Zondagse praatje van Eppo ;

Zondagse praatje van Eppo ;

De voorjaarsmaand is van start gegaan en normaal gesproken zou dat tot de nodige vrolijkheid moeten leiden. Het nieuwe leven in de natuur staat op springen, de temperaturen zullen geleidelijk wat hoger worden en de zwaarste winterkleding kan weer in de kast.

Maar helaas de vrolijkheid van weleer is er niet meer. Er speelt meer in de wereld dan menigeen lief is. Dreigende oorlogen, hoofdprijzen om in leven te blijven en woningnood spelen onze vrolijkheid behoorlijk parten. De spreekwoordelijke lichtjes in de ogen doven steeds meer. Het gewone gezapig leventje bestaat niet meer. Te weinig inkomen en te hoge prijzen maken de soep dunner.

Er is blijkbaar volop geld om te exporteren naar Oekraïne en andere oorlogsgebieden voor de aanschaf van wapens. Niet om Poetin te plagen maar tot instandhouding van de rijkste 2 % van de wereldbevolking. En ja, ik denk dat daar ook voldoende oligarchen deel van uitmaken, ook al zal dat via een achterdeur gebeuren. Geld blijft altijd geld zoeken. We spreken en rekenen hier in miljarden.

Zo hier en daar in de supermarkten zou je bijna denken dat de prijzen een beetje dalen maar schijn bedriegt. De totale kosten van het leven zullen niet of amper dalen. Met wat ups en downs blijft de burger de portemonnee trekken.

Een eigen onderneming beginnen is zo langzamerhand een vorm van zelfmoord. Huurprijzen van winkelpanden en horecapanden rijzen de pan uit. In het beste geval kan de ondernemer een snee droog brood verdienen en de rest van de verdiensten gaat naar de verhuurder. Vaak grote vastgoedbazen met maar één doel. We gaan dat binnenkort weer meemaken in Winschoten.

De gemeente geeft de regie wederom uit handen aan een projectontwikkelaar om van de Langestraat-Noord, zoals dat nu heet, zeg maar gewoon “De Moushörn”, wat nieuws te maken. Bedrijfjes, winkels en horeca, beneden en daarboven zullen woningen komen. Op zich is dit natuurlijk een goede zaak ware het niet dat de huurprijzen van de nieuw te bouwen woningen weinig van doen hebben met sociale prijzen. Hoge huurprijzen in een economisch zwak gebied. Hoe verzin je het?

De drukte moet terug gebracht worden in het centrum, is het credo. Dát is natuurlijk wel op meerdere manieren uit te leggen. Laat ik van een positieve uitleg uitgaan en er daadwerkelijk meer drukte in het centrum zou moeten komen……. Hoe moeten al die mensen dan in het centrum komen? Waar moeten de bewoners van die nieuwe “huisjes” parkeren?

Wéér wordt eraan voorbijgegaan hoe de oude Egyptenaren een piramide bouwden. Een brede basis en van daaruit opwerken tot de top. Om even in Winschoten te blijven; Begin met goede infrastructuur, wegen, fiets- en voetpaden, voldoende parkeergelegenheid en een redelijke staat van onderhoud van openbaar groen. Zorg dan voor betaalbare winkelunits en woningen. Het geheel zal dan geleidelijk samenvallen in een aangenaam centrum waar ondernemen haalbaar is.

Ik heb al vaker een Anton Pieck achtige Moushörn voorgesteld of zelfs de hele Langestraat terug brengen in een “look” van ver vervlogen tijden. Iets waar bezoekers vanuit het buitenland zeker belangstelling voor zullen tonen maar evenzo belangrijk misschien wel het feit dat we iets bewaren of doen herleven uit de tijd toen Winschoten nog een koopmanstadje was. Cultuurwethouder, kom op.

Kortom; Best wel blij dat er actie wordt ondernomen maar wel graag in de juiste volgorde want een piramide op z’n kop zal omvallen.

Fijne zondag

Eppo Boven

Fractiemedewerker VCP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.