Leef je leven

Column van Eppo Boven

Tegenstrijdigheden zijn er genoeg om wakker van te liggen. De economie moet groeien maar het klimaat moet beschermd worden. Dit druist volledig tegen elkaar in. Een groeiende economie zal zorgen voor meer vervuiling, meer uitstoot. Alles dan maar elektrisch? Waar komt de elektriciteit vandaan?

En wat doen we met alle accu’s, windmolens en zonnepanelen als ze afgeschreven zijn? Alle goedbedoelde ideeën zijn meestal een vorm van struisvogel politiek. De kop in het zand. Natuurlijk zijn die “zoem-auto’s” lekker schoon op de weg, maar wat is nodig om zo’n ding te bouwen? En wat is nodig om h’m weer op te ruimen? Dus ook niet klimaat neutraal.

In een consumptie maatschappij is het vrij normaal dat dát wat je aan de ene kant opbouwt aan de andere kant afbrokkelt. Niks nieuws maar het wordt nu op een manier gepresenteerd alsof het allemaal zo gemakkelijk is om “schoner” te leven. Het zou, misschien, wel kunnen maar dan moeten we heel trappen afdalen en minimaal terug naar de levensstijl en methodes uit de jaren van het begin van de vorige eeuw. Ik gok 1900 – 1920. Zo’n honderd jaar terug zeg maar.

Helaas is in tussentijd de wereldbevolking zodanig toegenomen dat het schier onmogelijk lijkt. Als de wereldbevolking niet krimpt maar blijft stijgen, waar het wel op lijkt, zal het ronduit onmogelijk zijn om alle mondjes in de toekomst te voeden. Opvallend hierin is ook de stelling van China die na geboortebeperkende maatregelen nu opeens weer meer kinderen wil. Duidelijk is dat dit weinig van doen heeft met het klimaat en of milieu maar een toekomstvisie slechts gebaseerd op economische ontwikkeling.

Geld verdienen. Klimatologisch is het zoals Louis 14e ooit zei; “Apres nous le deluge” Na ons de zondvloed. Het lijkt moeilijk te begrijpen maar voedsel moet ergens door de aarde geleverd worden. Immers álles wat we eten en drinken vindt nog steeds z’n oorsprong in of op de grond of water. Tegenstrijdigheden vind je bijna overal tegenwoordig.

Medicijnen zijn er om je te helpen een ziekte te overwinnen. Ze zijn bedoeld om het lichaam te repareren. Maar is dit wel helemaal waar? Er zijn in bijna alle gevallen bijwerkingen. Bijwerkingen die je gezondheid aan de andere kant weer negatief beïnvloeden. Medicijnen die je helpen te overleven maar tegen de prijs van verminderde levensvreugde. Van veel van deze medicamenten is het bekend en je accepteert ze.

Echter, er zijn ook medicijnen die je veranderen zonder dat je het merkt. Ze tasten je geest aan. Je wordt iemand anders verpakt in je oude lichaam. Veel van je naasten zullen niet of nauwelijks merken. Je wordt ouder, je gaat anders denken, is het excuus. Niets is minder waar. Niet voor niks de oeroude uitdrukking van een vos die haren verliest maar niet de streken. Het zijn de hulpmiddelen, in de vorm van een “onschuldig” pilletje, die je veranderen. Voor even of voor altijd?

Door je natuurlijke aanpassingsvermogen ga je ermee leren leven. Je kunt niet meer zonder. Je leven wordt geleid door de farmaceuten. Je raakt eraan verslaafd zonder dat het als een verslaving wordt aangeduid. Ach, het gaat best wel goed. Ja, toch? Slechts een enkeling zal de veranderingen bespeuren en blijft in triestheid achter.

Ja, ook medicijnen kunnen meer kapot maken dan je lief is. Tegenstrijdigheden kom je gewoon overal tegen. Je denkt het goed te doen terwijl je wat anders afbreekt. Gezond leven is al jaren het credo. Als je het niet doet staat er een lijst van enge ziektes en aandoeningen op je te wachten. Veel lopen, veel fietsen, het is bere-gezond.

Klopt. Voor nu wel ja. Je wordt misschien ook wel veel ouder als iemand die “ongezond” leeft. De laatste jaren moet je leven met versleten gewrichten. Tegenstrijdigheden in je levensloop zijn als normaal geaccepteerd. Als je jong bent begin je in een starterswoning. Je krijgt fijn en goed werk. Je verdient veel. Je hebt de opvoeding van de kinderen in een te klein huisje geregeld.

De kinderen worden ouder en staan op het punt om uit te vliegen naar een starterswoning. Dan kun je eindelijk die mooie grote droomhuis kopen. Je hebt er flink voor gespaard. Mega tuin er bij natuurlijk. Op de fiets van de kamer naar de keuken. De rollator komt. Je kunt de tuin al niet meer doen. Je hebt gezond geleefd. Versleten knieën. De kinderen wonen nog met de kleinkinderen in dat kleine huisje.

Je bent gelaagd in het leven. Je hebt het geweldig gedaan! Fijne zondag.

-Leef je leven-

Eppo Boven