Jurrie Nieboer kom eens uit je luie stoel!

Jurrie Nieboer kom eens uit je luie stoel!

Hoofdschuddend leest een inwoner van de gemeente Oldambt een nieuwsbericht over het zoveelste plannetje. Bedacht door het huidige college in samenwerking met Halte 7 om het hoofd boven water te houden in tijden van crisis die al jaren bestaat. ‘Alles moet weg. Tot de speeltuinen aan toe. Moeten onze kinderen het ook voelen? Waar zijn ze aan de Johan Modastraat 6 in Winschoten toch allemaal mee bezig?’ Een logische vraag van een onzekere inwoner die wil weten waar die aan toe is. Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. In Oldambt zijn ze hoofdzakelijk bezig met; afpakken, wegsaneren, niet langer onderhouden en de rest mag u zelf wel bedenken. Het huidige college met een mislukte formateur als kersverse wethouder gaan over lijken. Niks blijft bespaard en dat geldt ook voor de kinderen die hun schommels en wipkippen naar de figuurlijke slacht zien gaan.

En overigens niet alleen de kinderen moeten eraan geloven, maar ook de ouderen. Oldambt heeft een vergrijsde populatie die veelal afhankelijk zijn van de thuiszorg. Dat is een keihard gegeven! Waar de WMO feitelijk staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning heeft deze wet in Oldambt de naam: Wet Maatschappelijke Onrust. De ‘ondersteuning’ maakt in het Oldambt plaats voor ‘onrust!’ Waarom schroeft dit college anders de ondersteuning voor het hulp in het huishouden op? Om de doodeenvoudige reden dat dit college meer oog heeft voor de uitstraling van het Oldambt in de vorm van een fietsbrug en Poort van Winschoten. Daar is vanzelfsprekend helemaal niks op tegen, zolang dat maar niet ten koste gaat van speeltuinen voor de kinderen en de hulp in de huishouding voor de ouderen. Helaas is het tegenovergestelde waar, want juist hierop wordt zwaar bezuinigd. Glijbanen, schommels, zandbakken, speeltoestellen en wipkippen worden verwijderd er niet meer vervangen.

En dit is overigens niet het enige, want de coalitie weet zelf drommels goed dat het een gemeente is die, als de komende gemeenteraadsverkiezingen aanbreken, nagenoeg kaal is geplukt. ‘Wat hebben jullie de afgelopen 4 jaar nou allemaal gedaan als bestuurders van de jongste watergemeente van Nederland, behalve de boel leegroven en er rommel en vuil voor teruggeven aan de inwoners?’ Ook daar heeft deze coalitie een antwoord op. Wij hebben namelijk fel gedebatteerd met de oppositie van het Oldambt. En daar hebben wij als coalitie een eigen debatvorm voor ontwikkeld. Een debatvorm die past bij onze manier van besturen. Deze debatvorm ziet er namelijk als volgt uit.

Wij doen namelijk aangifte of maken melding van Tweets waarin staat opgenomen dat: ‘dit kabinet in gedachte mag worden opgeknoopt!’ Een Tweet die in onze optiek alle perken te buiten gaat.

In plaats van dat Jurrie Nieboer en aanhang nou eens fatsoenlijk beleid gaan neerzetten en uitvoeren en niet continu op de man gaan spelen voert Jurrie Nieboer het politieke debat op een verkeerde manier en niveau. Hij kijkt te veel naar een demagoog gelijk een Geert Wilders die ook niet vies is van aangifte doen tegen Mark Rutte als hem iets niet zint. Jurrie Nieboer deed precies hetzelfde en is daarmee een enge politicus. Was het niet veel beter geweest dat dit soort politici eens keihard zeiden: ‘genoeg is genoeg, maar van de speeltuinen van onze kinderen blijven wij af. En de ouderen houden hun hulp in het huishouden!’ Niks van dit alles. Melding maken van Tweets heeft kennelijk meer prioriteit, want wat kan Jurrie Nieboer en zijn aanhang die ouderen laat staan kinderen schelen.

Bovenstaande manier van debat voeren is vele malen erger dan een Tweet die op verschillende contexten kan worden gelezen en geïnterpreteerd. Als Youp van ’t Hek tijdens een oudejaarsconference het heeft over opknopen en Rutte. Heeft Youp van ‘t Hek de lachers op zijn hand in een vol Carré. Ook van Jurrie Nieboer die elke week de column van Youp op twitter plaatst.  Echter, als er een Tweet wordt geplaatst met Rutte en opknopen wordt er gelijk melding van gemaakt. Kom op Jurrie  …   ben je daarvoor op democratische wijze gekozen? Kom eens uit je luie stoel en ga eens wat doen aan dat leegroven van speeltuinen. En voer het debat op de plaats waar het ten minste thuis hoort, namelijk in de raadzaal. Een zaal die nog niet is wegbezuinigd, want dat gebeurd pas op het eind. Op het allerlaatste als er helemaal niks maar dan ook niks meer over is. Dan pas gaat de raadszaal weg en is het ‘sprookje’ gemeente Oldambt definitief ten einde.

En natuurlijk laten de oppositiepartijen dat nooit zover komen. Gelukkig maar, want ondanks het een lange weg is moet De Traanrepubliek Oldambt weer terug zien te komen naar De Graanrepubliek Oldambt. Waar de jaarbegrotingen wel op orde zijn. Waar de rotte kiezen in het centrum van Winschoten plaatsmaken voor mooie winkels. Waar de ouderen en bejaarden wel hun huis van top tot teen zien blinken. Waar de kinderen wel vechten om de mooiste wipkip en langste glijbaan. En waar het debat wel wordt gevoerd na aanleiding van een kritische Tweet. Zo moeilijk kan het toch allemaal niet zijn beste meneer Nieboer!  

Geschreven door: Ralph Weber