Bijdrage zeepkist van Brunette Sanders op 1 november in Campus te Winschoten

Goedenavond Raadsleden,

Hier sta ik dan, Brunette Sanders een verontrustende inwoner uit Bad Nieuweschans, en vanaf het begin betrokken bij het actie comité behoudt de Hardenberg. Het besluit is genomen maar wees nu eens eerlijk wat is nu 12 voor sluiting en 10 tegen! Tja ik heb het gevoel dat jullie geen eigen mening hebben en met het besluit van dit college meegaan.

Buikpijn/Hoofdpijn, ben het er ook niet mee eens, mijn vrouw zwemt zelf in de Hardenberg allemaal uitspraken tijdens een raadsvergadering en in de media. Ik heb het gevoel dat jullie als makke schapen achter deze wethouders aanlopen. Een eigen mening of niet het besluit van dit college daar moeten wij in meegaan. Blij dat ik niet lid ben van 1 van deze partijen. Ik had ter plekke m’n lidmaatschap opgezegd!

Voor ongeveer 20 jaar geleden was er ook onvrede over de college plannen rond de Hardenberg. Destijds is er door het toenmalige raadsleden en wethouders erg veel tijd ingestoken om het o zo nodige voorziening van deze dorpen te behouden.

Nu hebben jullie Dhr. Borchers opdracht gegeven een mooi rapport te schrijven het college en de meeste raadsleden hebben braaf ja geknikt.

12 jaar is er niets gedaan en dan zo’n misselijkmakend besluit.

De oudste zwemster is 83 jaar en de jongste 2 jaar.

Jullie hebben geen empathie naar de inwoners toe die boven de A7 wonen. Er is een kloof gecreëerd tussen boven en onder de A7. Alles draait en moet naar Winschoten.

Tot zover de Hardenberg.

Met verbazing lees ik in de krant dat het project afsluiten parkeergarage T’rond is geslaagd en zelfs is verlengd tot eind februari 2023. Als jullie alles uit dorpen weghalen gaat de jeugd zwerven. Wat niet inhoudt dat men moet vernielen of overlast veroorzaken. Ga eens in gesprek met de jeugd uit de dorpen en vraag wat ze missen. Plaats iets simpels waar ze kunnen samen komen en chillen.

Haal jullie zelf eens een spiegel voor en denk terug aan je eigen jeugd!

Dan het volgende, ik lees in het DVHN dat er een buurtbemiddelaar wordt aangesteld. Hier moest ik hard om lachen. Kan men nog luier worden bij Meldpunt zorg en overlast. Of liever gezegd ik zou het per direct opdoeken, bespaart een hoop geld. Men doet er totaal niets voor je.

Heb zelf 3 gevallen meegemaakt waarvan 2 helaas met dodelijk afloop. De laatste waren m’n eigen buren een paar maanden geleden. Meerdere meldingen gemaakt naar Meldpunt zorg en overlast voor Huislijk geweld maar totaal geen reactie. Totdat ik onze burgemeester hierop aansprak en zei me vertelde gelijk een mail naar het Bestuurssecretariaat te sturen.

De volgende morgen had ik een mail in m’n inbox, een heer van Meldpunt zorg en overlast verzocht mij met KLEM niet meer te communiceren met onze burgemeester of deze zaak. Nou dan los ik het probleem toch voor de gemeente op. Ik heb een dossier opgebouwd, nauw contact met de woonconsulent en advocaat van Acantus en dikke Chapeau voor onze wijkagent die een afspraak op locatie voor me had aangemaakt.

1x 112 bellen en men stond er!

Ik kan jullie vertellen dat ik doodsangsten heb uitgestaan. Als je hoort dat er naast je alles kort en klein wordt geslagen, men elkaar met messen te lijf gaan of elkaar met kokend water overgieten. Worstelingen met agenten in de voortuin waar meerdere keren pepperspray bij werd gebruikt  krijg je niet zo maar weer van je netvlies af.

Ook ik heb vaak gedacht ik bel niet meer met 112 probleem opgelost. Maar ik heb wel een hart een goed hart en zeg bij deze opdoeken dat Meldpunt zorg en overlast.

Luisteren en communiceren is in deze gemeente ver te zoeken. Wij inwoners hebben jullie gekozen. Wij doen er toe en jullie mogen het uitvoeren.

Nieuwe inwoners komen hier wonen en worden niet eens welkom geheten. Laat staan dat ze weten wanneer hun kliko bij de straat moet. Staat ie bij de straat heeft de gemeente geen chip geplaats. Hoe handig kan het zijn om een welkom pakketje met afvalkalender etc. te geven.

Dan het nieuws in het NRC de afgelopen week. Om 7.10 uur krijg ik een appje met het bericht uit de NRC met eronder vermeld mijn familie stuurt me dit en vragen zich af waar ik ben belandt. Goed gedaan gemeente Oldambt SBS 6 gehaald en nu ook de NRC.

Een sfeer dat er iedere dag iets negatiefs in de media staat maakt het er niet beter op. De sfeer wordt steeds grimmiger. Kom mij niet aan kinderen en ouderen deze zijn de zwakste schakel.

Mijn bijna 85 jarige verteld mij vorige week dat hij z’n abonnement op het DVHN op wil zeggen. Ik vraag hem waarom, hij leest de krant immers al sinds 1963. Nou kind ik zie er tegenop om de krant s ‘morgens open te slaan. Iedere dag staat er weer iets negatiefs in over onze gemeente. Heb het er met mijn kameraden overgehad en die denken hetzelfde.

Alles wat wij in de dorpen hebben opgebouwd wordt door dit college afgebroken, wij doen er niet meer toe. Jij weet hoe je vader samen met meerdere heeft gestreden. Een goed voorbeeld is Fre Meis..

Ik heb het gevoel dat wij in deze gemeente niet meer mee tellen. Men trapt ons nog net niet de grond in en ze zijn ook van deze generatie af. Jullie snappen dat ik als dochter hierop echt even heb gehuild iets wat mij heel verdrietig maakte om mijn vader zo te horen praten.

Hij zegt dan willen ze ook nog het 12.5 jaar jubileum vieren.. ik zou zeggen hang massaal de vlag halfstok deze dag!

Ik eindig met een Gronings spreekwoord waar menig Grunniger mee is opgegroeid en wat ik als kind vaak van mijn ouders hoorde.

Mieg op berre is vot goan en schiet op berre komt weer.

Brunette Sanders
VCP lid

1 reactie

    • Gea Geerdes op 3 november 2022 om 12:28

    Duidelijke taal👍

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.