De extra raadsvergadering op 9 juli is een bizar theaterspel.

Winschoten 3-7-2019

VERKLARING VCP

Op 9 juli is er een extra raadsvergadering in de gemeente Oldambt, waarbij de politieke partijen een keus of visie kunnen geven over voorgestelde bezuinigingen.

De lijst met bezuinigingen is zeer ingrijpend voor Oldambt. Van het sluiten van zwembaden tot het sluiten van sporthallen, van bezuinigen op WMO voorzieningen tot het sluiten van begraaf plaatsen. Om maar een aantal te noemen.

Juist een dag voor deze vergadering op 8 juli zal de gemeenteraad instemmen met de “Poort van Winschoten”., het nieuwe gemeentehuis, waar ook de voormalige bibliotheek al voor gesloopt is. Voor dit geldverslindend project wordt maar liefst 25 miljoen euro gereserveerd, en met een groot risico dat er een overschrijding van enkele miljoenen zal komen.

Het is niet de eerste keer dat Oldambt te maken krijgt met een prestigeproject wat de burgers heel veel geld gaat kosten.

Het college bestaande uit PVDA, PVHN, SP en VVD verschuilt zich voor de bezuinigingen achter Den Haag. Door toenemende kosten voor de WMO en jeugdzorg, taken die het rijk naar de gemeenten heeft overgeheveld moet Oldambt bezuinigen.

Deze redenering is veel te kort door de bocht. Aan de ene kant een prestigeproject als de “Poort van Winschoten” met alle financiële risico’s van dien door willen voeren en aan de andere kant een keiharde sanering in het sociale domein en onderhoud groen en openbare ruimte willen uitvoeren.

Als het college het goed voor zou hebben met de bewoners van Oldambt, hadden ze de sleutel van het gemeentehuis bij premier Rutte moeten inleveren. Een gemeentebestuur dat werkelijk voor zijn bewoners opkomt doet hier niet aan mee, maar ja het pluche zit zo lekker en verdient goed.

Een gemeenschap waar het sociale domein wordt afgebroken en steeds minder onderhoud voor groen en openbare ruimte beschikbaar is, is geen gemeenschap meer.

VCP heeft al jarenlang gewaarschuwd tegen het verspillen van geld voor grote projecten, maar dit college wil niet luisteren.

De extra raadsvergadering op 9 juli is een bizar theaterspel, dat over de ruggen van bewoners en organisaties wordt gespeeld. Van democratie is geen sprake, het is puur verdeel en heers. Welk dorp behoud zijn zwembad, welk dorp behoud zijn gymnastieklokaal, hoe gaan de bezuinigingen op WMO voorzieningen geïmplementeerd worden? Wij zien het al voor ons. In september als het college achter de schermen al keuzes heeft gemaakt gaan de bewoners er bij betrokken worden. En in september en november als de bezuinigingsvoorstellen besproken worden natuurlijk een bomvolle raadszaal met tientallen insprekers waarin ieder voor zijn eigen toko gaat opkomen. Bewoners worden op deze manier tegen elkaar uitgespeeld.

VCP zal aan deze valse politieke poppenkast niet meedoen, en dus op dinsdag 9 juli niet aanwezig zijn.

Wij staan voor onze bewoners en organisaties in Oldambt, en zullen op geen enkele wijze meedoen aan deze bezuinigingen.

Men zal roepen dat de VCP wegloopt voor politieke verantwoordelijkheid, maar het college, met in hun kielzog de coalitiepartijen, zijn verantwoordelijk voor de opgelopen tekorten, niet de VCP.

De tekorten zijn en worden veroorzaakt door het verkwisten van geld voor prestigeprojecten, zoals cultuurhuis de Klinker en de toekomstige bouw van het nieuwe gemeentehuis, en nu mag de burger hiervoor opdraaien! In 2014 heeft de VCP uw college al gewaarschuwd:

“Bij ons thuis mag dit college niet de financiën regelen. Voor dat we het in de gaten hebben staat er een Mercedes voor de deur maar liggen de muizen dood voor de koelkast!

VCP zegt: dr gait gain cent noar de poort van Winschoten!

De fractie van VCP

Engel Modderman