Een nieuwe column van Eppo Boven

En opeens was het wereldnieuws in eigen provincie. Van der Valk in Zuidbroek verhuurt een aantal kamers voor minderjarige asielzoekers. Geweldig fijn als je mensen kunt helpen. KUNT helpen! Ja. Toch geeft het een buitengewoon wrange bijsmaak. Terwijl in Nederland de armoede hand over hand toeneemt geven we veel geld uit om asielzoekers naar Nederland te halen. Is het gerechtvaardigd naar de Nederlandse burgers om dit soort acties te ondernemen?

Het antwoord zal voor iedereen anders zijn. Het is gewoon humanitair. Eigen volk eerst. Je haalt criminaliteit binnen de grenzen. Het zijn toch ook mensen? De meningen verschillen. En van elke mening is iets te “vinden”. Toch moeten we realistisch blijven en ons afvragen of we het aankunnen.

Stel: Je hebt geen rooie cent te makken, je komt maandelijks geld tekort om je eigen kinderen gezond eten te geven. Je hebt een derdehands, doorgezakte bankstel, je hebt huurachterstand, je kan je energie rekening niet meer betalen. Hoe kun je dan je buurman eten geven? Of het nu huishouden, gemeente, provincie of land is, het huishoudboekje is bindend. Je kunt niet geven wat je zelf niet hebt. De Nederlandse staatsschuld loopt richting de 500 miljard. ( 60%).

Het is bijna hogere wiskunde om te begrijpen hoe hoog dit bedrag is. Schulden moet je aflossen. Simpel om te begrijpen hoe de portemonnee van steeds meer burgers er uit gaat zien. Siepelleer! Ook de knip van hardwerkende burgers, vergis je niet!!Maar buiten de financiën om; is het zinvol om asielzoekers op te nemen in een voor hen vreemd land met een totaal andere cultuur, een vreemde niet te begrijpen taal, met andere eetgewoontes, met een ander geloof?

Alles is anders dan in het thuisland. Maak je die asielzoekers wel zo gelukkig? En dan heb ik het alleen nog maar over de echte asielzoekers. Niet over de gelukszoekers. Niet over criminele cellen die hier gestationeerd worden. We zullen moeten erkennen dat de criminaliteit stijgende is. Zeker onder deze groep “nieuwe Nederlanders”. En toch kan ik het wel begrijpen. Door de enorme cultuurverschil voelen de nieuwelingen zich niet begrepen. En het onbegrip is wederzijds.

Besef dat zelfs de “oude Hollanders” elkaar soms niet begrijpen. Zeker de laatste tijd komt dit duidelijk naar voren. De onvrede neemt toe en begrip voor elkaar is er niet meer. Het egootje is belangrijk geworden. Tirannie achter de voordeur neemt toe. Soms opvallend maar vaak met “de mantel der liefde” bedekt. Niet omdat het moet, maar uit schaamte. Je moet immers niet boven het maaiveld uitkijken. Je slikt het, je neemt het voor lief. Je neemt het om de kinderen te beschermen. Maar het bestaat dus duidelijk ook in eigen kringen. Op een andere manier.

In onze cultuur zijn we blijkbaar geneigd dit te accepteren Het ontbreekt aan respect voor elkaars denken. Onbegrip! Het is een gevolg van oeroude, reeds lang achterhaalde, vaak, kerkelijke gebruiken. De mens als persoon doet er eigenlijk niet toe. We hebben te maken met kuddegedrag. Het opnemen van asielzoekers heeft, vrees ik, meer te maken met een bepaald verdienmodel gegoten in een humanitair verhaal. We hebben het alleen maar over belastinggeld, ons geld. Geen grijpstuiver maar miljoenen op jaarbasis.

Ik vraag me dan in alle eerlijkheid af hoeveel van de miljoenen daadwerkelijk de finish halen. De politiek, landelijk en gemeentelijk, geven veel geld uit zonder een duidelijk doel te stellen. Het is niet belangrijk meer om prioriteiten te stellen. Er is allang geen transparantie meer in het reilen en zeilen van ons belastinggeld. De vele regels zijn te ingewikkeld. Als het niet past, passen we toch gewoon een ander rekenmodel toe. Alsof 1+1 niet altijd gewoon 2 is.

Een raar land? In ieder geval wel een bijzonder land.

-Leef je leven- Fijne zondag! We willen er niet over praten. Maar toch…

Eppo Boven