Zonnepark man, man, man, wat’n boudel

Zonnepark man, man, man, wat ’n boudel!

De zomervakantie zit er voor de meeste mensen zo goed als op. De kinderen zijn al weer een tijdje naar school. Mensen kregen deze zomer eindelijk eens wat meer lucht. De meeste mensen konden genieten van een fijne vakantie. Dit deden mensen bij hun eigen huis of kozen een zonnige bestemming uit. En over de zon gesproken. Zonder zon is er geen leven op aarde mogelijk, maar met een zonnepark op komst van 500 voetbalvelden groot. Is er dan nog wel een fatsoenlijk financieel bestaan mogelijk voor de inwoners van de gemeente Oldambt…?

Het is niet alleen lachwekkend maar ook uiterst zorgwekkend. Als er weer eens een project van tafel komt waarin er wordt gesproken over opbrengsten van ruim 25 miljoen euro. Een project die in één adem wordt genoemd met de gemeente Oldambt. Het is niets meer dan een herhaling van zetten. Prestigeprojecten wat meer geld kost dan dat het opbrengt. Een zonnepark voor het Ommelander Ziekenhuis Groningen (afgekort en hierna: OZG) langs de A7 in Scheemda moet het noodlijdende OZG uit het slop trekken. Het plan is niets meer dan een toevoeging aan het lijstje van prestigeprojecten. Projecten waar de inwoner niet op zit te wachten, maar waar de inwoner wel fors aan mag meebetalen. Arm of rijk maakt niet uit!

Het is pure grootspraak van Hennie Sanders met de boude stelling: ‘Als dit project er komt, dan zijn wij in één klap uit de financiële problemen!’ Een megalomane stelling van Sanders. Sanders heeft kennelijk niet naar de geschiedenis van het Oldambt gekeken waar het OZG is gehuisvest. Over de Blauwe Stad werd rond de eeuwwisseling min of meer hetzelfde gezegd. En wat is de gemeente Oldambt er feitelijk mee opgeschoten naast schulden, verpauperde dorpskernen, krimp en miljoenen bezuinigingen op komst? Alleen maar ellende en kosten!

Het feit dat het OZG in financieel zwaar is beland heeft alles te maken met de foute beslissing van gedeputeerde William Moorlag (PvdA). Uit onderzoek bleek dat de locatie van het OZG in Scheemda niet levensvatbaar was, terwijl een locatie in Zuidbroek bedrijfseconomisch beter uit de verf zou komen. Dat het centrum van Winschoten een ziekenhuis armer werd vonden ze niet zo erg. Per slot van rekening is het centrum van Winschoten de vele verpauperingen wel gewend dus zo’n ziekenhuis laten sluiten en ernstig in verval laten wegrotten kan prima.

Nu moeten alle schulden van het OZG worden afgelost uit opbrengsten van een zonnepark. En je helpt het klimaat ook nog eens een handje. Dat laatste argument is niet geheel onlogisch aangezien we met een gigantisch klimaatprobleem kampen. Maar wie het OZG gaat bezoeken moet maar eens goed in de lucht kijken wat er in de verte aan de horizon te zien is. Men ziet, als ze al draaien, wieken van windmolens die al een aardig steentje bijdragen aan de klimaatverbetering. Nu komt daar dus, als het aan Sanders ligt, nog een zonnepark bij van 500 voetbalvelden groot. Windmolens zijn al een doorn in het oog voor het Groninger landschap, maar met een zonnepark erbij wordt het Groninger landschap niet echt representatiever.

Of zoals de immens populaire wijlen zanger Ede Staal ooit zong: ‘Man, man, man, wat ’n boudel ‘K Heb zeubranden ‘K Heb koeskillen ‘K Heb pien in de kop!’ Allemaal medische klachten waar je als patiënt bij het OZG vast en zeker goed terecht kunt. Maar dat de ‘boudel’ erger wordt door de komst van een zonnepark. Daar hoef je geen atoomgeleerde voor te zijn. Zelfs het kleinste kind snapt dat de financiële malaise in het Oldambt dan nog veel groter gaat worden. Volgens Sanders stroomt overigens 20 van de 25 miljoen euro rechtstreeks de zakken in van het OZG en mogen de inwoners het doen met een slordige 5 miljoen euro in de vorm van een leefstijlfonds.

Een oneerlijke verdeling van zo’n grote som geld vindt u ook niet? Echter daartegenover staat een zonnepark. Geweldig wat een infinitief. Daar zitten de inwoners vast en zeker op te wachten. Ede Staal zong nog verder: ‘K Mis laiver de kraant Dan mien Radio Noord ‘K Mis laiver de kraant. Dan mien Radio Noord!’ Denk dat inwoners laiver het zonnepark missen dan hun welverdiende spaarcenten. De tijd zal het leren, maar wel een zorgelijke tijd!

Geschreven door: Ralph Weber