De Hardenbergcrisis

We zitten in de laatste maand van het jaar 2022. Een jaar wat begon met het einde van de lockdown, maar toen die erop zat stond de Russische president Vladimir Poetin met zijn leger plotsteling in Oekraïne. In de achtertuin van Europa. Europa, Europese verdragen, het Europees Parlement, Straatsburg, Brussel. Europa voor en Europa na. Het is mij soms net allemaal een beetje te ver van mijn bed. En dat is maar goed ook. We houden het liever wat dichterbij huis. Nederland bijvoorbeeld. Ook daar zijn de problemen groot. Het was een jaar van crisis op crisis op crisis op crisis. Huizenmarktcrisis, asielcrisis, stikstofcrisis, aardbevingscrisis, personeelstekortcrisis, energierekeningcrisis, inflatiecrisis en de rest vul zelf maar in crisis. Meer crisissen op landelijk niveau schieten me nu even niet te binnen.

Europa is te ver van mijn bed en op landelijk niveau komt dat al wat dichterbij mijn bed. Kan het dan nog dichterbij mijn bed vraag je je dan af…? Ja, dat kan. Ik heb twee bedden. Eentje staat in het westen en de andere bij mijn ouders in het Oldambt. Laten we het bed nemen die bij mijn ouders in het Oldambt staat. Welke crisissen komen dan dichterbij mijn bed? Bezuinigingscrisis, armoedecrisis, leegloopcrisis, Gemeente Belangen Oldambtcrisis, verpauperingscrisis, maar dat speelt er al jaren. Maar één crisis sprong er dit jaar met kop en schouders bovenuit in het Oldambt. En dat was en is misschien nog wel steeds: ‘De Hardenbergcrisis!’ Nog nooit heb ik op regionaal niveau zo vaak een voorziening in de media gezien die met sluiting werd bedreigd. Nog nooit heb ik zoveel weerstand onder inwoners gezien en nog nooit heb ik zo’n stijfkoppig college gezien. Alles geprobeerd voor het behoud van De Hardenberg.

Petities, het luiden van de noodklok, diverse plaatselijke bijeenkomsten, spandoeken met noodkreten, extra ingelaste raadsvergaderingen, nieuwsitems op RTV Noord, het commentaar van PvdA coryfee Harm Evert Waalkens. Allemaal pogingen voor het openhouden van De Hardenberg. En alsof dat nog niet genoeg was kwam zelfs Sinterklaas nog vóór het Sint-Maarten feest – en dat is uniek – eerder aan land om zijn zorgen te uiten over het sluiten van De Hardenberg. Ook Sinterklaas maakte zich net als de vele inwoners van Finsterwolde en omgeving zich grote en ernstige zorgen. Plotseling dook hij op tijdens een raadsvergadering. Niet gestuurd door de VCP, want dat gerucht ging, maar uit eigen initiatief kwam hij eerder vanuit Spanje varen om zijn zorgen richting het huidige college te uiten. En als Sinterklaas opduikt alvorens de kinderen met hun lampionnetjes op pad mogen dan is het wel goed mis. Of nee, dan is het niet goed mis. Dan is het faliekant mis! Dat is te triest voor woorden dat het zo moet!

Sinterklaas nemen wij dat niet kwalijk. Het heeft puur te maken met wanbeleid. Wat al jaren aan de orde is in de gemeente Oldambt. Het debat wordt feller en de onvrede in de samenleving neemt niet alleen landelijk toe, maar ook op regionaal niveau is de maat vol. En dat was dit jaar in het Oldambt het afgelopen half jaar duidelijk zichtbaar. Toen ik op maandag 21 november 2022 een bezoekje bracht aan het partijbureau van de VCP voor een ontmoeting met raadslid Gea Geerdes liep ik door De Langestraat waar ik tegenover de HEMA een groepje mannen zag staan. Ze hadden het over De Hardenberg. ‘Wie moutn dizze zummer zwem in de Wottertoorn. Van Finnewold blieft niks meer over. Zie bin nait goud bezig. Ik stem nooit meer op dij Klain en zien domme GBO-vriendjes. Door heb ik heul veul spiet van!’

De emoties lopen hoog op, maar toch hopen wij allemaal dat het jaar 2023 wat betere vooruitzichten biedt. Met name financieel, maar daar hebben vele inwoners van de gemeente Oldambt een hard hoofd in. Het is als het ware een utopie, want het vertrouwen in dit huidige college is na De Hardenbergcrisis volledig verloren gegaan. Biedt een nieuwe private eigenaar die op de oude voet verder gaat redding voor het behoud van De Hardenberg? Tja, dan is het probleem in beginsel opgelost. Al zullen de prijzen hoogstwaarschijnlijk (fors) stijgen. Inleveren zijn wij Nederlanders gewend, want het leven wordt in 2023 voor praktisch alle huishoudens duurder. Met uitzondering van de Koninklijke familie, maar dat terzijde.

Dit was mijn laatste artikel voor de VCP voor het jaar 2022. Dat is wat aan de vroege kant, maar vanwege andere werkzaamheden is dat even niet anders. Geen nood! In het nieuwe jaar gaan we weer verder met schrijven. Tenminste als er niet iets controversieels gebeurt in de Oldambtster politiek zo vlak voor de jaarwisseling. Het is misschien wat vroeg. Langs deze weg een fijne decembermaand en een mooi en gezond 2023 gewenst. En tot slot het belangrijkste. Hoe moeilijk het leven soms ook is. Vergeet niet te lachen. Trek eens een keer een gekke bek. Vertel een mop. Kijk eens een leuke film of bezoek een mooie voorstelling in De Klinker of bezoek een kerstcircus. Het leven is veel mooier dan de maatschappij waarin we soms leven. Iedere dag is een feestje zolang jezelf de slingers maar ophangt!

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.