Zondagse praatje van Eppo ;

De meeste vakanties zijn op en over. We kijken uit naar najaarsmarkten, veranderende kleuren in de natuur, kortere dagen en dus lange gezellige avonden. Avonden van warmte in huis, gloeiende koffie, zelfgebakken koek, en buiten een bulderende storm en stromende regen. Het klinkt bijna als een sprookje. Het bestaat niet meer. De regen en de storm nog wel maar de rest is WI-FI afhankelijk geworden. Een gezellige avond thuis betekent nu dat elk gezinslid aangesloten is op WI-FI. Ja, zelfs een gesprek kan via de app. Die oude gezellige avonden bestaan niet meer. We leven het leven niet meer maar leiden een leven die te manipuleren is door alles en iedereen die de macht heeft om invloed uit te oefenen via de moderne technologie.

Meningen, doctrines, kunnen zo simpel worden verspreid via het net en jong en oud vind het normaal. Ja hoor, ’t is echt waar, het staat op internet. Internet de alwetende goeroe van een menselijk leven. Al vóór ze kunnen lopen, kunnen veel kinderen al moeiteloos surfen op internet. Er is slim op ingespeeld. Hoe huiveringwekkend het ook klinkt maar al vanaf het eerste levensjaar worden wij mensen tegenwoordig gekneed om ooit als een soort menselijk robot onze reeds uitgestippelde weg te bewandelen.

Een reeds uitgestippelde weg bewandelen kan toch niet? Jawel hoor, door te manipuleren is het simpel om bepaalde gedachtegangen te implementeren en al gauw wordt dit gezien als normale normen en waarden. Dit kost slechts een paar jaar. Een mooi voorbeeld is te halen uit de resultaten van de seksuele revolutie. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was seks een normaal gespreksonderwerp. Bloot op televisie was net zo gewoon als Studio Sport op de zondagavond of als de Monkees op zaterdagmiddag. Streaken in het park keek eigenlijk niemand nog van op. Topless zonnen of zwemmen? Tuurlijk, waarom niet? Het was gewoon gewoon. Waarom ook niet?

Moet een vrouw zich schamen voor haar borsten of tepels? Is er iets mis met vrouw-zijn? Wat een flauwekul! Maar toch……… door vormen van indoctrinatie, deugdzaamheid, wat dat ook moge zijn, is een vrouw, zonder dat ze het zelf heeft beseft, weggezet als een onvolwaardig object, die blijkbaar alleen maar goed is om kinderen te baren, zonder te vertellen hoe die bevruchting tot stand is gekomen. Stel je voor, wat een schande! Zomaar, zonder enige redenen, was Open en Bloot op de TV niet meer van deze tijd.

Op dezelfde manier zijn de machtshebbers dus ook in staat om via internet de meest gekke dingen te laten neerdalen in de gemeenschap. Denk es aan niezen in je elleboog, afstand houden, geen handen schudden. Reclame en media bepalen wat goed of slecht is, wat wel of niet gezond is. Mode, kleuren, meubels, we mogen het zelf uitkiezen. Mits het maar in de mode is anders is het niet te krijgen. Dan wordt er niet genoeg aan verdient. De macht van de media is bijkans onbegrensd.

Elk uur of zelfs half uur wordt het ‘nieuws’ opnieuw uitgezonden, praatprogramma’s met gasten die uit hetzelfde vaatje tappen. Het vaatje van deugdzaamheid, vergetend wat de mate van eigen deugdzaamheid is. De engelen van het roze licht, schande sprekend over een vrouwentepel, een harig, dik, mannenlijf blijkbaar niet als aanstootgevend zien, en een gebruind mannentorso zelfs verheerlijken als het aan gestelde voorwaarden voldoet.

Hebben wij deze flauwekul bedacht? Nee, natuurlijk niet. Het is uitgevlooid door wetenschappers. Het heeft een doel. En dat is prima gelukt, steeds weer, steeds opnieuw. Er wordt aan verdiend. Een natie is een bedrijf geworden waarvan de winsten in een vloeiende lijn één kant op gaan. Het heet doorgeschoten kapitalisme. Niets of niemand ontziend. Wat zou het fijn zijn als nuchterheid en realisme de basis van het leven zou zijn.

Politiek voor de inwoners en niet de inwoners voor politieke spelletjes. De media als eerlijke en onpartijdige berichtgever.

Ach, het kan zoveel beter.

Fijne zondag
Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.