De hypocrisie van een kerstkaart.

De hypocrisie van een kerstkaart   

Er zijn er weer velen van verstuurd dit jaar naar familie, vrienden, kennissen en collega’s. Een kerstkaartje om mensen een fijne kersttijd toe te wensen en een mooi nieuw jaar met voor iedereen de beste wensen in het nieuwe jaar wat komen gaat. Het is een traditie waar veel mensen zich aan houden, maar ook worden er jaarlijks steeds minder verstuurd. Tegenwoordig vindt alles digitaal plaats. Een kerstkaart in de vorm van een leuke mail of foto op een social media account zie je bijvoorbeeld steeds meer. Het is goedkoper en praktischer en raakt hiermee gelijk een grote groep mensen die je allemaal een fijne kersttijd en mooi Nieuwjaar toewenst.

Het was dan ook opmerkelijk dat de inwoners van de gemeente Oldambt een persoonlijk bezorgt  kerstkaartje in de bus kregen afkomstig van de politieke partij Gemeentebelangen Oldambt (GBO) met hierin de volgende tekst:

Beste inwoner van Oldambt,

2020 is een jaar als geen ander.
Een jaar dat velen van ons graag snel achter zich laten.

Samen met u kijken we uit naar een beter 2021.
Wij wensen u fijne feestdagen.

Bestuur en fractie
Gemeentebelangen Oldambt

Op zich een mooi gebaar, maar als het van een politieke partij afkomstig is moet je altijd een bepaalde slag om de arm houden. Wat is namelijk de doelstelling van deze boodschap? Is het misschien zieltjes winnen voor de komende verkiezingen van de gemeenteraad? Het is immers vrij gebruikelijk dat mensen dan worden getrakteerd op cadeautjes. Cadeautjes zoals bijvoorbeeld sponsjes in de vorm van een tomaat afkomstig van de SP of een roos afkomstig van de PvdA. Allemaal cadeautjes om de kiezer te lokken om op ze te gaan stemmen ook al is dat volgens deze partijen niet zo bedoeld. Ze zeggen dan vaak. ‘Het maakt niet uit als je op ons stemt, als je maar stemt. Hier alsjeblieft heb je een roos!’ Vaak is dat al leugen nummer één, want als ze eenmaal op het spreekwoordelijke pluche zitten is men de kiezer alweer vergeten en de rozen die ze hebben gekregen allang verwelkt.  

Ook in het Oldambt is dat zo. Het lijkt een mooie boodschap van GBO, maar de grote hamvraag is. ‘Waarom heeft deze partij dan in vredesnaam ingestemd met de miljoenen bezuinigingen die voor de deur staan?’ Je wenst je inwoners een beter 2021 toe, maar weet dondersgoed dat de mensen waarvoor je het doet juist massaal moeten inleveren aan goede voorzieningen zoals hulp in het huishouden. Het kerstkaartje oogt meer naar een hypocriete actie van een politieke partij die het zogezegd voor de inwoners doet, maar de werkelijkheid is anders! Het kerstkaartje van GBO is niks meer dan symboolpolitiek voor de bühne. 2021 wordt voor de inwoners van de gemeente Oldambt een jaar van inleveren, inleveren en nog eens inleveren.

GBO had er beter aan gedaan een kerstkaartje te sturen met daarin de tekst. ‘Samen met u kijken we uit naar een beter 2021, wat het helaas niet gaat worden door ons beleid. De bezuinigingen gaan door. Ondanks dit debacle wensen wij u namens GBO toch fijne feestdagen toe!’ Dat is natuurlijk een verschrikkelijke boodschap, maar dan ben je tenminste wel eerlijk naar je inwoners toe. GBO heeft door het kerstkaartje persoonlijk te bezorgen maar eens bewezen een symbolistische politieke partij te zijn die enkel en alleen is opgericht voor de bühne, maar het niet doet voor de inwoners.

De VCP wenst iedere inwoner fijne feestdagen toe en een mooi 2021 zonder bezuinigingen! Die er helaas wel komen, maar dat komt niet door de VCP…! Wij zullen hier tegen blijven strijden ook in het nieuwe jaar 2021 en de jaren die daar op volgen. Dit doen wij voor u! Is dat nou niet een veel mooiere kerst- en nieuwjaarsboodschap voor de inwoners van de gemeente Oldambt die het al zwaar genoeg hebben? Daar hebben wij geen hypocriete kerstkaartjes voor nodig. Iedereen een zalig uiteinde!

Geschreven door: Ralph Weber