Ralph Weber: “De gemeente Oldambt is de nieuwe Titanic”

Het is natuurlijk allemaal een koe in de spreekwoordelijke kont kijken. Was fuseren in 2009 wel echt nodig? De voormalige gemeenten Scheemda, Reiderland en Winschoten werden toen samen omgedoopt tot de nieuwe kersverse en tevens jongste watergemeente van Nederland genaamd; ‘Oldambt.’ Een naam gekozen voor en door inwoners. Onder het mom van; minder overheid, minder bureaucratie, één groot blok, jong en fris. Ofwel met een frisse blik de toekomst in. In een gebied die lijdt onder krimp, armoede, vergrijzing, werkloosheid, laag opgeleide mensen en verpauperde wijken.

Wat een jubileumfeestje van het 10-jarig bestaan moet worden eindigt in een echec. Oldambt bestaat bijna 10 jaar en in welke staat het nu is, is eigenlijk met geen pen méér te beschrijven. Waar ik voor een tijdje terug schreef over het stupide idee van een ‘strandrolstoel’ om de begraafplaats van Oostwold mee te voorzien is gelukkig van tafel. Echter wordt nu dezelfde begraafplaats met sluiting bedreigd als ik de website van RTV Noord mag geloven. Niet echt natuurlijk, ben je mal.

De gemeente Oldambt voorziet niet langer meer in het onderhoud van begraafplaatsen, althans dat zijn de mogelijke  beleidsplannen. Wettelijk gezien hoeft er toch maar één open en de wet gaat nou eenmaal boven humaan gedrag. En o ja nu we toch lekker bezig zijn. Dit geldt ook voor voetbalclubs, sporthallen en nou vooruit de zwembaden mogen ook wel dicht. Kortom; besparingen. Dat er ondertussen weer voor miljoenen euro’s aan (geleend) gemeenschapsgeld wordt geïnvesteerd in het centrum van de aloude molenstad moeten de inwoners van de gemeente Oldambt in met name de omliggende dorpen en gehuchten maar voor lief nemen. Het is Winschoten boven alles … Winschoten voorop.

De naam gemeente Oldambt had wat mij betreft beter gemeente Winschoten kunnen heten, want de inwoners van de omliggende dorpen kunnen maar roeien met de riemen die ze niet hebben en ook niet zullen krijgen. Zo schrok ik van het feit dat plaatselijke voetbalclubs, terecht overigens, de media opzochten en niet blij waren met uitspraken van wethouder – ik ga letterlijk over lijken, want wettelijk gezien hoeft er toch maar één begraafplaats open – Swagerman. De kosten voor het sociale domein drukt zo zwaar op de, nagenoeg lege, schatkist. Er moeten nou eenmaal financiële prioriteiten gesteld worden nietwaar. Volledig mee eens!

Echter, waarom liggen deze financiële prioriteiten dan altijd in megalomane prestige projecten waar de inwoners helemaal niet op zitten te wachten? Poort van Winschoten. Waarom, hoezo en waarvoor? Is dat wel nodig? Wat is de urgentie precies? De inwoners hebben toch veel meer baat bij het feit dat de voetbalclubs een netjes gemaaid en bespeelbare grasmat hebben. Lees; leefbaarheid! De begraafplaatsen voorzien zijn van normale gangbare paden zonder onkruid. Lees; humaniteit! En zwembaden open blijven zodat de buurt leefbaar blijft. Lees; socialiteit! Bovendien is het wel een rare vorm van ironie. Als jongste watergemeente van Nederland die zowel letterlijk alsook figuurlijk onder water staat sluit je zwembaden. Kunt u het nog volgen?

Het jaar 2018 afsluiten met een schuld van 5,3 miljoen euro en halverwege het jaar 2019 staat de teller al op 3,3 miljoen euro in de min. Cijfers om je voor te schamen! Al helemaal als je leest dat een buurgemeente als Veendam voor het derde jaar op rij financieel ‘wel’ gezond is. Is de gemeente Oldambt niet een beetje te groot geworden nu het bijna 10 jaar bestaat? Wordt er niet een beetje te veel geïnvesteerd in alleen maar Winschoten? En worden de dorpen niet een beetje te veel aan hun lot overgelaten ten koste van de voetbalclubs, zwembaden en begraafplaatsen? Met bovengenoemde financiële verliezen was een normaal bedrijf in het bedrijfsleven al tig keer over de kop gegaan en had het zijn of haar 10-jarig bestaansrecht al lang en breed verloren. Sterker nog niet eens gehaald!

Dit geldt, zo lijkt het, niet voor de gemeente Oldambt. De jongste watergemeente van Nederland gaat al watertrappelend op hun laatste krachten verder. Een zinkend schip die rechtstreeks koers zet richting de status zoals omschreven in artikel 12 van de Financiële-verhoudingswet. Was de Titanic ook niet zo groot gebouwd dat het onzinkbaar werd geacht? Maar die vervolgens, nadat het een ijsberg had geramd, binnen twee uur op 3,5 kilometer diepte lag in de koude oceaan met 1.500 doden tot gevolg? De gemeente Oldambt is uit zijn jasje gegroeid en is kennelijk zelf een ‘Titanic’ geworden. Puur door zinloze investeringen, megalomaan gedrag, het varen van verkeerde koersen en bestuurlijk falen gaat het richting de afgrond. De Titanic ramde een ijsberg de gemeente Oldambt artikel 12. 

Ralph Weber