Ben jij ook zo blij met al die aanbiedingen in de supermarkt?

Soms lijkt het wel alsof die supers helemaal gek zijn geworden, zó goedkoop gaan sommige producten van de hand. Echt mooi dat die supers aan de mensen met een kleine portemonnee denken. Ze menen het best wel goed. Even als voorbeeld; Een pak waspoeder kost normaal 10 euro en deze week in de aanbieding voor slechts 6 euro. Kassaaaa…. Inpikken je hebt zo maar even 4 euro verdiend.

Eigenlijk had je wel 2 pakken willen kopen maar dát liet de portemonnee niet toe. Maar geen probleem; 4 eurietjes in de pocket en eerlijk gezegd, er paste ook niet meer in de fietstas. Het goede leven heeft je zomaar even 4 euro in de schoot geworpen.

Beetje jammer dat het al zo laat was want je moest eerst nog even een paar woningen schoonmaken voor een tientje bruto per uur en ja, de kids moesten ook nog even snel een broodje voor ze naar opa en oma gingen om huiswerk te maken en jij nog even een paar uur de folders kon rondbrengen.

Als je wat eerder in de supermarkt was geweest had je nog net kunnen zien dat die ene mevrouw, in haar dikke BMW, wel even 10 pakken waspoeder meenam. 10 x 4 euro = 40 euro in de pocket.

Op één en dezelfde dag heeft de hardwerkende moeder 4 euro verdiend via de reclame en de chique dame met een vette bankrekening 40 euro verdiend.

Nee, geld maakt niet gelukkig maar als je het één keer hebt is het best wel handig om er nog meer van te maken. Niets is wat het lijkt! Het grote geld zal altijd winnen van de kleine inkomens en op deze manier worden we door de grote supermarkten met hun innemende reclames feitelijk besodemietert zonder dat de grote groep het in de gaten heeft. Als je er goed over nadenkt is het ronduit schrijnend dat zoiets überhaupt mogelijk is. Een kapitalistisch systeem pur sang.

Nee, niet alleen in de voedingsmiddelen branche werk het kapitalisme maar in feite is het in elke branche van hetzelfde laken een pak. Ook de huizen- of woningmarkt is totaal de weg kwijt. Sociale huurwoningen worden niet meer verhuurd met als basis de echte waarde van de woning maar aan de hand van mogelijk huursubsidie. Oude sociale huurwoningen worden afgebroken om er nieuwe, duurdere, woningen voor terug te plaatsen. Niet omdat de woningbouwvereniging, een raar woord trouwens, zo begaan is met jouw woonomstandigheden maar om meer geld rond te pompen en daarmee enorme winsten worden gemaakt.

Met mooie, dure woorden en kreten wordt de gemiddelde Nederlander voor het lapje gehouden of botweg besodemietert. Al die subsidies, toelages en weet ik wat voor ondersteunende maatregelen er ook zijn dienen slechts één oogmerk; geld rondpompen op een hoger niveau waarmee wat verborgen werkloosheid wordt gedekt en de rest op de bekende adressen (bankrekeningen) van de rijksten der aarde terechtkomt.

Er is geen eerlijke, of misschien beter, acceptabele, verdeling meer. Er is in de loop der jaren een goed geoliede machine tot stand gekomen die met kleine beetjes de kleinsten in onze maatschappij kleiner maakt en de grootsten heel snel veel groter maakt. Als Klaas Knot, de directeur van De Nederlandse Bank een eerlijke uitleg zou geven van het reilen en zeilen van de financiële markt…. Tja dan zouden onze oren pas echt klapperen. De loop van het leven??

Fijne dag allemaal.

Eppo Boven

Fractiemedewerker VCP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.