Barmhartigheid

Dat is blijkbaar een toverwoord, barmhartigheid. Over de hele wereld zijn conflicten, oorlogen uitbuiting van mensen.

De wereld van moorden, martelingen, vervolging van bevolkingsgroepen en mensen , staat geen seconde stil.

En is dat van deze tijd, nee. Altijd is het zo geweest.

De geo- politieke verhoudingen tussen landen worden steeds scherper, vooral tussen de grootmachten van deze aarde en de steeds oplaaiende regionale conflicten.

En tussen deze grootmachten en regionale conflicten worden zonder pardon mensen vermorzeld. Maar ondertussen mogen vooral landen in Europa de gevolgen oplossen van deze oorlogen en conflicten.

Landen, waaronder Nederland, die zelf grote problemen hebben met allerlei sociale onrust.

Bezuinigen op sociaal gebied, stijgende prijzen van eerste levensbehoeften zoals, wonen, gezondheidszorg, en energievoorziening, voeding en woning tekorten. Dit zijn maar een paar voorbeelden.

En dan wordt je naast je eigen problemen gevraagd om barmhartigheid voor asielzoekers, momenteel veel uit Afghanistan, die op de vlucht zijn geslagen.

En natuurlijk is er die barmhartigheid die wij willen geven.

Maar kunnen wij tussen het kaf nog koren vinden, wie zijn nu echte vluchtelingen die onze bescherming verdienen. En wie zijn de mensen die om economische redenen uit hun eigen land zijn vertrokken.

De instroom van vluchtelingen is momenteel zo groot dat het IND zelf al aangeeft dat een goede en zuivere screening niet meer mogelijk is.

In meerdere delen van het land zijn nu gemeenten op zoek naar opvang- locaties, waaronder ook Oldambt.

Waar in Oldambt is onduidelijk, in de krant stond te lezen dat allerlei gebouwen worden beoordeeld en eventueel aangeboden worden.

Maar komen hier dan die Afghaanse gezinnen?

Laten wij daar heel helder in zijn, het COA is geen snoepwinkel. U krijgt wat er is. We hebben die situatie in Beerta van 2017 nog helder voor de ogen. Het centrum zou enkel zijn voor gezinnen die uit Syrië waren gevlucht. Het heeft handen vol geld gekost, en eigenlijk nooit gefunctioneerd. En gezinnen? Veel alleenstaande mannen uit het Afrikaans continent hebben we hier gehad.

En zo zal het nu ook weer gaan, als gemeente heb je geen enkele inspraak wie er komt.

En daar komt nog bij, was het COA altijd een betrouwbare partner ? Beloftes die nooit ingelost zijn, maar afgekocht werden met geld.

En wij kunnen ons voorstellen dat mensen ongerust worden als ze berichten in de krant lezen dat de Renselheerdt door het college is bekeken als eventuele opvangcentrum voor vluchtelingen .

In de nabije omgeving wonen veel oudere mensen die zelf af en toe behoefte hebben aan barmhartigheid en die niet krijgen.

Wij raden het college dan ook aan om het proces openlijk uit te voeren. Het zou de omgekeerde wereld zijn als het college besluit een locatie aan te wijzen zonder de gevolgen van omwonenden mee te laten wegen. Want onherroepelijk gaat het COA er vanuit dat als er een college- besluit is, deze locatie ook gebruikt kan worden. Vraag nu eerst aan de omwonenden of de wil er ook is om in hun leefomgeving vluchtelingen op te vangen.

Ook dat is barmhartigheid!

VCP