet voor niks is het Amazonegebied goed voor bijna de helft van de wereldzuurstofproductie. De longen van de wereld. De vraag is dan of de uitstoot wel zo erg is. Grootschalige bomenkap lijkt dan ook meer uit den boze.

Nu zul je je afvragen wat dit nu weer voor een natuurkunde les is, en dat is begrijpelijk, maar het gaat mij om de onderbouwing van het klimaat verhaal. Ik vrees dus wederom dat de gemiddelde burger opnieuw het kind van de rekening gaat worden. Een hoge rekening die eigenlijk niemand nog kan ophoesten. Nu niet en in de toekomst net zo min. We worden door veel mooie verhalen om de tuin geleid en ons zuurverdiende geld verdwijnt in de al rijk gevulde zakken. En wéér wordt de afstand tussen arm en rijk vergroot.

Terwijl wij ons als burger druk maken over wind en / of zonne-energie gaan de aandelen van de investeerders in de energieparken verder omhoog. Torenhoog. Het is de toekomst. Het wordt tijd om na te denken of dat wel de toekomst is. Hectares bouwland vol met spiegelende zonnepanelen? Zover je kunt kijken windmolens? En over 30 jaar als ze afgeschreven zijn? Elektrisch rijden? Hoe worden de accu’s gemaakt en hoe worden accu’s opgeruimd? En de stroom uit het kastje aan de muur? Lijkt het niet te mooi om waar te zijn??

Voor enkele investeerders is het nu al een snoepjesfabriek. Blijf alert.

Fijne zondag. Leef je leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.